Ως προληπτική παρέμβαση σε άτομα που κινδυνεύουν να νοσήσουν βαριά και νοσούν ήπια ή μέτρια, ανεξαρτήτως εμβολιασμού, χαρακτήρισε τη χορήγηση αντιιικών χαπιών ο λοιμωξιολόγος, μέλος της επιτροπής έγκρισης των αντιιικών φαρμάκων, Αθανάσιος Σκουτέλης, μιλώντας στην ΕΡΤ. Συμπλήρωσε πως τα φάρμακα είναι εύκολα στη χορήγηση με ορισμένες ήπιες παρενέργειες, όπως διάρροιες, ναυτίες, πονοκέφαλος και ζάλη.
Όπως επισήμανε η πρόσληψη των χαπιών αυτών θα πρέπει να γίνει εντός πέντε ημερών, διαβεβαιώνοντας πως η έγκριση της σχετικής αίτησης από την Επιτροπή, γίνεται εντός 24 ωρών. «Μέσα σε τρεις ημέρες από το τεστ ή τη νόσηση πρέπει να έχει γίνει η αίτηση και η έγκριση» ανέφερε, «ώστε να δώσουμε περιθώριο δύο ημερών στο σύστημα διανομής κατ' οίκον για να φτάσουν στο σπίτι του ασθενούς».
«Αυτοί που θα πάρουν τα αντιιικά κινδυνεύουν να νοσήσουν βαριά, είτε γιατί έχουν κάποια βαριά ανοσοκαταστολή και δεν μπορούν να ανταποκριθούν στον εμβολιασμό - λόγω της νόσο κάποιου του π.χ καρκίνος ή από τη θεραπεία που παίρνει - είτε άτομα που για οποιοδήποτε λόγο δεν έχουν εμβολιαστεί» είπε χαρακτηριστικά.
Ο κ. Σκουτέλης επισήμανε ότι η θεραπεία με τα χάπια είναι συνέχεια ή παράλληλος δρόμος των μονοκλωνικών αντισωμάτων που χορηγήθηκαν με επιτυχία σε 2.000 άτομα πριν από λίγο καιρό και τώρα γίνεται επεξεργασία των αποτελεσμάτων. Εξήγησε ότι η διαφορά τους είναι ότι τα αντιιικά είναι χάπια ενώ τα μονοκλωνικά ενδοφλέβια χορηγούμενα τα οποία χρειάζονταν ιδιαίτερες συνθήκες χορήγησης.
Τέλος υπογράμμισε πως «τα χάπια δεν υποκαθιστούν επ' ουδενί το εμβόλιο».