Η εκλογή του Πορτογάλου υπουργού Οικονομικών Mario Centeno στην προεδρία του Eurogroup σχολιάζεται από τον γερμανικό Τύπο και οι αναλύσεις εστιάζουν στη διαδρομή του νέου προσώπου που θα διαδεχθεί στις 13 Ιανουαρίου τον Jeroen Dijsselbloem ενώ γίνονται οι πρώτες εκτιμήσεις για την πολιτική που προτίθεται να ακολουθήσει στο νέο του αξίωμα.
Η εκλογή του Mario Centeno «είναι για τον οικονομολόγο και διδάκτορα το επιστέγασμα μιας όψιμης, ραγδαίας ανόδου – και ελπίδα για την ελληνική κυβέρνηση», εκτιμά το περιοδικό Spiegel στην ηλεκτρονική του έκδοση. Το δημοσίευμα στέκεται στα εύσημα που είχε απονείμει στο πρόσφατο παρελθόν ο Γερμανός πρώην υπουργός Οικονομικών Wolgang Schaeuble στον νεοεκλεγέντα επικεφαλής του Eurogroup, χαρακτηρίζοντάς τον «Ρονάλντο των υπουργών Οικονομικών» της ευρωζώνης, αναγνωρίζοντας έτσι το επιτυχημένο του έργο στο πεδίο της πορτογαλικής οικονομίας. Σύμφωνα με το Spiegel, «το γεγονός ότι ο Mario Centeno γίνεται ο νέος πρόεδρος του Eurogroup το οφείλει σημαντικά στη γερμανική κυβέρνηση. Ο 50χρονος Πορτογάλος ήταν ο υποψήφιος που επιθυμούσε η καγκελάριος Merkel για αυτή τη θέση: μία από τις σημαντικότερες και δυσκολότερες στην ΕΕ. Πρωταρχικό καθήκον του επικεφαλής του Eurogroup είναι να συντονίζει την οικονομική πολιτική των 19 κρατών του ευρώ».
Το Spiegel αναφέρεται στην επαγγελματική σταδιοδρομία του Mario Centeno μέχρι σήμερα, σχολιάζοντας μεταξύ άλλων ότι «από αποτυχημένος τραπεζίτης εξελίχθηκε σε πρόεδρο του Eurogroup». Από την ξαφνική του είσοδο στον πολιτικό στίβο, τον Νοέμβριο του 2015 στην κυβέρνησή του σοσιαλιστή πρωθυπουργού Antonio Costa, μέχρι σήμερα «κέρδισε τον σεβασμό της ευρωπαϊκής πολιτικής σκηνής (…) με την ηρεμία και τις εξειδικευμένες γνώσεις του», σημειώνει το Spiegel, παρατηρώντας ότι «και ο Αλέξης Τσίπρας έχει μόνο καλά λόγια να πει. Η υποψηφιότητα Centeno είναι ελπιδοφόρα, είχε πει ο Έλληνας πρωθυπουργός την προηγούμενη εβδομάδα στην εφημερίδα Diario de Noticias».
Το γερμανικό περιοδικό υπενθυμίζει ότι τον Αύγουστο του 2018 εκπνέει το τρίτο ελληνικό πρόγραμμα και η Ελλάδα θα πρέπει να χρηματοδοτείται και πάλι αυτόνομα στις κεφαλαιαγορές. «Και τότε θα αναζωπυρωθεί και πάλι στο Eurogroup η αντιπαράθεση για το αν η υπερχρεωμένη Ελλάδα χρειάζεται πιο πριν μια νέα απομείωση χρέους. Η γερμανική κυβέρνηση απορρίπτει κατηγορηματικά ένα κούρεμα χρέους, ενώ αντίθετα ο Mario Centeno έχει ήδη πριν από μήνες ταχθεί υπέρ (σ.σ. μέτρων ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους), τότε ως εκπρόσωπος ακόμη της υπερχρεωμένης πορτογαλικής κυβέρνησης. Στο νέο του αξίωμα δεν μπορεί να επιτρέπει πλέον στον εαυτό του τόσο ξεκάθαρες δηλώσεις», υπογραμμίζει το Spiegel Online.
(φωτογραφία: SOOC)