Τα επόμενα βήματα στο «ναρκοπέδιο» των μέτρων

Τα επόμενα βήματα στο «ναρκοπέδιο» των μέτρων

«Φωτιά» έχουν πάρει τα τηλέφωνα καθώς με πυρετώδεις ρυθμούς συνεχίζονται οι τηλεδιασκέψεις του οικονομικού επιτελείου με τους επικεφαλής του κουαρτέτου ώστε, μέχρι την Κυριακή, να «κλειδώσουν» οι λεπτομέρειες και του νέου «πακέτου» μέτρων.

Στόχος είναι το πολυνομοσχέδιο, το οποίο θα περιλαμβάνει «κόκκινα» δάνεια, πακέτο έμμεσων φόρων, τον αυτόματο μηχανισμό περικοπής δαπανών και τις ιδιωτικοποιήσεις, να κατατεθεί στις αρχές της επόμενης εβδομάδος στη Βουλή προκειμένου να έχει ψηφιστεί το αργότερο έως τις 23 τρέχοντος.

Μόνο άλλωστε με το «όπλο» αυτό μπορεί να μεταβεί ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος στις 24 Μαΐου στο Eurogroup, έχοντας υψηλές προσδοκίες να «πάρει» την πρώτη αξιολόγηση, χωρίς όμως να περιμένει ουσιαστικά βήματα στη συζήτηση για την εξυπηρέτηση του χρέους παρά μόνο γενικόλογες «ευχές».

Τις όποιες ελπίδες άλλωστε για λύση στο ακανθώδες πρόβλημα του χρέους φροντίζει πλέον να «ψαλιδίζει» σε καθημερινή βάση ο υπουργός Οικονομικών, Βόλφκανγκ Σόιμπλε, ο οποίος πέρα από το γεγονός ότι έχει καταστήσει σαφές ότι περίπτωση «κουρέματος» αποκλείεται, διαμηνύει σε όλους τους τόνους ότι η Ελλάδα για τα επόμενα δέκα χρόνια δεν θα έχει πρόβλημα με το χρέος.

Δηλώσεις που αναμφισβήτητα προβληματίζουν έντονα το Μέγαρο Μαξίμου καθώς δυσχεραίνουν την επικοινωνιακή διαχείριση του νέου «πακέτου» ανατροπών, το οποίο θα είναι πολύ βαρύ και πάλι για τους φορολογούμενους κυρίως λόγω των νέων αυξήσεων στους έμμεσους φόρους που θα μειώσουν περαιτέρω τα διαθέσιμα εισοδήματα και θα έχουν αλυσιδωτές επιπτώσεις στην αγορά, με ανατιμήσεις στις τιμές προϊόντων και υπηρεσιών.

Από την άλλη πλευρά βέβαια η ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης θα ανοίξει το δρόμο για την εκταμίευση της δόσης τον Ιούνιο, ενώ εκτός από τα 5,7 δισ. ευρώ για την κάλυψη των δανειακών υποχρεώσεων, αναμένεται να δοθούν επιπροσθέτως τουλάχιστον 4 δισ. ευρώ για την αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων οφειλών του δημοσίου προς τον ιδιωτικό τομέα. Ταυτόχρονα θα αποκατασταθεί η χρηματοδότηση από την ΕΚΤ, ενώ θα συμβάλλει στην πρόσβαση και της χώρας μας στο μηχανισμό QE.

Δεδομένα τα οποία πάντως, σύμφωνα με κορυφαία στελέχη του Μεγάρου Μαξίμου, μπορούν να αντιστρέψουν το κλίμα στην αγορά δίνοντας «πόντους» στον «πληγωμένο», λόγω των πολύμηνων καθυστερήσεων στις διαπραγματεύσεις, κυβερνητικό συνασπισμό αφού, όπως χαρακτηριστικά αναφέρουν, τα «πάντα στην οικονομία είναι η ψυχολογία που πρέπει να αλλάξει».

Άλλωστε γνωρίζουν ότι ο «κόφτης» δαπανών θα μείνει στα «χαρτιά» τουλάχιστον μέχρι την Άνοιξη του 2018, οπότε και θα πραγματοποιηθεί το πρώτο κρίσιμο τεστ για το εάν η χώρα έχει εκπληρώσει το στόχο για πρωτογενές πλεόνασμα 1,75% το 2017, ενώ φυσικά το «μεγάλο εμπόδιο» αφορά το πρωτογενές πλεόνασμα (3,5% του ΑΕΠ) το 2018 το οποίο όμως θα κριθεί την Άνοιξη του 2019.

Σε όλα τα ανωτέρω πάντως υπάρχει σοβαρός αντίλογος που στηρίζεται στις υπέρμετρες επιβαρύνσεις που μέχρι τότε θα έχουν βιώσει στο «πετσί» τους μισθωτοί, συνταξιούχοι, ελεύθεροι επαγγελματίες και μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

Και αυτό είναι που ανησυχεί περισσότερο το οικονομικό επιτελείο καθώς γνωρίζει ότι τα έσοδα του δημοσίου «ακροβατούν» ήδη σε «τεντωμένο σχοινί», αφού τα καθαρά έσοδα του πρώτου τριμήνου παρουσιάζουν ήδη υστέρηση 155 εκατομ. ευρώ, ενώ οι ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το δημόσιο συνεχίζουν σταθερά την ανοδική τους πορεία καθώς, με βάση τα επίσημα στοιχεία, στο ίδιο χρονικό διάστημα έχουν αυξηθεί κατά 1,5 δισ. ευρώ ενώ συνολικά ξεπερνούν τα 90 δισ. ευρώ.

Η αρνητική πορεία των εσόδων μάλιστα αναμένεται να συνεχιστεί κατά το δεύτερο εξάμηνο του έτους, οπότε και οι φορολογούμενοι θα κληθούν να πληρώσουν πέρα από τον αυξημένο πρόσθετο φόρο εισοδήματος που θα προκύψει από την εκκαθάριση των φορολογικών του δηλώσεων για τα εισοδήματα του 2015, το νέο ΕΝΦΙΑ που θα πρέπει να αποφέρει στα δημόσια ταμεία πάνω από 2,65 δισ. ευρώ, αλλά και τις αυξήσεις που φέρνει άμεσα στην αγορά το νέο «πακέτο» μέτρων με βάση το οποίο:

- από τον Ιούνιο αυξάνονται οι Ειδικοί Φόροι Κατανάλωσης σε βενζίνη, ντίζελ για κίνηση και θέρμανση, LPG, κηροζίνη και αέριο.

- από τον Ιούνιο αυξάνεται ο ΕΦΚ στην μπύρα και καταργείται η έκπτωση 50% στα αλκοολούχα ποτά που ισχύει σήμερα στα Δωδεκάνησα.

- από τον Ιούνιο αυξάνεται ο ΕΦΚ σε τσιγάρα και καπνό, ενώ από τον Ιανουάριο του 2017 θα επιβληθεί φόρος και στα ηλεκτρονικά τσιγάρα.

- από την 1η Ιουλίου αυξάνεται ο ΦΠΑ από 23% σε 24%, με στόχο έσοδα 450 εκατ. ευρώ.

- από τον Ιούλιο επιβάλλεται φόρος 5% στο ίντερνετ (broadband) και 10% στη συνδρομητική τηλεόραση.

- από τον Ιούλιο αυξάνεται η φορολογία στα επενδυτικά οχήματα (UCITS funds, εταιρείες Real Estate και Portfolio Management Companies.

- αναμορφώνεται η φορολογία ΙΧ.