Επίθεση προς όλους και όλα επιφύλασσε για την ομιλία του στο Νταβός ο επενδυτής George Soros, ο οποίος χαρακτήρισε απειλή για τη δημοκρατία τα τεχνολογικά μονοπώλια, όπως το Facebook και η Google, και κίνδυνο για ολόκληρο τον κόσμο τον αμερικανό πρόεδρο D. Trump.
Μιλώντας στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ, ο δισεκατομμυριούχος επέκρινε τις πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης, εξέφρασε ανησυχία για τη δύναμη που έχουν να τραβούν την προσοχή των ανθρώπων και προέβλεψε ότι «οι μέρες τους είναι μετρημένες», καθώς είναι θέμα χρόνου οι φορολογικές και άλλες υπηρεσίες να στραφούν εναντίον τους.
Συνέκρινε τον πρόεδρο Trump με τον πρόεδρο της Ρωσίας, Vladimir Putin, λέγοντας ότι θέλει να δημιουργήσει ένα «κράτος μαφίας» που καταπιέζει τα δικαιώματα. «Δεν μπορεί γιατί το Σύνταγμα, οι θεσμοί και η κοινωνία δεν θα το επιτρέψουν».
Όπως είπε, «οι μεταλλευτικές και πετρελαϊκές εταιρείες εκμεταλλεύονται το φυσικό περιβάλλον, ενώ οι εταιρείες των μέσων δικτύωσης το κοινωνικό περιβάλλον». Επεσήμανε ότι «η δύναμη διαμόρφωσης της προσοχής των ανθρώπων, ολοένα περισσότερο συγκεντρώνεται στα χέρια λίγων εταιρειών».
Ανέφερε ότι «οι εταιρείες social media επηρεάζουν το πώς οι άνθρωποι σκέφτονται και συμπεριφέρονται, χωρίς καν οι τελευταίοι να το συνειδητοποιούν, πράγμα που έχει μεγάλες αρνητικές επιπτώσεις για τη λειτουργία της δημοκρατίας και ιδίως για την ακεραιότητα των εκλογών». Κατηγόρησε τις τεχνολογικές εταιρείες ότι «χειραγωγούν την προσοχή των χρηστών τους, ώστε να τους κατευθύνουν προς τα εμπορικά συμφέροντά τους» και ότι «σκοπίμως δημιουργούν εθισμό των χρηστών στις υπηρεσίες που τους προσφέρουν», πράγμα επιβλαβές ιδίως για τους εφήβους.
Αναφερόμενος κατ'' επανάληψη στη Google και στο Facebook, σύμφωνα με το BBC και τη «Guardian», τόνισε ότι «χρειάζεται πια πραγματική προσπάθεια για να υπερασπίσει κανείς αυτό που ο John Stuart Mill ονόμαζε "ελευθερία του νου". Υπάρχει πιθανότητα ότι από τη στιγμή που αυτή θα χαθεί, οι άνθρωποι που μεγαλώνουν στην ψηφιακή εποχή, θα δυσκολευθούν να την ανακτήσουν».
Προειδοποίησε ότι αυτές οι εξελίξεις μπορεί να έχουν «ευρύτερες πολιτικές συνέπειες» και ότι ήδη έπαιξαν μεγάλο ρόλο στην εκλογή του νέου προέδρου των ΗΠΑ. Ο Soros αποκάλεσε την κυβέρνηση Trump «κίνδυνο για τον κόσμο», ενώ εκτίμησε ότι έως το 2020 ή και νωρίτερα ο Αμερικανός πρόεδρος θα έχει εγκαταλείψει το αξίωμά του.
Ο Soros επαίνεσε την Ευρωπαία επίτροπο Margrethe Vestager, αρμόδια για θέματα ανταγωνισμού, για την οποία είπε ότι θα αποτελέσει τη «νέμεση» των εταιρειών social media. Η Vestager ήδη βρίσκεται σε κόντρα με πολλές αμερικανικές τεχνολογικές πολυεθνικές (Google, Amazon, Apple κ.α.), έχοντας ήδη επιβάλει ή απειλώντας να επιβάλει μεγάλα πρόστιμα.
Ο Soros επεσήμανε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν διαθέτει δικούς της διαδικτυακούς «γίγαντες» και αυτό της επιτρέπει «να προστατεύει την κοινωνία από αυτούς», ενώ αντίθετα, όπως είπε, οι αντίστοιχες ρυθμιστικές Αρχές των ΗΠΑ είναι πολύ αδύναμες.
«Τα μονοπώλια του διαδικτύου δεν έχουν ούτε τη θέληση ούτε τη διάθεση να προστεύσουν την κοινωνία από τις συνέπειες των δράσεών τους» τόνισε ο μεγαλοεπενδυτής, ο οποίος είχε γίνει για πρώτη φορά διάσημος το 1992, όταν είχε βγάλει ένα δισεκατομμύριο δολάρια στοιχηματίζοντας με επιτυχία για την υποτίμηση της βρετανικής λίρας.
Σήμερα είναι επικεφαλής σε αρκετά φιλανθρωπικά ιδρύματα που έχουν ως κοινό στόχο «την προάσπιση των ανοικτών κοινωνιών από τους εχθρούς τους» - κάτι που τον έχει βάλει στο στόχαστρο της κριτικής από διάφορες πλευρές. Όπως είπε και στο Νταβός, «οι ανοικτές κοινωνίες σήμερα βρίσκονται σε κρίση και διάφορες μορφές δικτατορίας και μαφιόζικων κρατών βρίσκονται σε άνοδο, όπως η Ρωσία του Putin».
Μάλιστα, παρουσίασε ένα δυστοπικό σενάριο, όταν ίσως η δύναμη των εταιρειών όπως η Google και το Facebook θα έχει «παντρευθεί» με τις δυνατότητες παρακολούθησης των πολιτών από τα κράτη. «Κάτι τέτοιο μπορεί κάλλιστα να οδηγήσει σε έναν ιστό ολοκληρωτικού ελέγχου, πού ούτε καν ο Aldous Huxley και ο George Orwell δεν είχαν φαντασθεί» υποστήριξε.