Στις 18 Μαΐου η ψήφιση μέτρων - αντίμετρων από τη Βουλή

Στις 18 Μαΐου η ψήφιση μέτρων - αντίμετρων από τη Βουλή

Κατά δύο ημέρες πίσω πηγαίνει όλο το χρονοδιάγραμμα κατάθεσης και ψήφισης του πακέτου μέτρων-αντίμετρων που θα συνοδεύουν τη δεύτερη αξιολόγηση στη Βουλή.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Βουλής, Νίκο Βούτση, το επίμαχο πολυνομοσχέδιο θα εισαχθεί τελικά προς συζήτηση στις αρμόδιες Επιτροπές της Βουλής – με τη διαδικασία του επείγοντος - στις 15 και 16 Μαΐου αντί στις 11 -12 που ήταν ο αρχικός σχεδιασμός, με στόχο η συζήτησή του στην Ολομέλεια να ξεκινήσει την Τετάρτη 17 Μαΐου και να ψηφιστεί την Πέμπτη 18 Μαΐου. Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι το πολυνομοσχέδιο θα πρέπει να έχει κατατεθεί στη Βουλή το αργότερο έως την Παρασκευή 12 Μαΐου.

Ο λόγος αλλαγής του χρονοδιαγράμματος δεν εξηγήθηκε από τον κ. Βούτση, ωστόσο, ο ίδιος υποστήριξε πως όταν οι βουλευτές κληθούν να ψηφίσουν τα μέτρα θα έχουν ξεκάθαρη εικόνα για τις εξελίξεις σχετικά με το χρέος, παραπέμποντας όμως όλως περιέργως στην κρίσιμη συνεδρίαση του Eurogroup που θα διεξαχθεί τέσσερις ημέρες αργότερα, στις 22 Μαΐου, οπότε όπως είπε θα κληθεί να αποφασίσει.

Ο πρόεδρος της Βουλής πάντως παραδέχτηκε ότι το πακέτο μέτρων – αντίμετρων δεν θα είναι δημοσιονομικά ουδέτερο για το σύνολο των πολιτών. «Τα αντίμετρα θα ωφελήσουν κάποιους και κάποιοι θα έχουν απώλεια», σημείωσε χαρακτηριστικά, συνομιλώντας με δημοσιογράφους.

Ο Νίκος Βούτσης, εμφανίστηκε βέβαιος ότι η κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ θα βγει αρραγής από την κρίσιμη ψηφοφορία στις 18 Μαΐου, αναφέροντας πως: «όχι μόνο δεν φοβάμαι καμία διαρροή, αντιθέτως θα υπερψηφιστούν ορισμένα αντίμετρα κι από άλλα κόμματα».

Ο κ. Βούτσης μάλιστα προέβλεψε ότι η ΝΔ θα αντιμετωπίσει εσωκομματικά προβλήματα με την καταψήφιση των αντίμετρων και ιδίως εκείνων που σχετίζονται με φορολογικές ελαφρύνσεις.

Στο μεταξύ, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης κατήγγειλε τον πρόεδρο της Βουλής ότι ενώ η ΝΔ έχει εδώ και ένα χρόνο καταθέσει πρόταση για την ψήφο των απόδημων Ελλήνων στις χώρες που ζουν, το θέμα δεν έχει έρθει ακόμα προς συζήτηση στο Κοινοβούλιο.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ