Στη φυλακή παραμένουν οι Έλληνες στρατιωτικοί - Κρατούνται για παράνομη είσοδο, λέει η Άγκυρα

Στη φυλακή παραμένουν οι Έλληνες στρατιωτικοί - Κρατούνται για παράνομη είσοδο, λέει η Άγκυρα

Σύγχυση προκλήθηκε σχετικά με τις κατηγορίες κατά των δύο Ελλήνων στρατιωτικών που συνελήφθησαν στον Έβρο, καθώς μετά την απόρριψη του αιτήματος αποφυλάκισής τους, τουρκικά και ελληνικά μέσα ενημέρωσης αναφέρθηκαν στο ενδεχόμενο να κατηγορηθούν και για στρατιωτική κατασκοπεία. 

Συγκεκριμένα, τουρκικά μέσα ενημέρωσης μετέδωσαν αρχικά δηλώσεις του Τούρκου κυβερνητικού εκπροσώπου, Bekir Bozdag, σύμφωνα με τις οποίες μετά τη σύλληψή τους, οι Έλληνες στρατιωτικοί παραπέμφθηκαν στο δικαστήριο για να διερευνηθεί η παράνομη είσοδος σε απαγορευμένη στρατιωτική περιοχή και η απόπειρα στρατιωτικής κατασκοπείας. 

Από εκεί και πέρα επικράτησε η απόλυτη σύγχυση καθώς η ΕΡΤ, επικαλούμενη τα όσα είπε ο Bozdag, μετέδωσε ότι οι Έλληνες στρατιωτικοί ερευνώνται και για κατασκοπεία.

Παρ'' όλα αυτά, ο Bozdag ξεκαθάρισε ότι μετά το αίτημα του Εισαγγελέα, το πρωτοβάθμιο δικαστήριο αποφάσισε την κράτησή τους με την κατηγορία της παράνομης εισόδου σε απαγορευμένη στρατιωτική ζώνη, με αποτέλεσμα να ανακαλέσει και η κρατική τηλεόραση. Αυτό δεν σημαίνει ότι αποκλείεται να επιβαρυνθεί το κατηγορητήριο μέχρι να φτάσουμε στη δίκη των δύο στρατιωτικών. 

Στην ενημέρωση των δημοσιογράφων, ο εκπρόσωπος της τουρκικής κυβέρνησης δήλωσε τα ακόλουθα:

«Η κράτηση των δύο στρατιωτικών στην Τουρκία οι οποίοι πέρασαν στην τουρκική πλευρά από την Ελλάδα, δεν αποτελεί ζήτημα για ανταλλαγή. Ούτε η Ελλάδα ζήτησε ανταλλαγή από την τουρκική κυβέρνηση ούτε η τουρκική κυβέρνηση ζήτησε ανταλλαγή από την Ελλάδα. Δεν υπάρχει τέτοιο πράγμα. Αυτοί οι στρατιωτικοί υποβλήθηκαν σε δικαστική έρευνα με την κατηγορία της παράνομης εισόδου σε απαγορευμένη στρατιωτική ζώνη και της στρατιωτικής κατασκοπείας. Μετά το αίτημα του Εισαγγελέα, το πρωτοβάθμιο δικαστήριο αποφάσισε την κράτησή τους με την κατηγορία της παράνομης εισόδου σε απαγορευμένη στρατιωτική ζώνη. Δεν πρόκειται να αποτελέσει ζήτημα ανταλλαγής για την Τουρκία. Η έκδοση των πραξικοπηματιών στρατιωτικών στην Τουρκία είναι ένα ζήτημα για το οποίο η Τουρκία έχει δίκιο. Για την εκδίκαση [των τούρκων στρατιωτικών] στην τουρκική δικαιοσύνη η Ελλάδα έχει υποχρεώσεις που πρέπει να εκπληρώσει στο πλαίσιο των διμερών συμφωνιών μεταξύ Ελλάδος και Τουρκίας. Είναι δύο διαφορετικά πράγματα. Σκεφτόμαστε ότι η Ελλάδα δεν τις εκπληρώνει. […]Το να γίνει ζήτημα ανταλλαγής θα μειώσει την αξία του αιτήματος της Τουρκίας για την έκδοση των πραξικοπηματιών για την δίκαιη εκδίκαση στην Τουρκία».

Νωρίτερα, είχε απορριφθεί το αίτημα αποφυλάκισης, που σημαίνει ότι οι δύο Έλληνες στρατιωτικοί θα παραμείνουν στις φυλακές Αδριανούπολης μέχρι την εκδίκαση της υπόθεσης, αν και είναι άγνωστο πότε θα δοθεί δικάσιμος. 

Το CNN Turk υποστηρίζει ότι ο Τούρκος εισαγγελέας απέρριψε την έφεση για δύο λόγους: πρώτον, γιατί οι Έλληνες στρατιωτικοί δεν διαθέτουν μόνιμο τόπο κατοικίας στον οποίο μπορούν να διαμείνουν μέχρι την εκδίκαση της υπόθεσης και δεύτερον επειδή δεν έχει ολοκληρωθεί η εξέταση των ψηφιακών αρχείων που υπήρχαν στα κινητά τους.

Στο ίδιο άρθρο το CNN Turk αναφέρει ότι οι δύο Έλληνες στρατιωτικοί θα παραμείνουν κρατούμενοι στη φυλακή υψίστης ασφαλείας της Αδριανούπολης και ότι είναι καλά στην υγεία τους. 

Νωρίτερα όπως είχε μεταδώσει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, γινόταν λόγος για αναβολή εκδίκασης της υπόθεσης και όχι για απόρριψη της έφεσης. Μάλιστα υπήρξαν πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες οι συνήγοροι των δύο Ελλήνων προφυλακισθέντων, εξερχόμενοι του δικαστηρίου δήλωσαν ότι δεν θα πραγματοποιούνταν σήμερα η εκδίκαση της έφεσης, αλλά κάποια ημέρα από αύριο και έως το τέλος της εβδομάδας.

Η διαδικασία που θα ακολουθηθεί στη συνέχεια είναι η κατάθεση του κατηγορητηρίου από την εισαγγελία, η αποδοχή ή η απόρριψη της από το δικαστήριο και στην συνέχεια ο ορισμός δικασίμου.
 
Πέρα από την κατηγορία παραβίασης πρώτου βαθμού απαγορευμένης στρατιωτικής περιοχής, το ένταλμα με βάση το οποίο συνελήφθησαν περιείχε και άλλες κατηγορίες, όπως «υποψία διαφυγής», «υποψία καταστροφής αποδεικτικών στοιχείων», «έλλειψη κατοικίας στην Τουρκία» και «πιθανότητα διαφυγής στο εξωτερικό».

Όπως αναφέρουν τουρκικά ΜΜΕ στα κινητά τηλέφωνα που βρέθηκαν στην κατοχή των δύο Ελλήνων στρατιωτικών δεν έχουν βρεθεί φωτογραφίες τουρκικών στρατιωτικών εγκαταστάσεων, κάτι που θα μπορούσε να δικαιολογήσει υποψίες ότι πρόκειται για κατασκόπους και να επιβαρύνει τη θέση τους.

Σημειώνεται ότι δημοσιεύματα στον τουρκικό Τύπο επιμένουν σε σενάριο «συμψηφισμού» της περίπτωσης των δύο Ελλήνων με αυτής των οκτώ Τούρκων στρατιωτικών που κατέφυγαν στην Ελλάδα μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα του 2016, αν και η ελληνική πλευρά έχει απορρίψει κάθε τέτοια ανταλλαγή.

Στο πλευρό των δύο ενστόλων βρίσκονται πλέον και συγγενείς τους. Σε δημοσίευμα της ηλεκτρονικής έκδοσης της Milliyet αναφέρεται ότι οι οικογένειες μετέβησαν αρχικά στο ελληνικό προξενείο της Αδριανούπολης ενώ υπέβαλαν και αίτηση στο Γενικό Εισαγγελέα της πόλης για να επισκεφθούν τους κρατούμενους στρατιωτικούς. Ο Γενικός Εισαγγελέας, επέτρεψε στις οικογένειες να επισκεφθούν τους κρατούμενους στρατιώτες, σύμφωνα πάντα με τη Milliyet.

Διαβάστε ακόμα:

- Την άμεση απελευθέρωση των δύο Ελλήνων στρατιωτικών ζήτησαν οι συνήγοροί τους

- Γ. Κουμουτσάκος: Κανείς δεν κάνει κατασκοπεία φορώντας τη στολή του