Του Απόστολου Χονδρόπουλου
Τον κίνδυνο σοβαρών εσωκομματικών εξελίξεων αντικρίζει κατάματα η ΝΔ μετά το φιάσκο των εκλογών. Οι δραματικές πρώτες ώρες κυλούν μέσα σε ένα θολό τοπίο για το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης που αναζητά όχι μόνο υπευθύνους για την μαύρη σελίδα που γράφτηκε στην ιστορία του κόμματος, αλλά και οδό διαφυγής από την στενωπό στην οποία έχει βρεθεί. Ακόμη και η λέξη διάσπαση ακούγεται και πάλι σαν ενδεχόμενη κατάληξη μίας εσωκομματικής περιπέτειας που αυτές τις ώρες λαμβάνει χαρακτηριστικά εμφυλίου ο οποίος απειλεί να αφήσει τραύματα στο σώμα της κεντροδεξιάς παράταξης.
Το φιάσκο των εσωκομματικών εκλογών δεν έχει αποδειχθεί ούτε αυτό αρκετό για να έρθουν, έστω και την ύστατη ώρα, πιο κοντά οι 4 υποψήφιοι Πρόεδροι οι οποίοι εμφανίζονται να χαράσσουν διαφορετικές στρατηγικές ακόμη και μπροστά στην ασφυκτική πίεση των γεγονότων που ταλανίζουν από το πρωί το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Επιδίδονται παράλληλα σε πόλεμο εντυπώσεων γύρω από τις ευθύνες για το μέγα πλήγμα που δέχθηκε η αξιοπιστία της ΝΔ, επιτείνοντας το πρόβλημα αντί να προσπαθούν στο σύνολό τους να αποτελέσουν μέρος κάποιας λύσης
Την στιγμή που κανείς δεν γνωρίζει εάν, πως και με ποιο χρονοδιάγραμμα μπορεί η ΝΔ να βαδίσει προς την εκλογή Προέδρου, βασικό μέλημα των διεκδικητών της ηγεσίας είναι να υποδείξουν συνυποψηφίους ως υπεύθυνους και να εμφανιστούν ως αγωνιούντες στα λόγια για την ενότητα περισσότερο ο ένας από τον άλλον. Κυριάκος Μητσοτάκης και Απόστολος Τζιτζικώστας ζητούν παραίτηση Μεϊμαράκη, ενώ ο Αδ. Γεωργιάδης απαιτεί πολιτικές εξηγήσεις από τον μεταβατικό Πρόεδρο για τους λόγους που δεν κατάφερε να εγγυηθεί την απρόσκοπτη πορεία του κόμματος προς την εκλογή νέας ηγεσίας.
Η πλευρά του Βαγγέλη Μεϊμαράκη απαντά με αιχμές σε βάρος των υπολοίπων για «σπέκουλα» και πολιτικές σκοπιμότητες, ξεκαθαρίζει ότι δεν θα παραιτηθεί και μέμφεται όσους το ζητούν για άγνοια καταστατικών διατάξεων του κόμματος. Υποστηρίζει επίσης ότι είναι δυνατόν να γίνουν οι εκλογές μέσα σε 2-3 εβδομάδες με επιλογή νέας εταιρείας.
Η πρόταση Τζιτζικώστα για συνάντηση των τεσσάρων στα κεντρικά γραφεία του κόμματος δεν βρίσκει έδαφος, καθώς δεν συμφωνεί ούτε ο Κυριάκος Μητσοτάκης ο οποίος ζητά σύγκλιση της ΚΟ, αίτημα που ενστερνίζονται και πολλά κορυφαία στελέχη του κόμματος. Η Κοινοβουλευτική Ομάδα μπορεί να αποτελέσει πεδίο πολιτικού διαλόγου μεταξύ των στελεχών αλλά είναι αμφίβολο εάν μπορεί να δώσει πρακτικές λύσεις τη στιγμή που το καταστατικό ορίζει ως απολύτως υπεύθυνη για την διαδικασία την ΚΕΦΕ. Και οποιαδήποτε αλλαγή του καταστατικού χρειάζεται έκτακτο συνέδριο, το οποίο απορρίπτει σαν ιδέα και ο κ. Μητσοτάκης, ενώ θεωρείται βέβαιο ότι θα παρατείνει την εκκρεμότητα και η ΝΔ θα παραμείνει σε κατάσταση ακραίας εσωστρέφειας και με βαλλόμενη εκ των έσω μεταβατική ηγεσία για σημαντικό χρονικό διάστημα ακόμα.
Κάτι τέτοιο δεν θα συνιστούσε πρόβλημα μόνο για την ίδια, αλλά και για την χώρα, καθώς σε μία κρίσιμη περίοδο, με σενάρια πολιτικής αβεβαιότητας να βρίσκονται στο τραπέζι ως απόρροια της δυσκολίας της κυβέρνησης να διαχειριστεί στο εσωτερικό της τα δύσκολα προαπαιτούμενα, η ΝΔ θα είναι στην πραγματικότητα απούσα. Και η απουσία του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης αποτελεί μείζον πρόβλημα και για την χώρα.