«Η Ελλάδα κλιμακώνει την ένταση» ήταν η θέση που εξέφρασε ο πρόεδρος της Τουρκίας, Ταγίπ Ερντογάν, στον πρόεδρο του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης Σαρλ Μισέλ, σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν, την ώρα που το τουρκικό ερευνητικό σκάφος Oruc Reis πλέει ξανά σε περιοχές της ελληνικής υφαλοκρηπίδας.
Ειδικότερα, με ανακοίνωση της η τουρκική προεδρία αναφέρεται στην επικοινωνία επισημαίνοντας ότι σε αυτήν συζητήθηκαν οι σχέσεις Τουρκίας - ΕΕ, περιφερειακά ζητήματα και κυρίως οι εξελίξεις στην ανατολική Μεσόγειο.
Η ανακοίνωση συνεχίζει αναφέροντας ότι ο Τ. Ερντογάν δήλωσε στον Σ. Μισέλ «πως πρέπει να αναζωογονηθούν οι σχέσεις Άγκυρας - Βρυξελλών, να εκπληρωθούν οι υποχρεώσεις της ΕΕ στο πλαίσιο της Συμφωνίας της 18ης Μαρτίου 2016 για το μεταναστευτικό και να διασφαλιστεί πρόοδος στο θέμα της Τελωνειακής Ένωσης και της απελευθέρωσης της βίζας.
Ο Ερντογάν επίσης ανέφερε ακόμα ότι «παρά την προσέγγιση καλής πρόθεσης από την Τουρκία, η Ελλάδα συνεχίζει τα βήματα που κλιμακώνουν την ένταση στην ανατολική Μεσόγειο» και πρόσθεσε ότι «για να μπορεί να πραγματοποιηθεί το συνέδριο για την ανατολική Μεσόγειο που πρότεινε η Τουρκία, αναμένουν απτά βήματα από την Ευρώπη».
Σε ελληνική υφαλοκρηπίδα το Οruc Reis - Όλο και πιο κοντά στο σύμπλεγμα της Μεγίστης προχωρά η Τουρκία
Παράλληλα, στην περιοχή που έχει δεσμεύσει για έρευνες πλέει από το απόγευμα το Oruc Reis με κατεύθυνση νοτιοδυτικά, κλειστούς τους πομπούς και συνοδευόμενο από τουρκικά πολεμικά πλοία.
Στην σκιά της επίσκεψης του Γερμανού υπουργού Εξωτερικών Χ. Μάας στην Αθήνα και ενώ το τουρκικό υπ. Εξωτερικών ισχυρίζεται ότι το Oruc Reis βρίσκεται απολύτως εντός της τουρκικής υφαλοκρηπίδας και συνεχίζει τις σεισμικές έρευνες από εκεί που τις είχε σταματήσει, η 4η αυτή παράνομη Navtex δείχνει ότι η Άγκυρα μεταφέρει την περιοχή ερευνών όλο και πιο κοντά στο σύμπλεγμα της Μεγίστης.
Δεσμεύει περιοχή βορειότερα απ' ότι οι προηγούμενες 3 Navtex που είχαν αφετηρία τις 10 Αυγούστου ακολουθώντας μια τακτική να έρχεται ολοένα και πιο κοντά στο σύμπλεγμα της Μεγίστης, δηλαδή πολύ κοντά στα ελληνικά χωρικά ύδατα, φτάνοντας μάλιστα στα 6,5 ναυτικά μίλια.
Τις κινήσεις των τουρκικών πλοίων παρακολουθούν από την πρώτη στιγμή μονάδες του ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού, ενώ κυβερνητικά στελέχη αναφέρουν ότι οι κυρώσεις παραμένουν στο τραπέζι και ήρθε η ώρα η Ευρώπη να λάβει αποφάσεις. Στην Σύνοδο Κορυφής της Πέμπτης και Παρασκευής η κυβέρνηση πρόκειται να θέσει την τουρκική προκλητικότητα, τις νέες παραβατικές συμπεριφορές της Τουρκίας, ενώ αύριο φτάνει στην Αθήνα ο γερμανός υπ. Εξωτερικών Χάικο Μάας. Ο πρωθυπουργός θα του θέσει το θέμα Τουρκία, υπό το φως των νέων εξελίξεων για τις οποίες ενημερώθηκε χθες ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ.
Νωρίτερα, τον δρόμο της κλιμάκωσης είχε επιλέξει η Άγκυρα καθώς με ανακοίνωσή του το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών ισχυρίζεται ότι το Oruc Reis βρίσκεται απολύτως εντός της τουρκικής υφαλοκρηπίδας και συνεχίζει τις σεισμικές έρευνες από εκεί που τις είχε σταματήσει.
Το τουρκικό πλοίο συνεχίζει να πλέει σε διεθνή ύδατα, υπερκείμενα της ελληνικής υφαλοκρηπίδας, ευρισκόμενο στην περιοχή την οποία παράνομα έχει δεσμεύσει η Άγκυρα.
«Είναι απαράδεκτο (σ.σ. η Ελλάδα) να εναντιώνεται στην Τουρκία, η οποία έχει τη μεγαλύτερη ακτογραμμή στην Ανατολική Μεσόγειο και επιχειρεί 15 χιλιόμετρα από την τουρκική ενδοχώρα», ανέφερε νωρίτερα η Άγκυρα, χαρακτηρίζοντας τους ισχυρισμούς της Αθήνας ως «αβάσιμους και μακριά από το Διεθνές Δίκαιο».