Η Σώτη Τριανταφύλλου σε δηλώσεις της στην ΕΡΤ σχολιάζοντας την εκλογική μονομαχία στην Γαλλία ανέφερε ότι «αν διαβάσει κανείς το πρόγραμμα της Λεπέν και δεν ξέρει την Λεπέν, τότε μπορεί να της αποδώσει μια αριστερή ταυτότητα», ενώ τόνισε πως ο πόλεμος στην Ουκρανία δεν θα παίξει κάποιο ρόλο στο εκλογικό αποτέλεσμα.
Για την προεκλογική εκστρατεία τους είπε ότι: «επειδή ο Μακρόν άργησε να ξεκινήσει την εκστρατεία του και έκανε πολύ καλά, νομίζω, γιατί είχε άλλες δουλειές ως πρόεδρος δεν ήταν ένας οποιοσδήποτε υποψήφιος. Νομίζω φαίνεται καθαρά το ποια είναι η διαφορά τους ως ποιότητα ανθρώπων και ως πρόγραμμα, αν κανείς πλησιάσει και ακούσει, γιατί οι ψηφοφόροι δεν ακούν προγράμματα. Κυρίως, βλέπουν τα πρόσωπα και ακούν τα συνθήματα τους.
Υπάρχει μεγάλη διαφορά προσωπικότητας ανάμεσα στους δύο υποψηφίους είναι σαφές. Το πρόβλημα που μπορεί να ευνοήσει τη Μαρίν Λεπέν και το λέμε κάποιοι είναι πως η αντίδραση εναντίον της δεν σχετίζεται με το πρόγραμμά της, γιατί κανείς δεν το έχει διαβάσει. Σχετίζεται με αυτό που είναι ή έχει υπάρξει στο παρελθόν το Εθνικό Μέτωπο. Είναι ακτιβιστική αντίδραση και όχι στα σημεία του προγράμματος.
Η Λεπέν είναι πολύ εύκολος στόχος, αν κανείς μελετήσει το πρόγραμμα της και της απαντήσει σε αυτά που προτείνει, την έχει κάνει σκόνη. Το πρόγραμμα της δεν στέκεται πουθενά αλλά κάνουμε διαδηλώσεις εναντίον του φασισμού και της ακροδεξιάς. Δεν προχωρούν έτσι τα πράγματα στην πολιτική... Αυτό την ευνοεί από την άποψη πως την κάνει θύμα και παρία χωρίς να το αξίζει και της προσθέτει ψήφους από ανθρώπους που δεν ενδιαφέρονται για το πρόγραμμα αλλά για το συναίσθημα».
Για την ταυτότητα των ψηφοφόρων της, σχολίασε πως «Αν προσπαθήσουμε να ορίσουμε την πολιτική σήμερα με τα παλιά υλικά και τα κριτήρια της δεξιάς και αριστεράς βεβαίως δεν θα βγάλουμε άκρη. Επιμένω ότι αν διαβάσει κανείς το πρόγραμμα της Λεπέν και δεν ξέρει την Λεπέν, τότε μπορεί να της αποδώσει μια αριστερή ταυτότητα. Είναι πρόγραμμα παροχών, είναι πρόγραμμα λαϊκιστικό όπως έχουμε συνηθίσει να λέμε. Για παράδειγμα, στηρίζει το όριο συνταξιοδότησης στα 60, το οποίο το θεωρώ σκανδαλώδες για την εποχή μας. Στο πρόγραμμα του Μακρόν που λέει για σύνταξη στα 65, υπάρχουν και κάποιες υποσημειώσεις, δηλαδή που έχουν δουλέψει 40 χρόνια, έχουν κάνει χειρωνακτική εργασία κλπ. Αυτό δεν το αναφέρει κανείς. Απλά λένε με υπεραπλουστευμένο τρόπο πως η Λεπέν αγαπάει τον λαό που δίνει σύνταξη στα 60, ενώ ο Μακρόν είναι δεξιός και δεν τον αγαπούν που δίνει στα 65 και με απροθυμία.
Από που θα βρεθούν τα χρήματα για να συνταξιοδοτηθούν τόσοι άνθρωποι στα 60 δεν μας το λέει η Λεπέν. Με άλλα λόγια, βρίσκουμε στα προγράμματα τους πράγματα που ανήκαν στο χώρο της αριστεράς και άλλα που ανήκαν στον χώρο της δεξιάς. Αυτά τα πράγματα είναι αναχρονιστικά. Και όταν πάμε να κρίνουμε τους δύο αυτούς υποψηφίους με τέτοια επιχειρήματα, το αποτέλεσμα είναι πάρα πολύ συγκεχυμένο».
Για το ποιος θα κερδίσει τις εκλογές, ανέφερε πως «υπάρχουν κάποια χαρακτηριστικά της Λεπέν που μοιάζουν με εκείνα του Τραμπ, αλλά νομίζω ότι οι διεθνείς της φιλίες δεν ορίζονται μόνο από τις ιδεολογικές της επιλογές, αλλά και από το ποιος τελικά την κάνει παρέα. Οι πιο σοβαροί πολιτικοί στον διεθνή χώρο την αποφεύγουν, άρα αναζητεί συμμαχίες σε πρόσωπα κάπως σκοτεινά. Είναι κάτι αντίστοιχο με το δάνειο που πήρε για το κόμμα της από ρωσική τράπεζα. Δεν της χορηγούσαν δάνειο οι γαλλικές τράπεζες».
«Ο πόλεμος στην Ουκρανία δεν θα επηρεάσει καθόλου το εκλογικό αποτέλεσμα στη Γαλλία. Το κοινό της Λεπέν φαίνεται να μην ενδιαφέρεται καθόλου για τον πόλεμο στην Ουκρανία. Ίσως, είναι και το πιο ενδιαφέρον στοιχείο αυτού του σώματος των ψηφοφόρων. Δεν ενδιαφέρεται για τίποτα που συμβαίνει εκτός Γαλλίας», κατέληξε η Σώτη Τριανταφύλλου