Ρωσικά αεροσκάφη εξαπέλυσαν σήμερα σφοδρούς βομβαρδισμούς στο νότιο Χαλέπι σε υποστήριξη των δυνάμεων της συριακής κυβέρνησης, καθυστερώντας την επίθεση των ανταρτών που προσπαθούν να χαλαρώσουν τον κλοιό στις συνοικίες τις οποίες ελέγχουν στη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της εμπόλεμης χώρας.
Σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, είναι η πιο σημαντική επίθεση των ανταρτών του Χαλεπιού έπειτα από εκείνη του 2012, που τους επέτρεψε να καταλάβουν τη μισή πόλη απειλώντας το καθεστώς του πρόεδρου Μπασάρ αλ Άσαντ.
Ο σκοπός τους είναι να προσπαθήσουν να ανοίξουν μια νέα οδό ανεφοδιασμού προς τις συνοικίες τις οποίες ελέγχουν και να εμποδίσουν το καθεστώς από το να αποκτήσει τον έλεγχο όλης της πόλης.
Από το 2012 το Χαλέπι είναι διαιρεμένο ανάμεσα στις συνοικίες που ελέγχει το καθεστώς και εκείνες που ελέγχουν οι αντάρτες και σφυροκοπεί ο στρατός από τις 17 Ιουλίου.
"Οι εντατικές αεροπορικές επιδρομές δεν σταμάτησαν καθ'' όλη τη διάρκεια της νύχτας (της Δευτέρας προς Τρίτη)" νοτιοδυτικά του Χαλεπιού όπου συγκεντρώνονται οι μαχητές, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Ραμί Αμπντελραχμάν, διευθυντής του Συριακού Παρατηρητηρίου.
"Αυτό επιβράδυνε την αντεπίθεση και επέτρεψε στο καθεστώς να ανακτήσει πέντε από τις οκτώ θέσεις που είχαν καταλάβει οι αντάρτες", πρόσθεσε. "Οι αντάρτες προωθήθηκαν αλλά δεν κατάφεραν να εδραιώσουν τις θέσεις τους", είπε.
Οι πρωτοφανούς σφοδρότητας μάχες προκάλεσαν τουλάχιστον "50 θανάτους" στις τάξεις των ανταρτών και των τζιχαντιστών και "δεκάδες θανάτους" στην πλευρά του καθεστώτος από την έναρξη, την Κυριακή, της επιχείρησης, διευκρίνισε η ΜΚΟ. Περίπου τριάντα άμαχοι στην περιοχή του Χαλεπιού που ελέγχεται από την κυβέρνηση σκοτώθηκαν χθες από πυρά ανταρτών.
Ο κύριος σκοπός της επίθεσης είναι η κατάληψη της κυβερνητικής συνοικίας Ραμούσα, που βρίσκεται στη νοτιοδυτική περιφέρεια του Χαλεπιού, ο έλεγχος της οποίας θα επέτρεπε στους αντάρτες να ανοίξουν έναν νέο άξονα ανεφοδιασμού των συνοικιών τις οποίες ελέγχουν.
Μέσω της Ραμούσα ανεφοδιάζονται επίσης ο στρατός και οι άμαχοι στο δυτικό Χαλέπι, οι οποίοι θα στερούνταν εφοδίων σε περίπτωση που αυτή η περιοχή καταληφθεί από τους αντάρτες.
Σύμφωνα με συριακή στρατιωτική πηγή, περίπου 5.000 φιλοκαθεστωτικοί παίρνουν μέρος στη μάχη για το Χαλέπι.
"Είναι μια μάχη τελευταίας ευκαιρίας για τους αντάρτες. Αν τη χάσουν, θα τους είναι δύσκολο να ξεκινήσουν μια νέα επίθεση για να σπάσουν την πολιορκία", υπογράμμισε ο Αμπντελραχμάν.
"Αλλά και για το καθεστώς είναι ζήτημα ζωής ή θανάτου. Προετοιμάζονταν μήνες για αυτή την επίθεση και θα είναι σκληρό πλήγμα γι'' αυτούς αν τη χάσουν", πρόσθεσε.
Εξάλλου κρατικά μέσα ενημέρωσης μετέδωσαν σήμερα πως "δεκάδες οικογένειες" βγήκαν από τις συνοικίες που τελούν υπό τον έλεγχο των ανταρτών μέσω των "ανθρωπιστικών διαδρόμων" που άνοιξε από την Πέμπτη το καθεστώς.
Το περασμένο Σαββατοκύριακο, τα επίσημα ΜΜΕ είχαν αναφερθεί στην έξοδο πολλών οικογενειών και στην παράδοση κάποιων ανταρτών, όμως κάτοικοι και αντάρτες διέψευσαν τις πληροφορίες αυτές.
Περισσότεροι από 280.000 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί από την έναρξη της σύγκρουσης στη Συρία τον Μάρτιο του 2011.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ