Περίπου 9,8 δισεκατομμύρια άνθρωποι θα ζουν στον πλανήτη ως το 2050, σύμφωνα με έκθεση του Γραφείου Πληθυσμού του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ. Ο αριθμός είναι μεγαλύτερος κατά 31% σε σύγκριση με τον σημερινό πληθυσμό της γης, που ανέρχεται σε 7,5 δις, εντείνοντας τις ανησυχίες για το εάν και κατά πόσο οι φυσικοί πόροι επαρκούν για την επιβίωση όλων αυτών των ανθρώπων.
Πολύ περισσότερο καθώς, όπως εκτιμούν οι επιστήμονες, σήμερα η ανθρωπότητα -με ευθύνη πρωτίστως των πιο εύπορων και πλούσιων χωρών και περιοχών- καταναλώνει τους φυσικούς πόρους 1,7 φορές ταχύτερα σε σχέση με ό,τι της αναλογεί θεωρητικά.
Σύμφωνα με την ίδια έκθεση, η μεγαλύτερη αύξηση (πάνω από το 50% της συνολικής) θα καταγραφεί στην Αφρική, όπου το 2050 αναμένεται να ζουν περίπου διπλάσιοι άνθρωποι σε σύγκριση με σήμερα -δηλαδή, κάπου 2,6 δις.
Η πολυπληθέστερη περιοχή του πλανήτη θα παραμείνει η Ασία, με 5,2 δισ. κατοίκους, όμως ο αριθμός τους από σήμερα μέχρι το 2050 θα έχει αυξηθεί μόνο κατά 750 εκατομμύρια. Επίσης, η Ινδία θα ξεπεράσει την Κίνα ως η χώρα με τους περισσότερους κατοίκους, ο αριθμός των οποίων θα φτάνει τα 1,7 δις έναντι 1,35 δις σήμερα.
Στην Αμερική, την ίδια στιγμή, θα κατοικούν 1,2 δισ. άνθρωποι, δηλαδή 200 εκατ. περισσότεροι σε σύγκριση με σήμερα. Όσο για την Ευρώπη, είναι η μοναδική ήπειρος που θα καταγραφεί μείωση του πληθυσμού, έστω και οριακή -στα 736 εκατομμύρια έναντι 745 εκατ. σήμερα (χωρίς τη Ρωσία).