Την προσοχή που συγκέντρωσε ποτέ στα 25 χρόνια της ύπαρξής της, συγκεντρώνει τώρα η Ομάδα των Τεσσάρων του Βίζεγκραντ (V-4), επισημαίνει στο ρεπορτάζ του το πρώτο κανάλι της γερμανικής δημόσιας τηλεόρασης ARD και τονίζει -όπως και το σύνολο των γερμανικών ΜΜΕ- ότι οι θέσεις της Πολωνίας, της Ουγγαρίας, της Τσεχίας και την Σλοβακίας, όπως εκφράστηκαν κατά την χθεσινή συνάντηση στην Πράγα, έρχονται σε ευθεία αντίθεση προς την πολιτική της καγκελαρίου Άγγελα Μέρκελ στην προσφυγική κρίση.
«Ο ρόλος μας είναι η δημιουργία γέφυρας μεταξύ ανατολικής και δυτικής Ευρώπης. Η θεμελιώδης ιδέα του Βίζεγκραντ είναι η υπέρβαση του διχασμού της Ευρώπης. Θα ήταν σημαντικό να μη χάσουμε αυτή την ιδέα από το μυαλό μας», δηλώνει στο ARD ο Μίχαλ Κοράν, πολιτικός επιστήμων στο Πανεπιστήμιο του Μπρνο, υποδεικνύοντας ότι οι σημερινές θέσεις των ηγετών αυτών των χωρών δεν έχουν καμία σχέση με την αρχική ιδέα δημιουργίας της Ομάδας το 1991. Ο ίδιος υποστηρίζει ότι μετά τον κοινό σκοπό της ένταξης στην Ευρωπαϊκή Ένωση, αυτές οι χώρες βρίσκουν για πρώτη φορά έναν σημαντικό κοινό στόχο.
Σε συνέντευξη που παραχωρεί στο ραδιόφωνο WDR, ο Ούγγρος πρέσβης στο Βερολίνο Πέτερ Γκιέρκες δηλώνει ότι η κατανομή των προσφύγων μεταξύ των ευρωπαϊκών κρατών δεν αποτελεί το μοναδικό μέτρο αλληλεγγύης και ότι εφόσον είναι τελικά απαραίτητο ένα τέτοιο μέτρο, θα πρέπει να έρθει «στο τέλος μιας αλυσίδας δράσεων και μέτρων», με βασικότερο αυτό της φύλαξης των εξωτερικών συνόρων. Ο κ. Γκιέρκες υποστηρίζει μεταξύ άλλων ότι οι πρόσφυγες κατευθύνονται προς την Ευρώπη επειδή έχουν λάβει το μήνυμα ότι «ο δρόμος είναι ανοιχτός μέχρι το Αμβούργο».
Πίσω από τις θέσεις περί «σχεδίου Β» που εξέφρασαν στο κοινό ανακοινωθέν τους οι V-4, βρίσκεται, σύμφωνα με ανάλυση του περιοδικού «Der Spiegel» η αμφιβολία ότι η Ελλάδα και η Τουρκία μπορούν να περιορίσουν τον αριθμό των προσφύγων που φθάνουν στην Ευρώπη. «Θα δούμε πώς θα λειτουργήσει το Σχέδιο Δράσης μεταξύ της ΕΕ και της Τουρκίας, αλλά πρέπει να ομολογήσω ότι είμαι απαισιόδοξος», δήλωσε χθες το βράδυ ο Σλοβάκος πρωθυπουργός Ρόμπερτ Φίτσο. Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η Ελλάδα δεν είχε προσκληθεί στη συνάντηση. «Η κυβέρνηση στην Αθήνα φοβάται ότι η ΠΓΔΜ θα μπορούσε να κλείσει σύντομα τα σύνορά της, ώστε οι περισσότεροι πρόσφυγες να μείνουν στην Ελλάδα», συνεχίζει ο συντάκτης και παραθέτει την αντίδραση της καγκελαρίου Ά. Μέρκελ, μέσω της συνέντευξής της στη «Stuttgarter Zeitung», στην οποία τονίζει ότι ένας φράχτης στην ΠΓΔΜ θα αποτελούσε μη-ευρωπαϊκή λύση, ενώ δεν θα έλυνε και το πρόβλημα. Όπως αναφέρει το περιοδικό, η ΕΕ υποσχέθηκε στην ΠΓΔΜ επιπλέον δέκα εκατομμύρια ευρώ, τα οποία όμως πρέπει να διατεθούν για την καλύτερη φύλαξη -και όχι για το κλείσιμο- των συνόρων της.
Η στάση των τεσσάρων χωρών αλλά και άλλων κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης ενόψει της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ την Πέμπτη προκαλεί την αντίδραση Γερμανών πολιτικών. Η αντιπρόεδρος των Πρασίνων στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, Σκα Κέλερ, σε συνέντευξή της στην «Osnabruecker Zeitung» εκφράζει την ανησυχία της ότι η Σύνοδος θα είναι μόνο μια κίνηση αντιπερισπασμού και ότι οι αρχηγοί «θα φορτώσουν την ευθύνη στην Ελλάδα, αντί να βρουν από κοινού μια επείγουσα λύση στην προσφυγική κρίση». Η κ. Κέλερ απορρίπτει επίσης ως «εκρηκτική ύλη για ολόκληρη την ΕΕ» την ιδέα του κλεισίματος των συνόρων. Πιθανή θεωρεί την αποτυχία της Συνόδου και ο αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Αλεξάντερ Λάμπσντορφ από τους Φιλελεύθερους (FDP): «Αν η καγκελάριος δεν καταφέρει να εκπονήσει μια ευρωπαϊκή λύση, τότε θα τεκμηριωθεί και επισήμως ότι και στην Ευρώπη ισχύει ό,τι και στον κυβερνητικό συνασπισμό μας, η Μέρκελ είναι μόνη κι έρημη. Και τότε είναι καιρός για ψήφο εμπιστοσύνης», δηλώνει στην σημερινή «Die Welt» και ζητεί τη φύλαξη των ελληνικών συνόρων, χαρακτηρίζοντας «λογική συνέπεια» το κλείσιμο των συνόρων μεταξύ Ελλάδας και ΠΓΔΜ, αν αυτό δεν επιτευχθεί.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ