Συγκέντρωση διαμαρτυρίας, έξω από το υπουργείο Περιβάλλοντος, πραγματοποίησαν εργαζόμενοι των φορέων διαχείρισης προστατευόμενων περιοχών, ζητώντας να διασφαλιστούν 356 θέσεις εργασίας, κάνοντας λόγο για «διαχρονική ομηρεία», καθώς, αν και επιτυχόντες του ΑΣΕΠ εδώ και έντεκα χρόνια, απασχολούνται μέσω προγραμμάτων ΕΣΠΑ.
Οι εργαζόμενοι αντιτίθενται στις διατάξεις του σχεδίου νόμου του ΥΠΕΝ που αφορά το εργασιακό τους μέλλον, καθώς, όπως υποστηρίζουν, «αυτό προδιαγράφεται αβέβαιο, σκορπίζοντας αγανάκτηση και απόγνωση».
Ειδικότερα, οι διαμαρτυρόμενοι ζητούν την αντικατάσταση των επίμαχων διατάξεων του νομοσχεδίου, ώστε να διασφαλιστεί η νόμιμη παράταση των συμβάσεων όλων των εργαζομένων, στη βάση των προτάσεων που έχουν κατατεθεί από τον σύλλογο εργαζομένων.
Ζητούν να εγκαταλειφθεί κάθε σκέψη για 8μηνες νέες συμβάσεις, που, όπως λένε, θα σήμαινε την απώλεια κάθε εργασιακού κεκτημένου και τον οριστικό τερματισμό της αδιάλειπτης εργασίας στους Φορείς Διαχείρισης ύστερα από 11 χρόνια.
Τέλος, ζητούν την άμεση προκήρυξη θέσεων αορίστου χρόνου για την ασφαλή μετάβαση όλων των υφισταμένων εργαζομένων σε συμβάσεις αορίστου χρόνου.
«Είμαστε όλοι επιτυχόντες ΑΣΕΠ. Από τα 356 άτομα, μόνο οι 6 είναι αορίστου χρόνου. Πρόκειται για δασολόγους, περιβαλλοντολόγους, φύλακες, οικονομολόγους, διοικητικούς. Η χώρα μας πληρώνει πρόστιμα για πλημμελή προστασία των προστατευόμενων περιοχών, όπως αυτή απορρέει από διεθνείς συμβάσεις. Το ΥΠΕΝ προσπαθεί, αντιμετωπίζει το ζήτημα με πασαλείμματα και νομικά έωλες τροπολογίες, ουσιαστικά μεταθέτοντας τη λύση του προβλήματός μας στον επόμενο εκλογικό κύκλο» σημείωσε ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Συλλόγου Φορέων Προστατευόμενων Περιοχών Μιχάλης Βάκκας.
Σημειώνεται ότι αντιπροσωπεία των εργαζομένων συναντήθηκε με κλιμάκιο του ΥΠΕΝ.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ