Στ. Κοντονής: Στα διοικητικά δικαστήρια υπήρχαν οι μεγαλύτερες καθυστερήσεις

Στ. Κοντονής: Στα διοικητικά δικαστήρια υπήρχαν οι μεγαλύτερες καθυστερήσεις

Όπως δήλωσε ο υπουργός Δικαιοσύνης, Σταύρος Κοντονής, «στα διοικητικά δικαστήρια υπήρχαν οι μεγαλύτερες καθυστερήσεις, δηλαδή το 2015 μία υπόθεση μπορεί να έφτανε τα οκτώ χρόνια για να εκδοθεί απόφαση σε πρώτο βαθμό. Παραλάβαμε το 2015 μία εκκρεμότητα 310.000 εκκρεμών υποθέσεων στα διοικητικά δικαστήρια στα πρωτοδικεία, και με τις παρεμβάσεις που κάναμε, με την εφαρμογή του ολοκληρωμένου συστήματος στη διοικητική δικαιοσύνη και την ενίσχυση με προσωπικό και δικαστές, αυτή τη στιγμή έχουμε ένα εντυπωσιακό αποτέλεσμα.

 «Η κυβέρνηση θα αντιμετωπίσει όλα τα προβλήματα που αφορούν στο χώρο της λειτουργίας της Δικαιοσύνης με επιτυχία… Όπως αντιμετωπίσαμε και είχαμε θεαματική βελτίωση σχετικά με το χρόνο απονομής της δικαιοσύνης, όπως είμαστε στο σημείο που εκσυγχρονίζουμε πλήρως τις υπηρεσίες της δικαιοσύνης».

Αυτό επισήμανε σε δηλώσεις του από τα Χανιά, ο υπουργός Δικαιοσύνης, μετά την επιθεώρηση του δικαστικού μεγάρου και την ενημέρωση που είχε από τον πρόεδρο του εφετείου, δικαστικούς και πολιτικό προσωπικό της δικαιοσύνης στο νομό Χανίων, τον οποίο μάλιστα χαρακτήρισε «ως αιχμή του δόρατος της Δημοκρατίας στην Ελλάδα».

Έχουμε φτάσει στις 190.000 υποθέσεις που εκκρεμούν, μείωση δηλαδή της εκκρεμότητας που ξεπερνάει το 35% - και είναι ένα από τα κλασικότερα παραδείγματα, που δείχνει ότι αν θέλει κάποιος, μπορεί να βελτιώσει τις συνθήκες στη δικαιοσύνη».

Ο κ. Κοντονής ευχαρίστησε εκ μέρους της κυβέρνησης τους δικαστικούς και εισαγγελικούς λειτουργούς και το προσωπικό των δικαστηρίων στα Χανιά για την εργατικότητά τους σε όλα τα επίπεδα, όπως χαρακτηριστικά είπε, και επισήμανε πως «χωρίς τη δική τους προσφορά, η οποία ξεπερνάει το πεδίο της υποχρέωσης που έχει ένας δικαστικός υπάλληλος, δεν θα λειτουργούσαν με τον εξαιρετικό τρόπο που λειτουργούν.

Στα δικαστήρια στα Χανιά, σε δύσκολες συνθήκες και μετά από μία περίοδο αποστελέχωσης, των δικαστικών υπηρεσιών, δικαστικοί και προσωπικό είναι αυτοί που προσφέρουν τα πάντα, ώστε να λειτουργούν εύρυθμα, τόσο η δικαιοσύνη όσο και η εξυπηρέτηση του πολίτη».

Είπε μάλιστα, ότι όπως κινήθηκε το υπουργείο Δικαιοσύνης στο θέμα των υποθέσεων που εκκρεμούσαν στα διοικητικά δικαστήρια, έτσι θα κινηθεί το υπουργείο και στην ποινική και στην πολιτική δικαιοσύνη. «Ήδη ολοκληρώνεται το αντίστοιχο πρόγραμμα εκσυγχρονισμού ηλεκτρονικής διασύνδεσης σε τέσσερα πρωτοδικεία που πιλοτικά εφαρμόζεται και έχοντας εξασφαλίσει το υπουργείο τους πόρους, θα συνεχίσει σε όλα τα άλλα δικαστήρια, διότι χρειάζεται μεθοδική και σοβαρή δουλειά, συνέργειες, ώστε αυτή κατάρα που μάστιζε τη χώρα - της αύξησης της εκκρεμότητας των υποθέσεων κάθε χρόνο - να σταματήσει.

Η αύξηση αυτή έχει διακοπεί, και από αυτό πρέπει να κριθεί η κυβέρνηση. Δεν θα κριθεί για το εάν σε τέσσερα χρόνια μηδενίσει την εκκρεμότητα, διότι αυτό είναι ανθρωπίνως αδύνατο. Τα καταφέραμε και έτσι θα τα καταφέρουμε και στην πολιτική και στην ποινική δικαιοσύνη, όπου και εκεί η κατάσταση βελτιώνεται με τις θεσμικές πρωτοβουλίες που έχουμε πάρει και τα αποτελέσματα θα είναι εντυπωσιακά, με την εφαρμογή και των νέων τεχνολογιών σε όλα τα επίπεδα».

Όπως είπε ο υπουργός Δικαιοσύνης, για την διασύνδεση των δικαστηρίων της χώρας μέσω κεντρικού ηλεκτρονικού υπολογιστή, στο εξής «θα υπάρχει καθαρή εικόνα σε πραγματικό χρόνο για το τι συμβαίνει στο χώρο της δικαιοσύνης, όπως για παράδειγμα στατιστικά στοιχεία και πολλά άλλα, για τα οποία σήμερα δυσκολευόμαστε να τα συγκεντρώσουμε, και έχουν μάλιστα και μεγάλο βαθμό απόκλισης από την πραγματικότητα.

Το σύστημα της τηλεδιάσκεψης με το οποίο θα εξασφαλίσουμε και τη γρήγορη συνεδρίαση των διοικητικών δικαστηρίων στις μεταβατικές έδρες αλλά και στα ποινικά, δε θα χρειάζεται να γίνονται μεταγωγές ή να έρχονται μάρτυρες από την άλλη άκρη του κόσμου - όλα αυτά θα γίνουν με το σύστημα αυτό, το οποίο λειτουργεί σε όλη την Ευρώπη και εμείς δεν το είχαμε αξιοποιήσει. Μάλιστα αυτό θα το πετύχουμε χωρίς υψηλό κόστος».

Στους άμεσους στόχους της κυβέρνησης επίσης, είναι η παραχώρηση των παλαιών φυλακών Χανίων για να λειτουργήσει το Αρχείο των Δικαστηρίων Χανίων, ώστε να βελτιωθεί σε μεγάλο βαθμό η υφιστάμενη κατάσταση του δικαστικού μεγάρου στα Χανιά, της λειτουργίας των υπηρεσιών του, αλλά και για την απελευθέρωση χώρων, ώστε οι υπάλληλοι όλοι να εργάζονται σε ανθρώπινες συνθήκες χωρίς πίεση και άγχος, ανέφερε ο υπουργός - και αυτό θα συμβεί σε συνεργασία με το υπουργείο Οικονομικών.

«Το κτηριακό δεν είναι το μόνο και το τελευταίο πρόβλημα στα δικαστήρια των Χανίων. Όμως η κυβέρνηση και το αρμόδιο υπουργείο οφείλει να ιεραρχήσει τα θέματα ώστε να δοθούν λύσεις σε όλα τα θέματα τα οποία πρέπει να αντιμετωπιστούν» είπε. Αναφερόμενος επίσης στο δικαστικό Μέγαρο Ηρακλείου, υπόθεση που σύμφωνα με δικαστικούς κύκλους έχει βαλτώσει, κυρίως λόγω εμπλοκής και προβλημάτων από πλευράς της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας, «μέσα στους επόμενους μήνες θα προχωρήσει με γρήγορους ρυθμούς.

Έχει ήδη δημιουργηθεί στο υπουργείο υποδομών ειδικό γραφείο για την αποπεράτωση του συγκεκριμένου έργου. Οι σχετικές εξαγγελίες του πρωθυπουργού θα υλοποιηθούν στο πλαίσιο της τετραετίας», είπε ο κ. Κοντονής.

Σχετικά με τη σκέψη για νέο Δικαστικό Μέγαρο στα Χανιά, ο υπουργός ξεκαθάρισε ότι δεν υπάρχει περίπτωση αυτό να γίνει προς το παρόν, καθώς αλλού οι συνθήκες στέγασης των δικαστηρίων είναι πολύ χειρότερες - σε όλη την Ελλάδα υπάρχουν δικαστήρια που λειτουργούν σε ορόφους πολυκατοικιών.

«Οι συνθήκες απονομής δικαιοσύνης σε πρωτεύουσες νομών ξεπερνάνε το απαράδεκτο, είναι προσβολή για τον πολίτη να προσέρχεται σε τέτοιους τόπους που υποτίθεται απονέμεται δικαιοσύνη, οπότε κάτι που να αφορά νέο μέγαρο δικαστηρίων στα Χανιά δεν μπορώ να το συζητήσω αυτή τη στιγμή» δήλωσε ο κ. Κοντονής.

Τέλος, αναφέρθηκε στο αιτούμενο από πλευράς δικαστικών λειτουργών, ώστε να υπάρξει ακόμη ένας – τρίτος - πρόεδρος Πρωτοδικών Χανίων. Όπως είπε, η κυβέρνηση αρχικά σταμάτησε την αποστελέχωση των δικαστηρίων, δεδομένου ότι μέχρι το 2015 υπήρχε αρνητική πορεία, με υπαλλήλους να φεύγουν και με τους δικαστικούς λειτουργούς να υπολείπονται των οργανικών θέσεων.

«Πρώτο μας μέλημα ήταν να καλυφθούν όλες οι οργανικές θέσεις, με αποτέλεσμα σήμερα σχεδόν όλες έχουν καλυφθεί. Σε δεύτερη φάση πρέπει να δούμε την ακόμη καλύτερη στελέχωση, δηλαδή να βρεθούμε στην ίδια κατάσταση πριν το 2010. Γνωρίζω ότι τα Χανιά είχαν και τρίτο πρόεδρο Πρωτοδικών, όμως το θέμα αυτό θα το δούμε αφού πρώτα ολοκληρώσουμε την κάλυψη των οργανικών θέσεων, τόσο των δικαστών όσο και των γραμματέων».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Φωτογραφία intime news