Το στοίχημα επιτάχυνσης των εμβολιασμών πανευρωπαικά, η ανησυχία για τον χαμηλό αριθμό παραδόσεων, αλλά και η πρόταση της Αθήνας για κοινό πιστοποιητικό εμβολιασμού σε όλη την ΕΕ, που έχει προτείνει ο Κυρ. Μητσοτάκης, θα βρεθούν στο επίκεντρο της σημερινής Συνόδου Κορυφής. «Θέλουμε να δημιουργήσουμε μια λωρίδα ταχείας κυκλοφορίας για τα ταξίδια (fast travel lane) για όσους διαθέτουν αυτό το ψηφιακό, τυποποιημένο πιστοποιητικό”, αναφέρει σε άρθρο του που δημοσιεύεται στην ιστοσελίδα Euractiv και στη γερμανική Das Morning Briefing ενόψει της σημερινής Συνόδου.
Η συνεδρίαση των 27 ηγετών που θα πραγματοποιηθεί διαδικτυακά, ξεκινά στις 19:00 ώρα Ελλάδας και στην ατζέντα αναμένεται να κυριαρχήσουν τα προβλήματα και οι καθυστερήσεις στις παραδόσεις εμβολίων των Pfizer/BioNTech. Η αιφνιδιαστική ανακοίνωση της Pfizer την Παρασκευή για καθυστερήσεις στην παράδοση εμβολίων προκάλεσε την οργή κάποιων χωρών της ΕΕ, ενώ η βραδύτητα της εκστρατείας εμβολιασμού έχει ήδη προκαλέσει επικρίσεις. Προχθές, Τρίτη η Ιταλία ανακοίνωσε ότι θα προσφύγει νομικά εναντίον της φαρμακοβιομηχανίας.
«Έχουμε υπογράψει συμβόλαιο και χρειαζόμαστε αυτές τις δόσεις τώρα», δήλωσε χθες, Τετάρτη, η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, την οποία είχε διαβεβαιώσει η Pfizer την προηγούμενη εβδομάδα ότι, παρά τις καθυστερήσεις, θα παραδοθούν εγκαίρως στην ΕΕ όλες οι δόσεις του εμβολίου που έχει παραγγείλει για το πρώτο τρίμηνο του έτους.
Εκτός από το εμβόλιο της Pfizer/BioNTech άδεια χρήσης στην ΕΕ έχει λάβει και αυτό της Moderna, ενώ αναμένεται ως τα τέλη του μήνα η απόφαση του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων (ΕΜΑ) για το εμβόλιο της AstraZeneca, το οποίο ήδη χρησιμοποιείται στη Βρετανία. Η φον ντερ Λάιεν επισήμανε ότι αναμένει «σύντομα τα εμβόλια της Johnson&Johnson και της Curevac» και χαρακτήρισε τους εμβολιαστικούς στόχους ρεαλιστικούς, λαμβάνοντας υπόψη και τον αριθμό των δόσεων που θα έρθουν. Η ΕΕ έχει υπογράψει συνολικά έξι συμβόλαια με φαρμακευτικές εταιρείες για εμβόλια κατά της Covid-19 και βρίσκεται σε συζητήσεις με δύο ακόμη, τη Novavax και τη Valneva, για την προμήθεια περισσότερων από 2,5 δισεκατομμυρίων δόσεων.
Στην ατζέντα της συνόδου θα κυριαρχήσει επίσης η πορεία της πανδημίας στην ΕΕ και τα περιοριστικά μέτρα που υιοθετούν συνεχώς ολοένα και περισσότερες χώρες. Οι Γερμανοί προτείνουν να είναι υποχρεωτικά στην ΕΕ τα τεστ και η καραντίνα για τους ταξιδιώτες που προέρχονται από χώρες όπου έχουν εξαπλωθεί πολύ τα παραλλαγμένα στελέχη του κορονοϊού, σύμφωνα με έγγραφο που περιήλθε στην κατοχή του AFP. Η Γαλλία τάσσεται υπέρ των υγειονομικών ελέγχων στα σύνορα των χωρών της ΕΕ.
Προκειμένου να εντοπίζονται τα παραλλαγμένα στελέχη του κορονοϊού, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή κάλεσε τις χώρες μέλη να αυξήσουν τους ελέγχους για τον εντοπισμό της γενετικής αλληλουχίας του ιού, κρίνοντας ότι αυτοί προς το παρόν δεν είναι επαρκείς. Επίσης ζήτησε να επιταχυνθεί η εκστρατεία εμβολιασμού προκειμένου μέχρι το τέλος του καλοκαιριού να έχει εμβολιαστεί το 70% του ενήλικου πληθυσμού της ΕΕ και ως τον Μάρτιο το 80% του υγειονομικού προσωπικού και των ατόμων άνω των 80 ετών.
Το ενιαίο πιστοποιητικό εμβολιασμού
Στο κεφάλαιο του ενιαίου πιστοποιητικού εμβολιασμού, η επικεφαλής της Κομισιόν Ούρσουλα Φον ντε Λάιεν, επιδιώκει να υπάρξει μια κοινή προσέγγιση έως τα τέλη Ιανουαρίου. Η Ελλάδα έχει ζητήσει να θεσμοθετηθεί ένα κοινό πιστοποιητικό εμβολιασμού στην ΕΕ, μια πρόταση που στηρίζει η Κομισιόν και η οποία θα συζητηθεί στη σημερινή σύνοδο.
Στην ιδέα ωστόσο ενός ενιαίου πιστοποιητικού είναι επιφυλακτικές κάποιες χώρες, όπως η Γαλλία, οι οποίες κρίνουν ότι η συζήτηση για το θέμα είναι πρώιμη με δεδομένο το μικρό ποσοστό των Ευρωπαίων πολιτών που έχουν εμβολιαστεί. Άλλες, όπως το Βέλγιο, ανησυχούν ότι θα γίνονται διακρίσεις εις βάρος των πολιτών που δεν έχουν εμβολιαστεί. Εξάλλου η αποτελεσματικότητα του εμβολίου στην αποτροπή μετάδοσης της Covid-19 δεν έχει επιβεβαιωθεί ακόμη, υπογραμμίζει η Γερμανία.
Η σημερινή συζήτηση αναμένεται να επικεντρωθεί στην υιοθέτηση κοινών κανόνων για τα πιστοποιητικά αυτά.
Οι δυο εισηγήσεις της Ελλάδας στη Σύνοδο Κορυφής
Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην Σύνοδο Κορυφής θα επαναλάβει με καθαρό τρόπο την πρωτοβουλία του για ευρωπαϊκό πιστοποιητικό εμβολιασμού. Θα εισηγηθεί επίσης την ενεργοποίηση της Επιτροπής προς δύο ακόμα κατευθύνσεις:
- Από την μία την όσο το δυνατόν πιο γρήγορη έγκριση άλλων εμβολίων από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων, με πρώτο το εμβόλιο της AstraZeneca.
- Από την άλλη την άσκηση πίεσης προς την Pfizer ώστε να επιταχυνθεί η παραγωγή και η εταιρεία να είναι απολύτως συνεπής στις δόσεις που έχει δεσμευτεί να παραδώσει σε όλες τις Ευρωπαϊκές χώρες εντός του πρώτου τριμήνου του 2021.
Τη σημασία άλλωστε ενός πιστοποιητικού εμβολιασμού, στην αποκατάσταση της δραστηριότητας στην Ευρώπη, εν μέσω της πανδημίας, τονίζει ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, με άρθρο του που δημοσιεύεται στο δίκτυο Euractiv και στην ιστοσελίδα Das Morning Briefing, επισημαίνοντας ότι στη σημερινή Σύνοδο Κορυφής θα υποστηρίξει τη δημιουργία «μιας γρήγορης λωρίδας ταξιδιού».
Διαβάστε ακόμα:
Μητσοτάκης στο Μοnocle: Επανασυστήνουμε στον κόσμο το brand «Ελλάδα»