Μόνοι τους τα λένε. Καθηγητής, ούλτρα δικαιωματιστής, εκ των 1050 που υπέγραψαν κατά του νομοσχεδίου για την Παιδεία, λέει σε συνέντευξή του:
«Δεν έχω ακούσει επαρκώς να κάνουμε την αυτοκριτική μας για το γεγονός ότι με την ανοχή μας αφήσαμε τα πράγματα να γίνουν βούτυρο στο ψωμί της νεοσυντηρητικής παλινόρθωσης. Υπάρχουν πανεπιστήμια στην Ελλάδα, στα οποία δεν μπορεί να μιλήσει ένας δεξιός διανοούμενος υπό τον φόβο επεισοδίων. Και αυτό είναι παραβίαση της ακαδημαϊκής ελευθερίας».
Ανέχτηκαν με ακηδία επί δεκαετίες τις ακραίες συμπεριφορές στα πανεπιστήμια, δεν κατανοούσαν ότι σε κάθε επεισόδιο η αγανάκτηση του κόσμου αύξανε, και τώρα που έφτασε ο κόμπος στο χτένι, κάποιοι λίγοι εξ αυτών, ανακάλυψαν ότι ολιγώρησαν. Αργά για δάκρυα.
Άλλωστε ο εκτροχιασμός, καλυπτόταν από αριστερό μανδύα, οπότε δεν δημιουργούσε προβλήματα ενοχής στους πανεπιστημιακούς, για την παραβίαση της ακαδημαϊκής ελευθερίας που απαγόρευε «σε δεξιό διανοούμενο να μιλήσει σε πανεπιστημιακό χώρο» (σηκωτός θα έφευγε για το ΚΑΤ). Έτσι απαξιώθηκαν, ο λόγος τους έχασε την αρμόζουσα ισχύ, έγινε λειψός, και έγιναν μέρος του προβλήματος.
Για την αστυνόμευση συμφωνεί το 64% των ερωτηθέντων από την Metron Analysis (60,5% σύμφωνα με την Marc) και διαφωνεί μόνο το 31%. Ακόμη εντυπωσιακότερο, συμφωνεί το 39% των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ, το 27% του ΚΚΕ και το 84% του ΚΙΝΑΛ! Αυτό σημαίνει ότι η πανεπιστημιακή κοινότητα, έστω ικανό μέρος της, βρίσκεται σε αντίθεση με την κοινωνία!
Ο Μητσοτάκης μάλλον ξέρει τι κάνει, δεν πορεύεται στα τυφλά. Έχει υπόψιν του και μυστικές δημοσκοπήσεις που δείχνουν την συμφωνία του εκλογικού σώματος με το μέτρο της αστυνόμευσης, καθώς και για τα υπόλοιπα (π.χ. στη διαγραφή των «αιωνίων φοιτητών» όπου το75,1% λέει ναι).
Το ανέφερε άλλωστε ο προαναφερθείς καθηγητής: «Η κυβέρνηση έχει τη δική της ανάγνωση των κοινωνικών συσχετισμών, σύμφωνα με την οποία υπάρχει απόλυτη ηγεμονία της αντίληψής της μέσα στην ελληνική κοινωνία, εξαιτίας της ανοχής που έδειξαν τα πανεπιστήμια σε φαινόμενα βίας, που προέρχονταν από τον αντιεξουσιαστικό χώρο» - λέει δηλαδή ακριβώς τα ίδια που λέει η κοινωνία!
Μόνο που η πανεπιστημιακή κοινότητα παρόλο που τα αναγνωρίζει, δεν προτείνει δραστικές λύσεις εξάλειψης, θεωρητικολογεί περί ελευθερίας και ακαδημαϊκότητας, ενώ η κοινωνία αναγνωρίζει την πρακτική ανάγκη δράσης – «καλό το Κύριε Ελέησον αλλά πιάσε και την αγιαστούρα». Και στο μέτρο που η κυβέρνηση ήδη άρπαξε την «αγιαστούρα» και κατήργησε το άσυλο (πιο εύκολα από ό,τι αναμενόταν), συσσώρευσε πολιτικό κεφάλαιο στο θέμα πανεπιστήμια.
Η συγκεκριμένη στάση της κοινής γνώμης, διαθλάται βέβαια μέσα από το αυτάρεσκο αριστερό κοινωνιολογικό πρίσμα, και εκλαμβάνεται ως «νεοσυντηρητική στροφή της κοινωνίας». Το γεγονός ότι η κοινωνία μπορεί να έχει δίκιο, επειδή ανέχτηκαν πέραν και κάθε (και αριστερής) λογικής τα «φαινόμενα βίας που προέρχονταν από τον αντιεξουσιαστικό χώρο», δεν τους περνάει από το μυαλό. Διέπονται από την αυτάρεσκη οίηση κάθε ιντελιγκέντσιας ότι αποτελούν πρωτοπορία, ηγεσία της κοινωνίας, και άρα αποκλείεται να λανθάνουν.
Σήμερα ξεκινάει η μεγάλη μάχη, η συζήτηση του νομοσχεδίου. Νομίζουμε ότι θα είναι εύκολη η νίκη της κυβέρνησης, όχι επειδή έχει τα κουκιά να το ψηφίσει, αλλά επειδή έχει συνάφεια με την κοινή λογική, απέναντι στην ιδεολογική μονομέρεια, που βλέπει εφιάλτες και εκεί που δεν υπάρχουν, και όταν δεν υπάρχουν τους εφευρίσκει.
Ο Νίκος Φίλης ας πούμε, εισηγητής της αξιωματικής αντιπολίτευσης και εμβληματικός πολέμιος του νομοσχεδίου, έχει δηλώσει κατά καιρούς διάφορα. Μεταξύ αυτών ότι θα πρέπει να εισάγονται και όσοι γράφουν κάτω από τη βάση γιατί… έκαναν φροντιστήριο και ξόδεψαν λεφτά που δεν πρέπει να πάνε χαμένα, ενώ έχει υποστηρίξει ότι θα παρακολουθούνται οι παραδόσεις μαθημάτων.
Ψευδές βέβαια, γιατί το που θα τοποθετηθούν οι κάμερες σε εσωτερικούς χώρους, θα το αποφασίσει η διοίκηση του κάθε ιδρύματος (π.χ. χώροι που φυλάσσονται μηχανήματα). Σίγουρα προβλέπονται κάμερες στους χώρους εισόδου - εξόδου των πανεπιστημίων. Αν αυτό είναι αστυνόμευση, αρκεί να τους αναφέρει η Κεραμέως την τελευταία σχετική είδηση, μόλις πριν έξι ημέρες, όπου που νεαροί (μάλλον εξωπανεπιστημιακοί) χτύπησαν φύλακα στην πανεπιστημιούπολη Ζωγράφου επειδή δεν τους επέτρεψε να εισέλθουν στον χώρο.
Εφόσον εν τέλει κατορθώσει και το επιβάλει εμπράκτως η κυβέρνηση και μετά το άνοιγμα των πανεπιστήμιων, θα έχουμε τέλος εποχής.
ΥΓ: Το σκανάρισμα προσώπων στις διαδηλώσεις ξεκίνησε ως ανάθεση έργου επί ΣΥΡΙΖΑ, στην Intracom telecom, λίγες ημέρες πριν από τις εκλογές του 2019.