Συνεχίζεται ο «πυρετός» διαβουλεύσεων στις Βρυξέλλες, με τον Έλληνα πρωθυπουργό να συμμετέχει σε νέα πολυμερή συνάντηση, που βρίσκεται σε εξέλιξη, αυτή τη φορά μαζί με τους ομολόγους του της Ισπανίας, Ιταλίας και Πορτογαλίας με τους ηγέτες των «φειδωλών» κρατών, δηλαδή της Ολλανδίας, Δανίας, Αυστρίας, Σουηδίας αλλά και της Φινλανδίας πλέον.
South meets frugals... pic.twitter.com/xAsAxFY8fF
— Thanasis Bakolas (@ThanasisBakolas) July 19, 2020
Ο Έλληνας πρωθυπουργός είχε συμμετάσχει προηγουμένως σε πολυμερή μεταξύ των ηγετών των κρατών του Νότου, της Γερμανίδας καγκελαρίου και της ηγεσίας της ΕΕ. Αναλυτικά στη συνάντηση αυτή συμμετείχαν πέραν του Κυρ. Μητσοτάκη, ο Γάλλος Πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν, ο Ιταλός πρωθυπουργός Τζουζέπε Κόντε, ο Ισπανός Πέδρο Σάντσεθ, ο Πορτογάλος Αντόνιο Κόστα και η καγκελάριος της Γερμανίας Άγγελα Μέρκελ, μαζί με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ και την πρόεδρο της Κομισιόν, Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν.
Day 3 of #EUCO continues with meeting of @eucopresident with Chancellor Merkel @RegSprecher @EmmanuelMacron @kmitsotakis @sanchezcastejon @antoniocostapm @GiuseppeConteIT and @vonderleyen
— Barend Leyts (@BarendLeyts) July 19, 2020
Plenary session will not resume before 4pm pic.twitter.com/OZcS1cwPTM
«Δεν έχουμε περιθώριο να εμφανιστούμε διαιρεμένοι ή αδύναμοι»
Μέχρι στιγμής δεν έχει σημειωθεί αρκετή πρόοδος, είχε επισημάνει νωρίτερα ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, προσερχόμενος στην τρίτη ημέρα των συνομιλιών της Συνόδου Κορυφής, προσθέτοντας ότι ελπίζει πως οι σημερινές διαπραγματεύσεις θα βοηθήσουν να ξεπεραστεί το αδιέξοδο.
Ειδικότερα, ο κ. Μητσοτάκης δήλωσε ότι «διαπραγματευόμαστε επί τρεις ημέρες πλέον και προφανώς δεν έχει υπάρξει επαρκής πρόοδος ώστε να φτάσουμε σε συμφωνία. Ειλικρινά ελπίζω ότι σήμερα θα μπορέσουμε να ξεπεράσουμε το αδιέξοδο».
«Από την πρώτη στιγμή έχω επισημάνει ότι όλοι πρέπει να κάνουμε συμβιβασμούς, αλλά αυτοί οι συμβιβασμοί δεν μπορεί να είναι τέτοιοι που να αποδυναμώνουν τη φιλοδοξία μας για μία γενναία ευρωπαϊκή αντίδραση στην κρίση του κορονοϊού και την οικονομική καταιγίδα που έχει προκαλέσει», συνέχισε.
Καταλήγοντας ο πρωθυπουργός τόνισε ότι «αντιμετωπίζουμε μια άνευ προηγουμένου οικονομική κρίση και δεν έχουμε το περιθώριο να εμφανιστούμε διαιρεμένοι ή αδύναμοι».
#Greece PM Mitsotakis: We all need to make compromises, but these compromises cannot be such as to water down the level of our ambition regarding a bold European response to the coronavirus crisis.#EUCO pic.twitter.com/JMYYv02myr
— Yannis Koutsomitis (@YanniKouts) July 19, 2020
Οι διεργασίες σήμερα ξεκίνησαν με συνάντηση μεταξύ των Άνγκελα Μέρκελ, ο Εμμανουέλ Μακρόν, η Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν και ο Σαρλ Μισέλ.
Η Γερμανίδα καγκελάριος, στις δηλώσεις που έκανε προσερχόμενη εκτίμησε ότι «είναι πιθανό οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης να μην καταλήξουν σε συμφωνία». Όπως εξήγησε, «υπάρχει πολλή καλή θέληση αλλά και πολλές θέσεις. Θα καταβάλω κάθε προσπάθεια αλλά είναι πιθανό να μην υπάρξει αποτέλεσμα», δήλωσε στις Βρυξέλλες.
Από την πλευρά του, ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν επισήμανε ότι «η προθυμία για συμβιβασμό δεν θα πρέπει να μας αποτρέπει από τη νόμιμη φιλοδοξία που πρέπει να έχουμε» και πρόσθεσε πως «θα δούμε τις ερχόμενες ώρες αν αυτά τα δύο είναι συμβατά».
«Δεν είναι θέμα αρχής, αλλά αντιμετωπίζουμε μια έκτακτη υγειονομική, οικονομική και κοινωνική κρίση και οι χώρες μας το χρειάζονται, χρειαζόμαστε την ευρωπαϊκή ενότητα», τόνισε, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «ο καθένας πρέπει να αναλάβει την ευθύνη του, ας συνεχίσουμε να προχωράμε μαζί».
Από την άλλη πλευρά, πέρα από τις διαφωνίες για το ύψος και την κατανομή των κονδυλίων του Ταμείου Ανάκαμψης, επιπλέον περιπλοκές προκύπτουν και από το ενδεχόμενο σύνδεσης της χορήγησης των πόρων με το κράτος δικαίου. Προσερχόμενος στη συνεδρίαση ο Πολωνός πρωθυπουργός, Ματέους Μοραβιέτσκι, επανέλαβε σήμερα ότι δεν πρόκειται να συμφωνήσει στην εφαρμογή ενός νέου μηχανισμού με τον οποίο θα αποκλείονται από την εκταμίευση κονδυλίων οι χώρες που παραβιάζουν το κράτος δικαίου, όπως έχει προταθεί.
Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας, Βίκτορ Όρμπαν, ο οποίος κατηγόρησε σήμερα τον Ολλανδό ομόλογό του, τον Μαρκ Ρούτε, ότι θέλει «να τιμωρήσει οικονομικά» τη χώρα του, επιμένοντας να συνδεθεί ο σεβασμός στο κράτος δικαίου με την εκταμίευση ευρωπαϊκών κονδυλίων.
«Δεν ξέρω για ποιον προσωπικό λόγο ο Ολλανδός πρωθυπουργός μισεί εμένα ή την Ουγγαρία. Αλλά επιτίθεται σκληρά. Και λέει ξεκάθαρα ότι επειδή η Ουγγαρία, κατά την άποψή του, δεν σέβεται το κράτος δικαίου, θα πρέπει να τιμωρηθεί οικονομικά», είπε ο Όρμπαν μιλώντας σε δημοσιογράφους.
Παράλληλα, ωστόσο, ο κ. Όρμπαν δήλωσε ότι «έχουμε συναίσθηση πως πρέπει να πετύχουμε μια συμφωνία, διαπραγματευόμαστε υπό την πίεση ότι η συμφωνία είναι απαραίτητη» και σημείωσε ότι τέσσερα ευρύτερα θέματα διχάζουν τους Ευρωπαίους ηγέτες σε ό,τι αφορά το Ταμείο Ανάκαμψης. Το μέγεθος του νέου Ταμείου, η αναλογία μεταξύ επιχορηγήσεων και δανείων, το ποσό των επιστροφών που λαμβάνουν ορισμένες χώρες από τον προϋπολογισμό της ΕΕ και η σύνδεση της χορήγησης κονδυλίων με τον σεβασμό στο κράτος δικαίου.