Τα στοιχεία για τον κοροναϊό πλέον σοκάρουν. Μέσα σε 21 ημέρες, χάθηκαν σχεδόν 900 συμπολίτες μας, εκ των οποίων οι 700 πέθαναν τις δύο εβδομάδες όπου η χώρα έχει μπει σε καραντίνα υπόψιν. Είναι χαρακτηριστική ως προς αυτό, η ανάρτηση του δημοσιογράφου και διευθυντή περιεχομένου της «Διανέοσις», Θανάση Γεωργακόπουλου. «Ημέρες που χρειάστηκαν να φτάσουν οι επιβεβαιωμένοι θάνατοι με Covid-19 στην Ελλάδα: Από 1 σε 300: 183 ημέρες Από 300 σε 600: 47 ημέρες Από 600 σε 900: 14 ημέρες Από 900 σε 1200: 6 ημέρες Από 1200 σε 1500: 4 ημέρες», αναφέρει.
Ημέρες που χρειάστηκαν να φτάσουν οι επιβεβαιωμένοι θάνατοι με Covid-19 στην Ελλάδα:
— Thodoris Georgakopoulos (@tgeorgakopoulos) November 21, 2020
Από 1 σε 300: 183 ημέρες
Από 300 σε 600: 47 ημέρες
Από 600 σε 900: 14 ημέρες
Από 900 σε 1200: 6 ημέρες
Από 1200 σε 1500: 4 ημέρες
Καταστροφή.
Αξίζει να επισημανθεί πως περισσότερα από 90 χιλιάδες κρούσματα έχουν καταγραφεί στην Ελλάδα, με τα περίπου 36 χιλιάδες εξ αυτών να έχουν εντοπιστεί στις 15 ημέρες της καθολικής απαγόρευσης.
Να σημειωθεί επίσης, πως οκτώ συνάνθρωποί μας ηλικίας 18 έως 39 έχασαν τη μάχη με κορονοϊό. Επιπροσθέτως, άλλοι 210 Ελληνες ηλικίας 40 – 64 έτη, δηλαδή σε πολύ παραγωγική ηλικία, απεβίωσαν. Οι υπόλοιποι 1.309 θάνατοι από την έναρξη της πανδημίας είναι ηλικίας άνω των 65 ετών. Τα στοιχεία δείχνουν με τον πλέον ξεκάθαρο τρόπο ότι ο κοροναϊός δεν «χαρίζεται» σε κανέναν. Και οι νέοι κινδυνεύουν, και οι μεσήλικες δεν έχουν «ανοσία».
Υπενθυμίζεται ότι το χτες Σάββατο καταγράφηκε αρνητικό ρεκόρ με 522 συμπολίτες μας διασωληνωμένους, έναντι 519 την Παρασκευή και 499 την Πέμπτη. Πρόκειται για τον υψηλότερο αριθμό διασωληνωμένων από την εμφάνιση της πανδημίας στην Ελλάδα. Η διάμεση ηλικία τους είναι 65 ετών. 149 (28.5%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. To 82.4%, των διασωληνωμένων, έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω. 460 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.
Επίσης, καταγράφηκαν 2.311 νέα κρούσματα του νέου ιού στη χώρα, εκ των οποίων 18 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 90121, εκ των οποίων το 53.4% άνδρες. 4787 (5.3%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 22901 (25.4%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.
Πάνω από 80% η πληρότητα των κλινών
Εξίσου ανησυχητική είναι η πληρότητα των κλινών Εντατικής COVID, η οποία αυξάνεται επικίνδυνα σε όλη την επικράτεια, ξεπερνώντας χθες το 80%.
«Και η επόμενη εβδομάδα θα είναι δύσκολη», επισήμανε χθες η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας του ΕΚΠΑ, μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας Βάνα Παπαευαγγέλου, αναφερόμενη στην εξέλιξη της πανδημίας στη χώρα μας, ενώ υπογράμμισε ότι το ΕΣΥ θα συνεχίσει να πιέζεται «για τουλάχιστον δύο εβδομάδες ακόμη».
Για την δραματική πίεση υπό την οποία βρίσκονται οι ΜΕΘ καθώς και για την ανησυχία του σχετικά με το τρίτο κύμα του νέου κορωνοϊού, έκανε λόγο ο διευθυντής ΜΕΘ του νοσοκομείου Παπανικολάου Νίκος Καπραβέλος, απευθύνοντας μάλιστα έκκληση για περισσότερη βοήθεια από την πολιτεία.
Η κατάσταση είναι απελπιστική, έχουμε γεμίσει στις εντατικές, δήλωσε ο κ. Καπραβέλος, μιλώντας νωρίτερα σήμερα στον ΣΚΑΙ
«Είναι τρίτη συνεχόμενη γενική εφημερία που έχουμε 80 νέες εισαγωγές που χρειάζονται υποστήριξη και δεν έχουμε κρεβάτι εντατικής για να τους βοηθήσουμε. Όταν αρχίζουμε να διασωληνώνουμε χρειάζεται και καταστολή και χρειάζεται και προσωπικό που δεν το έχουμε στην εντατική, τα έχουμε δώσει όλα στην εντατική», επισήμανε χαρακτηριστικά.
«Μπήκε ο στρατός, μπήκαν τα ιδιωτικά θεραπευτήρια, όμως η κορυφή, δηλαδή οι εντατικές, έχουν γεμίσει είναι απελπισία. Η πολιτεία πρέπει να πάρει πιο γενναία μέτρα, πρέπει να αυξήσουμε τη δύναμη πυρός, όχι ημίμετρα. Δεν μπορούμε να αντιμετωπίσουμε το θεριό με ημίμετρα (…)Οι νεκροί έφτασαν τριψήφιο αριθμό τι άλλο έκκληση να κάνουμε να φτάσουμε τετραψήφιο;», σημείωσε.
«Μη νομίζετε ότι έχουμε ξεμπλέξει και με το δεύτερο κύμα… θα ανοίξει ο κ. Γεωργιάδης την οικονομία, δε γίνεται διαφορετικά δε θα σταματήσουμε να αναπνέουμε, το τρίτο κύμα φοβάμαι. Όταν ο Γεωργιάδης ανοίξει την οικονομία γιατί θα πρέπει να ανασάνει φοβάμαι ότι το Γενάρη - Φλεβάρη θα έρθει το άλλο κύμα», προειδοποίησε.
«Όλες οι ηλικίες πλέον προσβάλλονται», υποστήριξε ο κ. Καπραβέλος.
«Νωρίς να μιλάμε για χαλάρωση μέτρων»
Είναι νωρίς να μιλάμε για οποιαδήποτε χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων, επισήμανε ο Χαράλαμπος Γώγος, καθηγητής παθολογίας λοιμωξιολογίας και μέλος της επιτροπής των λοιμωξιολόγων, μιλώντας χτες στον ΣΚΑΙ.
Στη σκιά του αρνητικού ρεκόρ των 108 νεκρών και των 522 διασωληνωμένων, ο καθηγητής ανέφερε ότι πρώτη προτεραιότητα αυτή τη στιγμή, είναι αναμφισβήτητα η ασφαλής, αποτελεσματική και ισότιμη αντιμετώπιση των ασθενών που βρίσκονται όχι μόνο ΜΕΘ αλλά και στις απλές κλίνες COVID.
Εξήγησε μάλιστα ότι παρατηρείται επιπέδωση της καμπύλης των κρουσμάτων αλλά η αντανάκλασή της στην ελάττωση του αριθμού των νοσηλευομένων ακολουθεί μετά από περίπου μια εβδομάδα, καθώς χρειάζονται επτά ημέρες για να εμφανιστούν τα βαριά συμπτώματα της νόσου.
«Χρειάζονται 15 ημέρες οπωσδήποτε, για να δούμε τη μείωση στη βδομάδα και άλλη μια εβδομάδα για να δούμε την επίδραση στο σύστημα υγείας και να έχουμε μια καλή νοσηλεία», υπογράμμισε ο κ. Γώγος.
«Αν δεν προσέξουμε μπορούμε να γίνουμε ανά πάσα στιγμή Θεσσαλονίκη ή ακόμα χειρότερα Ιταλία. Πρέπει να κρατήσουμε το lockdown όσο το δυνατόν πιο αυστηρά» προειδοποίησε μέσω του ΣΚΑΪ η Μίνα Γκάγκα, πνευμονολόγος και συντονίστρια διευθύντρια της 7ης Πνευμονολογικής Κλινικής του νοσοκομείου Σωτηρία.
«Δεν πρέπει να χαλαρώνουμε, ο ιός είναι εδώ, υπάρχουν ασυμπτωματικοί ανάμεσα μας πρέπει να φοράμε μάσκα στη δουλειά. Ο καθένας μας μπορεί να είναι φορέας ή να έρθει σε επαφή με ένα φορέα» τόνισε.
Άνοιγμα οικονομίας με προσοχή
«Με μεγάλη προσοχή θα ανοίξουμε την οικονομία», ανέφερε στον ΣΚΑΪ ο υπουργός Ανάπτυξης, Άδωνις Γεωργιάδης. «Ο ιός δεν θα αφήσει κανένα ανεπηρέαστο δεν κάνει διακρίσεις… πρέπει να τηρήσουμε όλοι τα μέτρα με θρησκευτική ευλάβεια», υποστήριξε. Στόχος είναι το ελεγχόμενο άνοιγμα της οικονομίας εξήγησε ο κ. Γεωργιάδης.
«Εμείς στο ΥΠΑΝΕ έχουμε κάνει σενάρια για κάθε εξέλιξη του ιού και περιμένουμε η επιτροπή των λοιμωξιολόγων να μας δώσει το σημάδι της εκκίνησης. Δεν πρόκειται να ξεκινήσουμε την οικονομία, αν δεν μας το πούνε οι γιατροί», σημείωσε.
«Αξιολογούμε την κατάσταση μέρα με τη μέρα και σύντομα, πιθανώς τις αμέσως επόμενες ημέρες, αναμένεται να ληφθούν αποφάσεις που αφορούν το άνοιγμα της αγοράς και τους τρόπους με τους οποίους αυτό θα γίνει». Αυτό τονίζει μεταξύ των άλλων ο αναπληρωτής υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Νίκος Παπαθανάσης στη συνέντευξη του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, και προσθέτει: «έχουμε απόλυτη γνώση για το τι συμβαίνει στην αγορά και μάλιστα σε όλα της τα επίπεδα».
Ο ίδιος υπογραμμίζει ότι πρωταρχικό μέλημα της Κυβέρνησης είναι η προστασία της δημόσιας υγείας. Παράλληλα όμως, είναι και η στήριξη επιχειρήσεων και εργαζομένων «καθώς οι οικονομικές επιπτώσεις της πανδημίας δεν περιορίζονται μόνο στο διάστημα κατά το οποίο ισχύει το lockdown», ενώ ταυτόχρονα, «η κυβέρνηση συνεχίζει το μεταρρυθμιστικό της έργο με γνώμονα την ταχύτητα».
Βασικό σενάριο η παράταση του lockdown
Οι ειδικοί υπογραμμίζουν ότι η ερχόμενη εβδομάδα του lockdown πρόκειται να είναι καταλυτικής σημασίας.
«Τα επιδημιολογικά δεδομένα, καθώς επίσης και οι "σκληροί δείκτες" (κρούσματα, θάνατοι, διασωληνώσεις), επανεξετάζονται τόσο από την Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων, όσο και από την kυβέρνηση, σε καθημερινή βάση και αξιολογούνται», σημείωσε ο γενικός γραμματέας Υγείας Γιάννης Κωτσιόπουλος από τη Θεσσαλονίκη, στην οποία μετέβη για την αναδιοργάνωση των κλινών covid που επιτάχθηκαν από τον ιδιωτικό τομέα για να καλυφθούν οι αυξανόμενοι ασθενείς που χρειάζονται νοσηλεία.
Καθώς βρισκόμαστε 8 μέρες πριν τη λήξη του lockdown, ο κ. Κωτσιόπουλος σημειώνει ότι την ερχόμενη εβδομάδα θα επαναξιολογηθεί η κατάσταση με τα δεδομένα που θα έχουν διαμορφωθεί μέχρι τότε.
«Δεν έχει μειωθεί το επιδημιολογικό φορτίο», ειδικά στη βόρειο Ελλάδα, τόνισε την Παρασκευή, στη διάρκεια της τακτικής ενημέρωσης για την εξέλιξη της πανδημίας στη χώρα, ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς. Ο ίδιος μάλιστα επισήμανε ότι «χρειάστηκαν νέα μέτρα στις χερσαίες πύλες εισόδου της χώρας».
Δεν είναι λίγοι μάλιστα εκείνοι που εκτιμούν ότι αυτή η μία παραπάνω εβδομάδα πιθανόν να γίνουν δύο φτάνοντας έτσι μέχρι τις 15 Δεκεμβρίου. Μία εξέλιξη που προφανώς και δεν χαροποιεί την κυβέρνηση, η οποία περίμενε ότι η οικονομική δραστηριότητα θα εκκινούσε νωρίτερα αλλά παρόλαυτα θα πρέπει να υλοποιηθεί.
Σε κάθε περίπτωση νούμερο ένας στόχος για το Μέγαρο Μαξίμου είναι όταν τα νούμερα μειωθούν να ανοίξουν αρχικά τα δημοτικά σχολεία , στη συνέχεια το λιανεμπόριο και αμέσως μετά η εστίαση.
Πιο συγκεκριμένα το Σάββατο 19 Δεκεμβρίου ή η Δευτέρα 21 Δεκεμβρίου θα μπορούσε η εστίαση να επανέλθει σε λειτουργία με το βλέμμα στα Χριστούγεννα. Το μόνο σίγουρο είναι ότι ακόμα και τότε τα μαγαζιά θα λειτουργήσουν με κανόνες. Τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος μόνο με καθήμενους θα είναι αυτά που θα σερβίρουν και όχι μπαρ και κέντρα διασκέδασης.
Την ίδια ώρα πάντως η κυβέρνηση προετοιμάζεται για την προμήθεια των εμβολίων όταν αυτή αρχίσει. Η όλη διαδικασία θα γίνει μέσω από την Ευρωπαϊκή Ένωση που θα διαθέσει στα κράτη μέλη 1,1 δισεκατομμύρια δόσεις δίχως να δώσει προτεραιότητα σε κάποια χώρα, με βάση την ίδια αναλογία εμβολίων προς τον πληθυσμό της κάθε χώρας και με οριζόντια τιμή. Σημειώνεται ότι στην τιμή συμβάλλει και η ΕΕ, οπότε μειώνεται και το κόστος για όλες τις χώρες.
Σε όλη την Ελλάδα θα λειτουργήσουν 1.018 εμβολιαστικά κέντρα που θα μπορούν να εμβολιάζουν μηνιαίως 2.117.440 πολίτες, προσφέροντας τις υπηρεσίες τους επί έξι ημέρες ανά εβδομάδα, με πρωινή και απογευματινή βάρδια. Έχει υπολογιστεί ότι κάθε πολίτης θα χρειάζεται περίπου 10 λεπτά για τον εμβολιασμό.
Πρώτα θα εμβολιαστούν οι υγειονομικοί, θα ακολουθήσουν οι ευπαθείς ομάδες (άνω 65 ετών ή με υποκείμενα νοσήματα) και στη συνέχεια ο γενικός πληθυσμός.