Της Αγγελικής Κώττη
Η σημερινή μας ιστορία προέρχεται από την Κίνα και είναι η ιστορία ενός σπουδαίου αυτοκράτορα, ίσως του σπουδαιότερου της κινεζικής αυτοκρατορίας. Τον έλεγαν Τσιανλόνγκ (Qianlong) και τα ιδιαίτερα διαμερίσματά του μπορούν να τα δουν οι ενδιαφερόμενοι στο ισόγειο του Μουσείου Ακροπόλεως, έως τον Φεβρουάριο.
Μια ενδιαφέρουσα λεπτομέρεια πριν μιλήσουμε για τον αυτοκράτορα και την έκθεση: το παλάτι Πολλαπλού Μεγαλείου της Απαγορευμένης Πόλης του Πεκίνου δεν είναι ανοιχτό για τους επισκέπτες. Επομένως, εμείς τα βλέπουμε σε παγκόσμια «πρώτη».
Προσωπικά αντικείμενα, έργα τέχνης και έπιπλα του Qianlong (1711–1799) που αντιπροσωπεύουν έναν αιώνα κινεζικού πολιτισμού, εκτίθενται με έναν εξαιρετικό αλλά και φαντασμαγορικό τρόπο στο Μουσείο. Ο Qianlong είναι ο Αυτοκράτορας που αναμόρφωσε την Κίνα, διπλασίασε την έκταση και τον πληθυσμό της, φρόντισε για την ευημερία των πολιτών της και κυρίως υποστήριξε με πάθος τις τέχνες και τα γράμματα. Παρέμεινε στο θρόνο για εξήντα χρόνια (1736-1795) και σφράγισε με τις προσωπικές του επιλογές την τέχνη της Κίνας του 18ου αιώνα.
Ο εκθεσιακός χώρος του Μουσείου Ακρόπολης, σκηνοθετήθηκε με κατασκευές και χρώματα εμπνευσμένα από τα παλάτια της Απαγορευμένης Πόλης και υποδέχτηκε τα 154 έξοχα εκθέματα που φωτίζουν τον ιδιαίτερο προσωπικό χώρο του Αυτοκράτορα, όπου πέρασε τα νεανικά του χρόνια και, όπως λέει ο ίδιος, όπου εμπνεύστηκε τα μελλοντικά του σχέδια για την πετυχημένη διοίκηση της απέραντης χώρας του.
Τον επισκέπτη προϊδεάζει σειρά πλεγμάτων που έχει στηθεί στον διάδρομο προς την περιοδική έκθεση. Μόλις μπαίνει, βλέπει σε μεγάλη ψηφιακή οθόνη να προβάλλονται εικόνες από τα ανάκτορα του Τσιαν Λονγκ. Το μεγαλοπρεπές κτίσμα έχει σε πολλά σημεία, ακόμα και στον δρόμο που οδηγεί στην είσοδο, το αυτοκρατορικό σύμβολο, τον δράκοντα. Συμβόλιζε την ισχύ του αυτοκράτορα, όπως και την υποταγή των πάντων στη δύναμή του. Οι δράκοι ήταν οι μύδροι που εξαπέλυε προς τα σύννεφα, φέροντας βροχή. Μην ξεχνάμε πως οι αυτοκράτορες ήταν, επίσης, «γιοι του ουρανού». Στη συνέχεια ξετυλίγονται οι ενότητες.
Μπαίνοντας στην έκθεση αντικρίζουμε την χρυσοκέντητη τελετουργική στολή του Αυτοκράτορα και το γιγαντιαίο πορτραίτο του που τον απεικονίζει αμέσως μετά την άνοδο στο θρόνο. Ακολουθεί η παρουσίαση των τελετουργικών ενδυμάτων της Αυτοκράτειρας και μετά ο θρόνος με όλα τα έπιπλα που τον συνοδεύουν. Η επόμενη ενότητα περιέχει τα σκεύη για το τσάι του Αυτοκράτορα και των καλεσμένων του, ποιητικά κείμενα του ίδιου και κοστούμια των ηθοποιών από τις ιδιωτικές θεατρικές παραστάσεις.
Ευωδιαστές Ορχιδέες
Το «Δωμάτιο των Ευωδιαστών Ορχιδέων» που ακολουθεί αποκαλύπτει το θερμαινόμενο κρεβάτι του αυτοκρατορικού ζεύγους, παραβάν με σπάνια άνθινη διακόσμηση και ενδιαφέροντα διακοσμητικά έργα της προσωπικής επιλογής του Αυτοκράτορα. Στη συνέχεια εκτίθεται ένας δεύτερος χρυσοποίκιλτος θρόνος και το γραφείο του Αυτοκράτορα διακοσμημένο με πλακίδια λευκού νεφρίτη.
Εδώ περνούσε πολλές ώρες της ημέρας ο προικισμένος ηγέτης γράφοντας κείμενα για τις ομορφιές της χώρας του, τις ανθρώπινες σχέσεις αλλά και τη σωστή άσκηση της βασιλικής εξουσίας. Η έκθεση κλείνει με εξαιρετικά βουδιστικά έργα σε πολύτιμα υλικά. Σκεύη λατρείας, αφιερώματα και σπουδαία αποφθέγματα με κυρίαρχα όμως τα αγάλματα του νεαρού Βούδα, του τρίτου Δαλάι Λάμα και ενός βουδιστή ιεραποστόλου καταδεικνύουν τον κυρίαρχο ρόλο του Βουδισμού στα διαμερίσματα του Αυτοκράτορα.
Διάρκεια: 14 Σεπτεμβρίου 2018 – 14 Φεβρουαρίου 2019
Εκθεσιακός χώρος: Αίθουσα Περιοδικών Εκθέσεων, ισόγειο Μουσείου Ακρόπολης
Εισιτήρια: Η αγορά εισιτηρίων γίνεται απευθείας στο ταμείο του Μουσείου. Τιμή εισιτηρίου: 3€
Εν τω μεταξύ, ξεκίνησαν παρουσιάσεις του Μουσείου για τη συγκεκριμένη περιοδική έκθεση.
Με οδηγούς τους Αρχαιολόγους–Φροντιστές, οι επισκέπτες μπορούν να απολαύσουν τα εκθέματα.
Αγγλικά: κάθε Παρασκευή, Σάββατο και Κυριακή, στις 11 π.μ.
Ελληνικά: κάθε Παρασκευή, Σάββατο και Κυριακή, στη 1 μ.μ.
Διάρκεια: 60 λεπτά
Συμμετοχή: Εγγραφές γίνονται τις ημέρες των παρουσιάσεων στο Γραφείο Πληροφοριών του Μουσείου. Ισχύει για περιορισμένο αριθμό επισκεπτών (έως 25 επισκέπτες ανά θεματική παρουσίαση). Τηρείται σειρά προτεραιότητας.
Κόστος συμμετοχής: Η θεματική παρουσίαση είναι ελεύθερη. Απαραίτητη προϋπόθεση μόνο η έκδοση εισιτηρίου της περιοδικής έκθεσης (3 ευρώ).
Σημείο συνάντησης με τον Αρχαιολόγο-Φροντιστή: Στο γυάλινο δάπεδο στο ισόγειο του Μουσείου.