Η de facto ηγέτης της Μιανμάρ, Αούνγκ Σαν Σου Τσι καθώς και άλλα κορυφαία στελέχη του Εθνικού Συνδέσμου για τη Δημοκρατία στη Μιανμάρ (Βιρμανία), τέθηκαν υπό κράτηση από δυνάμεις του στρατού, ανέφερε εκπρόσωπος του κυβερνώντος κόμματος.
Σύμφωνα με δήλωση που έδωσε στη δημοσιότητα το κόμμα της Σου Τσι, η 75χρονη πολιτικός καλεί τους πολίτες «να μην αποδεχθούν» το στρατιωτικό πραξικόπημα, να διαδηλώσουν εναντίον της κατάληψης της εξουσίας από τους στρατηγούς.
"Οι ενέργειες του στρατού έχουν σκοπό η χώρα να τεθεί ξανά υπό δικτατορία", αναφέρει η δήλωση, που όπως διευκρίνισε το κόμμα έγινε από την Αούνγκ Σαν Σου Τσι προτού εκδηλωθεί το στρατιωτικό πραξικόπημα και συλληφθούν η ίδια και άλλοι πολιτικοί.
"Καλώ τον λαό να μην το αποδεχθεί αυτό, να αντιδράσει, να διαδηλώσει εναντίον του στρατιωτικού πραξικοπήματος", πρόσθεσε η Αούνγκ, σύμφωνα με το κόμμα της.
#BREAKING
— Ahmad (@_ahmadalhindi) February 1, 2021
A military coup in #Myanmar/#Burma
Official television broadcasts, telephone and internet connections were cut off in the country.
We , Myanmar 🇲🇲 citizens need the world to know what's happening in Myanmar right now before our wifis are cut off.
— 지혜 (@JiHye_Nandar) February 1, 2021
They already cut off TVs broadcasting lines, phone services in order to prevent us reaching to the world.#saveMyanmar#myanmar pic.twitter.com/TDPAFnwG9B
Η εξέλιξη αυτή ήρθε ως αποτέλεσμα της κλιμακούμενης διαμάχης ανάμεσα στην κυβέρνηση και το πανίσχυρο στρατιωτικό κατεστημένο μετά τις εκλογές του Νοεμβρίου, στις οποίες το κόμμα της Αούνγκ Σαν Σου Τσι υποστήριξε πως κατήγαγε συντριπτική νίκη την ώρα που ο στρατός έκανε λόγο για "εκτεταμένη νοθεία*.
Σύμφωνα με εκπρόσωπο του κυβερνώντος κόμματος που μίλησε τηλεφωνικά στο πρακτορείο ειδήσεων Reuters, η Σου Τσι, ο πρόεδρος Ουίν Μιντ και άλλα ηγετικά στελέχη "τέθηκαν υπό κράτηση" τις πρώτες πρωινές.
"Θέλω να πω στους υποστηρικτές μας να μην αντιδράσουν με απερισκεψία και θέλω να τους πω να τηρήσουν τον νόμο", είπε ο εκπρόσωπος, της Σου Τσι, Μίο Νιούν.
Η στρατιωτική τηλεόραση ανέφερε αργότερα ότι ο στρατός πήρε τον έλεγχο της χώρας για ένα έτος, με την εξουσία να παραδίδεται στον αρχηγό στρατηγού Μινγκ Αουνγκ Χλεινγκ, υποστηρίζοντας ότι η επιβολή πραξικοπήματος ήταν αναγκαία για την υπεράσπιση της "σταθερότητας".
Οι πραξικοπηματίες κατηγόρησαν την εκλογική επιτροπή ότι δεν φρόντισε να διορθωθούν οι "τεράστιες παρατυπίες" που κατ’ αυτούς αμαύρωσαν τις βουλευτικές εκλογές του Νοεμβρίου.
Ο στρατός της Μιανμάρ υποστήριξε ότι θα οργανώσει νέες εκλογές μετά το τέλος της κατάστασης έκτακτης που επέβαλε για έναν χρόνο και ότι θα παραδώσει την εξουσία στην κυβέρνηση που θα προκύψει από αυτές.
#Yangon #myanmar #militarycoup pic.twitter.com/k9rrRR5UG2
— Htun (@khayanpyartun) February 1, 2021
Η κρατική τηλεόραση της χώρας ανέφερε νωρίς σήμερα μέσω Facebook ότι αντιμετωπίζει τεχνικά προβλήματα και αδυνατεί να εκπέμψει, εγώ οι τηλεφωνικές γραμμές στην πρωτεύουσα και σε άλλες πόλεις είχαν διακοπεί.
Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες εξέφρασε τη "μεγάλη ανησυχία" του για το πραξικόπημα σε εξέλιξη και "καταδίκασε με τον πιο σθεναρό τρόπο" τη σύλληψη της Αούνγκ Σαν Σου Τσι.
Ο Λευκός Οίκος έκανε γνωστό ότι ο Δημοκρατικός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν έχει ενημερωθεί για τις εξελίξεις. "Οι ΗΠΑ εναντιώνονται σε οποιαδήποτε απόπειρα αλλοίωσης του αποτελέσματος των πρόσφατων εκλογών και παρεμπόδισης της δημοκρατικής μετάβασης της Μιανμάρ" και τόνισε η εκπρόσωπος της αμερικανικής προεδρίας, η Τζεν Ψάκι.
Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ καταδίκασε “έντονα” με ανάρτησή του στο Twitter το πραξικόπημα και ζήτησε την απελευθέρωση “όλων όσοι συνελήφθησαν παρανόμως”.
“Καταδικάζω έντονα το πραξικόπημα στη Μιανμάρ και καλώ τους στρατιωτικούς να απελευθερώσουν όλους όσοι συνελήφθησαν παρανόμως σε επιδρομές σε όλη τη χώρα. Το αποτέλεσμα των εκλογών πρέπει να γίνει σεβαστό και η δημοκρατική διαδικασία να αποκατασταθεί”, τόνισε ο Μισέλ. “Ο λαός της Μιανμάρ θέλει δημοκρατία. Η ΕΕ στέκεται στο πλευρό του”, υπογράμμισε ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Ζοζέπ Μπορέλ επίσης στο Twitter.
Παρομοίως, ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον δήλωσε ότι καταδικάζει το πραξικόπημα στη Μιανμάρ και πρόσθεσε ότι πρέπει να αφεθούν ελεύθεροι η Αούνγκ Σαν Σου Κι και άλλοι πολιτικοί ηγέτες που συνελήφθησαν.
“Καταδικάζω το πραξικόπημα και την παράνομη σύλληψη πολιτών, περιλαμβανομένης της Αούνγκ Σαν Σου Κι, στη Μιανμάρ”, έγραψε ο Τζόνσον στο Twitter. “Η ψήφος του λαού πρέπει να γίνει σεβαστή και οι πολιτικοί ηγέτες να αφεθούν ελεύθεροι”, πρόσθεσε.
“Οι δημοκρατικές επιθυμίες του λαού της Μιανμάρ πρέπει να γίνουν σεβαστές και να συγκληθεί εκ νέου ειρηνικά η Εθνοσυνέλευση”, επεσήμανε ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών Ντόμινικ Ράαμπ.
Εξάλλου η κυβέρνηση της Ιαπωνίας κάλεσε σήμερα τους στρατιωτικούς στη Μιανμάρ να αφήσουν ελεύθερη τη Σου Κι και να αποκαταστήσουν τη δημοκρατία στη χώρα. “Ζητάμε την απελευθέρωση των συλληφθέντων, περιλαμβανομένης της συμβούλου του κράτους Αούνγκ Σαν Σου Κι η οποία συνελήφθη σήμερα”, ανακοίνωσε το ιαπωνικό υπουργείο Εξωτερικών. Στην ανακοίνωσή του το υπουργείο κάλεσε “τον εθνικό στρατό να αποκαταστήσει άμεσα το δημοκρατικό, πολιτικό σύστημα” στη Μιανμάρ.
Η κόρη του στρατηγού Αούνγκ Σαν, ήρωα της ανεξαρτησίας της Μιανμάρ παρέμεινε για χρόνια σε κατ' οίκον περιορισμό από τη χούντα της χώρας.
Στις γενικές εκλογές του 1990 η Αούνγκ Σαν Σου Τσι εξελέγη πρωθυπουργός της Βιρμανίας, ηγούμενη του Εθνικού Συνδέσμου για τη Δημοκρατία, το στρατιωτικό καθεστώς όμως αρνήθηκε να παραδώσει την εξουσία θέτοντας εκτός νόμου το κόμμα της. Κατά τη διάρκεια της σύλληψής της τιμήθηκε με το Βραβείο Ζαχάρωφ για την Ελευθερία της Σκέψης για την ελευθερία της σκέψης και το 1991 με το βραβείο Νόμπελ ειρήνης.
Στις επαναληπτικές εκλογές του Απριλίου 2012 εξελέγη βουλευτής. Το κόμμα της Τσι, ο Εθνικός Σύνδεσμος για τη Δημοκρατία, κέρδισε την απόλυτη πλειοψηφία στις ιστορικές γενικές εκλογές του 2015, κάτι που μεταφράζεται σε ποσοστό άνω του 70% των εδρών του κοινοβουλίου. Η ίδια ορίστηκε επικεφαλής της κυβέρνησης.
Παρά τη δημοκρατική μετάβαση στη Μιανμάρ που ξεκίνησε το 2011, η Σου Τσι είχε αναγκαστεί σε έναν λεπτό διαμοιρασμό της εξουσίας με τον στρατό που ελέγχει τρία σημαντικά υπουργεία (Εσωτερικών, Άμυνας και Συνόρων) και το 25% των εδρών του Κοινοβουλίου.
Με βάση επίσης μια φωτογραφική διάταξη των ηγετών του στρατού, η Σου Τσι έχει τον τίτλο της "Συμβούλου του Κράτους" και όχι της προέδρου. Αυτό γιατί ο στρατός είχε εισάγει άρθρο στο Σύνταγμα το οποίο αναφέρει ότι οποιοσδήποτε έχει παντρευτεί αλλοδαπό ή τα παιδιά του έχουν ξένη υπηκοότητα δεν μπορεί να διεκδικήσει την προεδρία. Η ίδια είναι παντρεμένη με Βρετανό και τα παιδιά της έχουν βρετανική υπηκοότητα.
Η Σαν Σου Τσι εξακολουθεί να απολαμβάνει μεγάλη εκτίμηση στη Μιανμάρ, ιδιαίτερα μεταξύ των Μπαμάρ, της πλειοψηφούσας βουδιστικής εθνότητας (περίπου 70% του πληθυσμού), έχει πέσει από το βάθρο της στα μάτια της διεθνούς κοινότητας λόγω των χειρισμών της στο ζήτημα των Ροχινγκια, της πλέον καταδιωκόμενης θρησκευτικής μειονότητας στον κόσμο. Περίπου 1,1 εκατομμύριο μουσουλμάνοι Ροχίνγκια ζουν περιθωριοποιημένοι αιώνες τώρα στην πολιτεία Ραχίν της Μιανμάρ.