Τουλάχιστον 16 άμαχοι σκοτώθηκαν σήμερα από αεροπορικά πλήγματα και πυρά πυροβολικού που εξαπέλυσαν οι δυνάμεις του συριακού καθεστώτος εναντίον μιας συνοικίας της πόλης του Χαλεπιού που ελέγχεται από τους αντάρτες, ανέφερε το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.
Ο απολογισμός αυτός μπορεί να αυξηθεί, καθώς υπάρχουν άνθρωποι παγιδευμένοι στα συντρίμμια κτιρίων τα οποία επλήγησαν, σύμφωνα με την ΜΚΟ.
Στο μεταξύ, ο συριακός στρατός ανακοίνωσε νωρίτερα ότι αποκόπηκαν όλες οι οδοί ανεφοδιασμού που οδηγούν στο ανατολικό τμήμα του Χαλεπιού—δηλαδή τις συνοικίες που ελέγχουν οι αντικαθεστωτικοί—μία ημέρα αφότου κάλεσε τις ένοπλες οργανώσεις να παραδώσουν τα όπλα τους κι έστειλε μηνύματα στα κινητά τηλέφωνα κατοίκων των περιοχών αυτών προτρέποντάς τους να εγκαταλείψουν τις εστίες τους.
Άλλοτε η μεγαλύτερη πόλη και οικονομική πρωτεύουσα της Συρίας, το Χαλέπι έχει διχαστεί στις συνοικίες που ελέγχουν αντάρτες και αυτές που ελέγχει το καθεστώς τα πέντε χρόνια του εμφυλίου πολέμου. Η ανάκτηση του πλήρους ελέγχου της πόλης θα αποτελούσε σημαντική νίκη για το καθεστώς του προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ.
Μια προέλαση των δυνάμεων του καθεστώτος γύρω από τη μόνη εναπομείνασα οδό ανεφοδιασμού του ανατολικού τομέα νωρίτερα αυτόν τον μήνα τους επέτρεψε να τον σφυροκοπούν από μικρή απόσταση, γεγονός που σημαίνει πως ο δρόμος του Καστέλο, στο μέτωπο, είναι πολύ επικίνδυνος πλέον για να χρησιμοποιείται και άρα 250.000 άνθρωποι σε περιοχές ελεγχόμενες από τους αντάρτες είναι υπό ολοσχερή πολιορκία.
Κατά το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, οι ανατολικές συνοικίες του Χαλεπιού βρίσκονται ουσιαστικά υπό πλήρη πολιορκία από την 11η Ιουλίου. «Δεν υπάρχει απολύτως κανένας τρόπος να μεταφερθεί κάτι μέσα στο Χαλέπι σήμερα», επισήμανε ο Ράμι Άμπντελ Ραχμάν, διευθυντής της ΜΚΟ.
Οι μάχες συνεχίζονται σε μεγάλο μέρος της Συρίας, καθώς οι διπλωματικές προσπάθειες να τερματιστεί ο πόλεμος δεν τελεσφορούν μέχρι σήμερα. Ο ΟΗΕ ανακοίνωσε χθες ότι ελπίζει οι ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις να ξαναρχίσουν μέσα στον Αύγουστο.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ