Ο Γενικός Διευθυντής ΠΕΑΔΣ Δρ. Κωνσταντίνος Μπαλωμένος συμμετείχε στην Σύνοδο των Διευθυντών Αμυντικής Πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης που πραγματοποιήθηκε στις Βρυξέλλες την Πέμπτη 2 Δεκεμβρίου. Άξονας της συζήτησης αποτέλεσε το κύριο μέρος του προσχεδίου της Στρατηγικής Πυξίδας (Strategic Compass) που αναμένεται να υιοθετηθεί από το Συμβούλιο ΕΕ τον προσεχή Μάρτιο.
Επίσης, παρατέθηκε Γεύμα Εργασίας με συμμετοχή του Αναπληρωτή Γενικού Γραμματέα του ΝΑΤΟ κ. David van Weel για τις αναδυόμενες προκλήσεις ασφαλείας, όπου συζητήθηκε η συνεργασία ΕΕ με τη Συμμαχία.
Κατά την παρέμβασή του ο κ. Μπαλωμένος, τόνισε την ανάγκη για διασφάλιση ευρωστίας, ταχύτητας και ευελιξίας, προκειμένου η ΕΕ να εκτελέσει ολόκληρο το φάσμα των στρατιωτικών καθηκόντων που σχετίζονται με την διαχείριση κρίσεων. Ως προς την δημιουργία Δυνατότητας Ταχείας Ανάπτυξης (EU Rapid Deployment Capacity), υπογράμμισε την σημασία επίτευξης μέγιστης ετοιμότητας, μέσω μιας σαφούς αρχιτεκτονικής διοίκησης και ελέγχου και διεξαγωγής ασκήσεων επί τη βάσει επιχειρησιακών σεναρίων.
Κατέστησε σαφές ότι η ευελιξία, όσον αφορά στις εντολές των αποστολών ΚΠΑΑ δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να συνεπάγεται αλλαγή στον τρόπο λήψης των αποφάσεων και κατακερματισμό των συναφών δράσεων, επισημαίνοντας τον κανόνα της ομοφωνίας και τον ρόλο του Συμβουλίου. Επιπρόσθετα, κατέδειξε την ανάγκη για αναζήτηση κοινών, καινοτόμων αμυντικών λύσεων με στόχο την κάλυψη κρίσιμων κενών στις δυνατότητες, αλλά και τη διασφάλιση της αποτελεσματικότητας μέσω της αύξησης των οικονομιών κλίμακας.
Στον τομέα της ανθεκτικότητας, ο Γενικός Διευθυντής ΠΕΑΔΣ ζήτησε να δοθεί έμφαση στην αντιμετώπιση των υβριδικών απειλών, συμπεριλαμβανομένης της παραπληροφόρησης και παραποίησης πληροφοριών από ξένους παράγοντες. Ειδικά για την εργαλειοποίηση των μεταναστευτικών ροών για πολιτικούς σκοπούς, μίλησε για το πρόσφατο παρελθόν, καλώντας παράλληλα να εξεταστεί το ενδεχόμενο ενός νέου καθεστώτος οριζόντιων κυρώσεων κατά φορέων που ευθύνονται για τέτοιες δραστηριότητες. Τόνισε επίσης τη σημασία που πρέπει να αποδοθεί στη Ρήτρα Αμοιβαίας Συνδρομής ως ακρογωνιαίο λίθο της Ευρωπαϊκής Αλληλεγγύης.
Στο τομέα των εταιρικών σχέσεων υποστήριξε μια συνεργασία ΕΕ – ΝΑΤΟ που να μπορεί να προωθηθεί μέσω ουσιαστικών πολιτικών διαβουλεύσεων για τα ζητήματα κοινού προβληματισμού και ενός ενισχυμένου πολιτικού διαλόγου για θέματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος, όπως η κλιματική αλλαγή, οι αναδυόμενες και ανατρεπτικές τεχνολογίες και η ασφάλεια στο διάστημα, τομείς που πρέπει να συμπεριληφθούν σε μια ενδεχόμενη Τρίτη Κοινή Διακήρυξη των δύο Οργανισμών.
Επιπρόσθετα, υπογράμμισε ότι η επίτευξη κοινής στρατηγικής νοοτροπίας απαιτεί κατανόηση, σεβασμό και από κοινού αντιμετώπιση των προβλημάτων ασφάλειας που επηρεάζουν όλα τα κράτη μέλη, καθώς συνιστούν απειλές για την ασφάλεια της ΕΕ στο σύνολό της.
Τέλος, στο κοινό γεύμα εργασίας ΕΕ – ΝΑΤΟ, ο κ. Μπαλωμένος αναφερόμενος στο σημαντικό αντίκτυπο που θα έχουν στην άμυνα οι αναδυόμενες και αποτρεπτικές τεχνολογίες στην άμυνα, υποστήριξε την ενδυνάμωση των συνεργειών μεταξύ των δύο Οργανισμών, αξιοποιώντας την πολιτική στρατιωτική συνεργασία και τον διττό χαρακτήρα χρήσης της τεχνολογικής ανάπτυξης προκειμένου να διατηρηθεί το στρατιωτικό πλεονέκτημα και η τεχνολογική υπεροχή.