Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης βρίσκεται η πόλη της Θεσσαλονίκης, καθώς εντείνονται οι πιέσεις στο υγειονομικό σύστημα από την έξαρση των κρουσμάτων και την αύξηση των νοσηλευμένων στα νοσοκομεία. Στη «μάχη» ρίχνονται και οι ιδιώτες γιατροί, δημιουργούνται νέες ΜΕΘ, ενώ απευθύνεται έκκληση για αυστηρή τήρηση των μέτρων. «Οι εικόνες δεν απέχουν πολύ από εκείνες στα νοσοκομεία στην Ιταλία», προειδοποιούν γιατροί.
Χαρακτηριστικό είναι ότι ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας που μετέβη το πρωί χθες στη Θεσσαλονίκη και μετείχε σε σύσκεψη με στελέχη των υγειονομικών υπηρεσιών έκανε γνωστό ότι πλέον ενεργοποιούνται άλλες 50 κλίνες εντατικών (ήδη χθες είχαν ανακοινωθεί ακόμη τόσες), αλλά και αεροδιακομιδές με C-130 ασθενών covid-19 από απομακρυσμένες περιοχές προς την Αθήνα. Όπως ενημέρωσε άλλωστε ο υπουργός, ο δείκτης θετικότητας στον ιό στην πόλη ανέρχεται στο 32%.
Μετά την ανακοίνωση σήμερα του συνόλου των 2.752 κρουσμάτων σε όλη την Ελλάδα από τον ΕΟΔΥ, εκ των οποίων τα 777 στη Θεσσαλονίκη, οδήγησε τους λοιμωξιολόγους να εισηγηθούν νέα μέτρα για τη Θεσσαλονίκη, τα οποία, όπως αναφέρουν πληροφορίες θα εξεταστούν τις επόμενες ώρες, αν όχι μέρες, από την κυβέρνηση, πέραν των ήδη ανακοινωθέντων σήμερα αυστηρών μέτρων για όλη την Ελλάδα, από την ερχόμενη Παρασκευή.
«Καμπανάκι» κινδύνου για την κατάσταση στη Θεσσαλονίκη έκρουσε και ο πρόεδρος του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου Αθανάσιου Εξαδάκτυλου λέγοντας ότι «οι εικόνες δεν απέχουν πολύ από εκείνες στα νοσοκομεία στην Ιταλία».
Μιλώντας στον ΣΚΑΪ ο κ. Εξαδάκτυλος δήλωσε συγκεκριμένα: «η κατάσταση είναι κρισιμότατη. Κάνω έκκληση στους συμπολίτες μου στη Θεσσαλονίκη να μη μετακινούνται παρά μόνο αν είναι απολύτως αναγκαίο. Να μη βγαίνουν από το σπίτι τους παρά μόνο αν υπάρχει πολύ σοβαρός λόγος. Κάνω επίσης έκκληση στους συναδέλφους γιατρούς που μπορούν να βοηθήσουν, να έρθουν στη Θεσσαλονίκη, γιατί υπάρχει ανάγκη για γιατρούς στα νοσοκομεία μας».
Ο ίδιος τόνισε ότι «οι άνθρωποι που είναι στην πρώτη γραμμή εξαντλούνται και πρέπει όλοι να τους βοηθήσουμε. Ζητάμε γιατρούς από οποιοδήποτε μέρος της Ελλάδας. Οι Θεσσαλονικείς γιατροί ανταποκρίνονται επαρκώς και διαρκώς, αλλά δεν ξέρουμε πού θα φτάσουμε. Δεν απέχουμε πολύ από τις εικόνες που είδαμε στα νοσοκομεία στην Ιταλία στο πρώτο κύμα της πανδημίας».
Ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου επισήμανε ακόμα ότι σε περιπτώσεις πανδημίας, τα δεύτερα κύματα είναι και ισχυρότερα και φονικότερα από τα πρώτα υπογραμμίζοντας ότι «οποιαδήποτε μαζική εκδήλωση στη Θεσσαλονίκη θα συνιστά υγειονομικό έγκλημα».
Για απελπιστική κατάσταση των γιατρών στη Θεσσαλονίκη έκανε λόγο μιλώντας στο «ΘΕΜΑ 104,6» και η πρόεδρος των νοσοκομειακών γιατρών της Αθήνας, Ματίνα Παγώνη.
Μιλώντας για τη γενικότερη εικόνα, είπε ότι ο αριθμός των ανθρώπων που νοσηλεύονται σοβαρά με COVID-19, έχει μια εκρηκτική άνοδο, ενώ συνολικά αυτή την ώρα οι νοσηλείες έχουν ξεπεράσει τις 2.150. Εξέφρασε την ανησυχία της ότι αρκετοί από αυτούς θα διασωλωνηθούν, υπογραμμίζοντας ότι ακόμα και νέοι άνθρωποι έχουν μπει σε αυτή τη διαδικασία.
Όπως είπε, μία μέση νοσηλεία χρειάζεται δέκα ημέρες, ενώ αν υπάρξει υποτροπή ή αν ο ασθενής πάσχει από υποκείμενα νοσήματα, τότε τα πράγματα δυσκολεύουν. Σημείωσε επίσης ότι λίγοι είναι οι θάνατοι που καταγράφονται εκτός ΜΕΘ.
Υπενθυμίζεται ότι το υπουργείο Υγείας έχει μετατρέψει ήδη το νοσοκομείο «Άγιος Παύλος» σε αποκλειστικής νοσηλείας ασθενών με covid, ενώ κατά πληροφορίες αναμένεται η επίταξη και μονάδας του 424 στρατιωτικού νοσοκομείου Θεσσαλονίκης, ενώ στη «μάχη» μπήκαν και τα ιδιωτικά νοσηλευτικά ιδρύματα με το Διαβαλκανικό Κέντρο να διαθέτει στην αυριανή εφημερία του Ιπποκρατείου πενήντα απλές κλίνες.
Παράλληλα, θα υπάρχει πλέον η δυνατότητα διακομιδής ασθενών και σε νοσοκομεία όμορων υγειονομικών περιφερειών, ανάλογα με τη διαθεσιμότητα των κλινών.