Μια νέα λίστα, με χιλιάδες διεθνείς συναλλαγές, έχει παραδώσει η κυβέρνηση στις εισαγγελικές αρχές, ανέφερε ο πρωθυπουργός Α. Τσίπρας κατά την ομιλία του στο υπουργικό συμβούλιο το πρωί της Τετάρτης. Αποκαλύπτοντας ότι η λίστα περιέχεται σε USB το οποίο παρέλαβε ο Γενικός Γραμματέας της κυβέρνησης, κ. Μιχάλης Καλογήρου, σε συνάντηση που είχε την περασμένη εβδομάδα, στο εξωτερικό, με τον πρώην υπάλληλο της HSBC, Ε. Φαλτσιανί.
«Εμείς δεν κρύβουμε τα στοιχεία σε συρτάρια, εμείς κινούμαστε δραστήρια» δήλωσε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός, εξηγώντας πως «η λίστα η οποία παρελήφθη σε USB, περιέχει εκατοντάδες χιλιάδες ύποπτες διεθνείς συναλλαγές και κατατέθηκε χθες στον αρμόδιο εισαγγελέα για τις απαραίτητες ενέργειες».
Οι ύποπτες συναλλαγές στις οποίες αναφέρθηκε ο πρωθυπουργός αφορούσαν τους λογαριασμούς της λίστας Lagarde.
«Αυτές οι πρωτοβουλίες θα συνεχιστούν και οι εξελίξεις θα είναι καταιγιστικές γιατί υπάρχει κυβέρνηση με πολιτική βούληση» κατέληξε ο πρωθυπουργός.
Χρονιά ανάπτυξης
Ανοίγοντας τις εργασίες του τελευταίου υπουργικού συμβουλίου για το 2015, ο πρωθυπουργός περιέγραψε το 2016 ως χρονιά ανάπτυξης, και προέβλεψε αναπτυξιακή στροφή της οικονομίας κατά το δεύτερο τρίμηνο του 2016 και διαμόρφωση ενός τοπίου το οποίο θα μας οδηγήσει στην έξοδο από την κρίση.
Οριοθέτησε εκ νέου τις κόκκινες γραμμές στο θέμα του ασφαλιστικού, λέγοντας ό «η κόκκινη γραμμή μας είναι ευκρινής και απαραβίαστη, δεν έχουμε σκοπό και δεν θα προχωρήσουμε σε 12η συνεχόμενη μείωση των κύριων συντάξεων». Και αυτό όχι μόνο γιατί τα ελληνικά νοικοκυριά ζουν από τις συντάξεις αλλά γιατί οι προηγούμενες μειώσεις μεσοσταθμικά μείωσαν τις συντάξεις κατά 25% και απέτυχαν.
Κατά τον πρωθυπουργό, τα 700 εκατομμύρια της εξοικονόμησης μπορούν να προκύψουν από άλλη πρόσφορη πηγή, την οποία δεν προσδιόρισε, ενώ επιτέθηκε στην αντιπολίτευση γιατί δεν βρήκε ανταπόκριση στο συμβούλιο των πολιτικών αρχηγών.
Ο κ. Τσίπρας περιέγραψε τις δράσεις της κυβέρνησης για το επόμενο εξάμηνο:
1) Εφαρμογή του νόμου για τις τηλεοπτικές άδειες. Η κυβέρνηση είπε θα επιδιώξει την συναίνεση των άλλων κομμάτων, αλλά σε κάθε περίπτωση θα ξεκινήσει η διαδικασία το δεύτερο δεκαήμερο του Ιανουαρίου.
2) Ο νέος αναπτυξιακός νόμος θα κατατεθεί τον Ιανουάριο. Θα βοηθήσει την επιδότηση επιχειρήσεων νέας τεχνολογίας και καινοτομίας. Το ΕΤΕΑΝ μετατρέπεται σε αναπτυξιακή τράπεζα.
3) Κατάθεση του νομοσχεδίου για τον εκσυγχρονισμό της Δημόσιας Διοίκησης.
4) Ψήφιση ρυθμίσεων για την κάρτα ανασφάλιστου πολίτη και την πρωτοβάθμια φροντίδα.
5) Νομοσχέδιο για την κοινωνική οικονομία τον Φεβρουάριο.
6) Κατάθεση νομοσχεδίου για την έρευνα, το οποίο θα αποτελέσει αναπτυξιακό εργαλείο.
7) Κατάθεση νομοσχεδίου για την παραγωγή ιδιωτικών και δημοσίων έργων. Ηλεκτρονικό σύστημα για τις αδειοδοτήσεις.
8) Νομοσχέδιο για την ανάθεση και εκτέλεση δημοσίων συμβάσεων.
9) Καταπολέμηση του λαθρεμπορίου καπνικών προϊόντων.
10) Κοινή υπουργική απόφαση για ολοκληρωμένοι σύστημα ηλεκτρονικού ελέγχου εισροών εκροών και εγκατάσταση GPS για εντοπισμό λαθρεμπορίου καυσίμων.
11) Κατάθεση νόμου για την οικειοθελή αποκάλυψη της φοροδιαφυγής.
Προτειραιότητα ο νόμος για τα ραδιοτηλεοπτικά
Για την κυβέρνηση προτεραιότητα αποτελεί ο νόμος για τα ραδιοτηλεοπτικά, ο αναπτυξιακός νόμος και ο νόμος για τη δημόσια διοίκηση.
Επίσης, σύμφωνα με πληροφορίες θα επανασυσταθεί η διυπουργική επιτροπή κατά της διαφθοράς με πρόεδρο τον Δ. Παπαγγελόπουλο, ενώ θα συμμετέχουν και οι υπουργοί Τ. Αλεξιάδης, Τ. Κουίκ, Γ. Βασιλειάδης και Μ. Καλογήρου.
Ακόμη, η κυβέρνηση παρουσιάζεται σίγουρη για την αποδοχή των προτάσεών της από τους δανειστές όσον αφορά στο ασφαλιστικό, καθώς ήδη έχουν κατατεθεί προτάσεις σε προκαταρκτικό επίπεδο προς τους θεσμούς.
Διαβάστε ακόμα:
- Τελευταίο υπουργικό του έτους, με αγωνία για την αρχή του νέου