Την εκτίμηση πως η Αττική απέχει ακόμα από το σενάριο ενός lockdown τύπου Θεσσαλονίκης έκανε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας, ο οποίος παράλληλα τόνισε πως οι πολίτες θα πρέπει να τηρούν τα μέτρα, ώστε να καταφέρουμε να αποφύγουμε τα χειρότερα.
Αναλυτικότερα, μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό OPEN, o κ. Πέτσας ανέφερε πως «στην Αττική βλέπουμε επίσης μια αύξηση κρουσμάτων, η οποία δεν είναι εκθετική, όπως ήταν στη Θεσσαλονίκη και στις Σέρρες», ενώ σε ερώτηση εάν το Λεκανοπέδιο βρίσκεται κοντά σε lockdown, η απάντησή του ήταν «όχι».
«Αυτό που πρέπει να δούμε, είναι πώς θα αποδώσουν τα μέτρα. Οι πολίτες να τηρούν τα μέτρα, για να αποφύγουμε τα χειρότερα. Εάν χρειαστεί, ένα από τα μέτρα που θα πάρουμε να είναι η απαγόρευση διαπεριφερειακών μετακινήσεων, δεν θα διστάσουμε να το κάνουμε, αν οι ειδικοί μας το εισηγηθούν» σημείωσε στη συνέχεια ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.
Καταλήγοντας, ο κ. Πέτσας σημείωσε πως «τα μέτρα που έχουμε πάρει και από την προηγούμενη βδομάδα που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός και τα μέτρα του τοπικού lockdown σε Θεσσαλονίκη και Σέρρες παίρνονται ακριβώς για να μπορέσουμε τον Νοέμβριο να τιθασεύουμε το δεύτερο μεγάλο κύμα του κορoνοϊού, ώστε να είναι πιο αισιόδοξος ο Δεκέμβριος, δεδομένου ότι θέλουμε να κινηθεί και η αγορά, προκειμένου να μην έχουμε μία καθίζηση οικονομική. Αυτή είναι η μάχη που θα δώσουμε την επόμενη εβδομάδα».
Αθ. Λινού: Διατήρηση των μέτρων για να αποφευχθεί το γενικό lockdown
Τη σημασία της διατήρησης των υφιστάμενων μέτρων ώστε να αποφευχθεί ένα ενδεχόμενο γενικό lockdown επισήμανε η καθηγήτρια επιδημιολογίας Ιατρικής Σχολής Δημόσιας Υγείας Αθηνά Λινού, τονίζοντας πως θα πρέπει να γίνονται τακτικά τεστ για κορονοϊό σε μονάδες που έχουν συγχρωτισμό όπως, οι φυλακές, η αστυνομία, ο στρατός αλλά και οι ευαίσθητες δομές όπως οι καταυλισμοί Ρομά και προσφύγων.
Πιο αναλυτικά, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό ΘΕΜΑ 104,6, η κ. Λινού τόνισε πως υπάρχουν δύο βασικοί παράγοντες να είναι τα μέτρα εφικτά και αποδεκτά.
«Εφικτά θα γίνουν τα μέτρα μόνο αν γίνουν εύκολα. Δηλαδή να συνταγογραφούνται όλα τα τεστ να δώσουμε το περιθώριο να μπορεί να κάνει και ο εργαζόμενος στο μεροκάματο, να καλύπτονται τα οικονομικά έξοδα».
Παράλληλα, η κ. Λινού ανέφερε πως θα πρέπει να διευκολυνθούν οι μετακινήσεις με αποσυμφόρηση των ΜΜΜ με οποιονδήποτε τρόπο, όπως νέα λεωφορεία ή κουπόνια, ενώ απαιτείται ναγίνονται συνεχώς τεστ σε μονάδες που έχουν συγχρωτισμό όπως, οι φυλακές, η αστυνομία, ο στρατός αλλά και οι ευαίσθητες δομές όπως οι καταυλισμοί Ρομά και προσφύγων.
«Τα μέτρα θα πρέπει να γίνουν αποδεκτά από όλους. Ακόμη και σε όσους είναι επιφυλακτικοί ή αρνητές, θα πρέπει να προσεγγιστούν με σωστό τρόπο ώστε να πειστεί ακόμα και ο τελευταίος. Αυτό θα γίνει με σωστή επικοινωνία των μέτρων, σημείωσε στη συνέχεια η καθηγήτρια επιδημιολογίας.
Τέλος, για την κατάσταση στην Αττική, η κ. Λινού, εξήγησε ότι δεν υπάρχει μια σαφής εικόνα. Και ο λόγος, όπως είπε, είναι ότι δεν υπάρχουν αρκετά στοιχεία και μελέτες σε αντιπροσωπευτικό δείγμα. Αυτό όπως είπε, οφείλεται στο ότι δεν υπάρχει ικανός αριθμός τεστ αλλά και σχεδιασμού.