Οι ηγέτες των 27 κρατών-μελών της ΕΕ πλην Βρετανίας αναμένεται να δηλώσουν το Σάββατο ότι σε περίπτωση που υπήρχε επανένωση της Ιρλανδίας (δηλαδή απόσχιση της Βόρειας Ιρλανδίας από το Ηνωμένο Βασίλειο και ένωσή της με τη Δημοκρατία της Ιρλανδίας), το βόρειο τμήμα του νησιού θα γινόταν αυτομάτως δεκτό στην ενωμένη Ευρώπη.
Οι 27 ηγέτες θα συναντηθούν το Σάββατο για να υιοθετήσουν τις κατευθυντήριες γραμμές τους ενόψει των διαπραγματεύσεων για το Brexit.
Μεταξύ άλλων σημαντικών θεμάτων αναμένεται να συζητήσουν και την πρόταση της ιρλανδικής κυβέρνησης να συμπεριληφθεί στο τελικό κείμενο των κατευθυντήριων γραμμών η συγκεκριμένη αναφορά στη Βόρεια Ιρλανδία.
Το Δουβλίνο υποστηρίζει ότι μια τέτοια αναφορά απλώς δείχνει ότι η ΕΕ αποδίδει σημασία στους όρους της Συμφωνίας της Μεγάλης Παρασκευής που έθεσε τέλος στις πολυετείς «Ταραχές» στη Βόρεια Ιρλανδία. Η συμφωνία προβλέπει ότι εφόσον στο μέλλον δημιουργηθούν πρόσφορες συνθήκες και η πλειοψηφία των πολιτών της Βόρειας Ιρλανδίας το επιθυμεί, το βόρειο και το νότιο τμήμα του νησιού μπορούν να ενωθούν.
Ο Ιρλανδός Πρωθυπουργός Έντα Κένι έχει πει ότι είναι σημαντικό για τη Βόρεια Ιρλανδία να έχει εξασφαλισμένη την απρόσκοπτη επανένταξή της στην ΕΕ εάν υλοποιείτο κάποια στιγμή ο συγκεκριμένος όρος της συμφωνίας.
Μία τέτοια αναφορά στο τελικό κείμενο των Ευρωπαίων ενόψει του Brexit, ωστόσο, θα θορυβούσε το Λονδίνο καθώς θα δημιουργούσε πρόσθετες ανησυχίες για το μέλλον του Ηνωμένου Βασιλείου.
Η κυβέρνηση της Τερέζα Μέι αντιμετωπίζει ήδη τις ανανεωμένες αποσχιστικές τάσεις της Σκωτίας, όπως διατυπώθηκαν με το αίτημα της τοπικής Πρωθυπουργού Νίκολα Στέρτζιον για δεύτερο δημοψήφισμα ανεξαρτητοποίησης πριν από το Brexit.
Εξάλλου, ένταση έχει προκληθεί μεταξύ Λονδίνου από τη μία πλευρά και Βρυξελλών και Μαδρίτης από την άλλη μετά από τον όρο στις κατευθυντήριες γραμμές των Ευρωπαίων ότι η όποια συμφωνία για το Brexit θα ισχύσει για το Γιβραλτάρ μόνο εφόσον το εγκρίνει η Ισπανία. Η Μαδρίτη αμφισβητεί την απόλυτη κυριαρχία της Βρετανίας επί της χερσονήσου.
Πάντως σε ό,τι αφορά τη Βόρεια Ιρλανδία, η πιο πρόσφατη δημοσκόπηση, μετά από το δημοψήφισμα για το Brexit (που οι Βορειοϊρλανδοί καταψήφισαν με ποσοστό 56% έναντι 44%), έδειξε ότι μόνο το 22% θα υποστήριζε την επανένωση με τη Δημοκρατία της Ιρλανδίας, την ώρα που το 62% στηρίζει την παραμονή στο Ηνωμένο Βασίλειο.
Πηγή: skai.gr