Το θέμα εμβολιασμού των ανηλίκων από 15 έως 17 ετών, αλλά και των ηλικιών από 12 ετών με υποκείμενα νοσήματα εξετάζει η Επιτροπή Εμβολιασμού που συνεδριάζει σήμερα για να εκτιμήσει την πορεία της πανδημίας, συνυπολογίζοντας τις εξελίξεις στο μέτωπο των μεταλλάξεων, ιδιαίτερα του στελέχους Δέλτα και το εμβολιαστικό πρόγραμμα.
Όπως μετέδωσε το ΣΚΑΙ, επικαλούμενο πληροφορίες, η Επιτροπή Εμβολιασμού φέρεται να προσανατολίζεται στη σύσταση προς τους γονείς να προχωρήσουν στον εμβολιασμό των παιδιών τους, με βάση τα μέχρι σήμερα δεδομένα από τα εμβόλια κατά του κορονοϊού που είναι ασφαλή και προστατεύουν και τις νεότερες ηλικίες.
Παράλληλα, η Eπιτροπή εξετάζει τη σύσταση να εμβολιαστούν και τα παιδιά άνω των 12 ετών με υποκείμενα νοσήματα. Και στις δυο περιπτώσεις οι πληροφορίες αναφέρουν ότι δεν συζητιέται κανένα είδος υποχρεωτικού εμβολιασμού στις αναφερόμενες ηλικίες, παρά μόνο παραινέσεις, στο πλαίσιο ενίσχυσης του τείχους ανοσίας, καθώς αναμένεται το στέλεχος Δέλτα, που είναι πιο επιθετικό, να πλήξει ανεμβολίαστους, παιδιά και ανοσοκατασταλμένους.
Σημειώνεται ότι ο επίκουρος καθηγητής και εκπρόσωπος της επιτροπής των Λοιμωξιολόγων Γκίκας Μαγιορκίνης, με χθεσινές δηλώσεις του αναφέρθηκε τον εμβολιασμό των εφήβων στην χώρα μας.
«Ίσως δούμε πρώτα τις ηλικίες που είναι πιο κοντά στις πανελλήνιες ώστε να μην έχουν προβλήματα του χρόνου στην πρόοδό τους. Σε κάθε περίπτωση θα εξαρτηθεί από τα αποτελέσματα που βλέπουμε στις άλλες χώρες και την εξέλιξη της πανδημίας», δήλωσε χαρακτηριστικά.
Ο προγραμματισμός και η διενέργεια των εμβολιασμών για όλους τους ενήλικους, φέρνει στο τραπέζι των συζητήσεων το τι μέλλει να γίνει με τα παιδιά και τους εφήβους, μετά και από το πράσινο φως που έδωσε ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΜΑ) στην χορήγηση του mRNA εμβολίου της Pfizer σε παιδιά ηλικίας από 12-15 ετών.
Η αρμόδια Επιτροπή του ΕΜΑ έκρινε ότι τα οφέλη του covid εμβολιασμού υπερτερούν από τους πιθανούς ενδεχόμενους κινδύνους, ιδιαίτερα για παιδιά με υποκείμενα προβλήματα υγείας.
Αναγνωρίζοντας πόσο ευαίσθητο είναι το θέμα, και πως η οποιαδήποτε άσκηση πίεσης προς τους γονείς θα μπορούσε να… κάψει ολόκληρη την επιχείρηση εμβολιασμού, η καθηγήτρια παιδιατρικής - λοιμωξιολογίας Μαρία Θεοδωρίδου, πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών διατηρεί μια πολύ χαμηλών τόνων στάση ξεκαθαρίζοντας πρωτίστως το αυτονόητο, πως δηλαδή ο εμβολιασμός των παιδιών και των εφήβων δεν θα καταστεί ποτέ υποχρεωτικός και πως η έγκριση της χορήγησης του εμβολίου από τον ΕΜΑ στον παιδικό πληθυσμό ηλικίας 12-15 ετών δεν σημαίνει αυτόματα και εφαρμογή του προγράμματος.
Αντιθέτως, κάθε χώρα θα ακολουθήσει τις συστάσεις της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών και αφού το ζήτημα συζητηθεί εκτενώς στην Επιτροπή, η απόφαση που θα παρθεί από την εγχώρια Επιτροπή θα ζυγίσει και τη σχέση που έχουν οι Έλληνες γονείς με τα παιδιατρικά εμβόλια και τους παιδίατρους αλλά και τη γενικότερη φιλοσοφία που διέπει την ελληνική οικογένεια σε ότι αφορά τον εμβολιασμό.
Τη μη προτεραιοποίηση των παιδιών στους covid εμβολιασμούς επιβεβαιώνει από διαχειριστικής πλευράς ο γενικός γραμματέας πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους λέγοντας «για μας προτεραιότητα είναι να εμβολιαστούν οι ενήλικες και ειδικότερα όλοι οι άνθρωποι άνω των 60 ετών».