Τη λήψη νέων μέτρων θα εξετάσουν τα μέλη της επιτροπής των ειδικών του υπουργείου Υγείας σε περίπτωση επιδείνωσης της διασποράς του κορονοϊού. Σε συνεδριάσεις που θα έχουν σήμερα και αύριο οι ειδικοί θα εκτιμήσουν την κατάσταση όπως έχει διαμορφωθεί, με πρώτη επιλογή να παραμένει η πιστή εφαρμογή όλων των μέτρων που έχουν ληφθεί έως σήμερα.
Μιλώντας στον ΘΕΜΑ 104,6, η καθηγήτρια Πνευμονολογίας Αναστασία Κοτανίδου αναφέρθηκε στις συνεδριάσεις που θα λάβουν χώρα τονίζοντας πως το επόμενο μέτρο θα είναι η χρήση μάσκας και έξω και μέσα αν τα πράγματα επιδεινωθούν. Η ίδια έκανε λόγο για «σταθεροποίηση στην εικόνα όσον αφορά το covid-19 στην Ελλάδα» συμπληρώνοντας ότι «αυτή τη στιγμή θα μείνουμε στο σημείο που είμαστε όσον αφορά τα μέτρα και θα προσπαθήσουμε να τα ακολουθήσουμε».
Όπως είπε, τέλος, το μέλος της επιτροπής «το σύστημα υγείας είναι έτοιμο και θα ανταποκριθεί σε ένα μεγάλο ποσοστό φτάνει να μην φτάσουμε σε σημείο που να το εξαντλήσουμε και αυτό».
Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΟΔΥ τα κρούσματα κορονοϊού «έσπασαν» και το φράγμα των 20.000 στην Ελλάδα καθώς χρειάστηκαν 36 ημέρες για να φτάσουμε στον αριθμό αυτό καθώς στις 30 Αυγούστου τα κρούσματα ήταν 10.134.
Εντωμεταξύ περιοριστικά μέτρα ισχύουν σε επτά από τις μεγαλύτερες περιφέρειες και πόλεις της Ελλάδας καθώς μετά την Αττική, τη Θεσσαλονίκη, το Ηράκλειο, τη Λάρισα και τα Τρίκαλα, στη λίστα προστέθηκαν από χθες, Δευτέρα, Πάτρα και Ιωάννινα.
Από τη μεριά της η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ, Ματίνα Παγώνη, μιλώντας στον ΣΚΑΙ ανέφερε πως κατάσταση είναι σταθεροποιήσιμη αλλά ανησυχητική, καθώς από τη μια μέρα στην άλλη μπορεί να γίνει μη ελεγχόμενη, συστήνοντας τη χρήση μάσκας και σε εξωτερικούς χώρους στην Αττική και όπου υπάρχει σοβαρό πρόβλημα.
Η Μ. Παγώνη εξέφρασε την άποψη ότι ήδη από την προηγούμενη εβδομάδα έπρεπε να γίνει υποχρεωτική η χρήση μάσκας και σε εξωτερικούς χώρους στην Αττική και όπου υπάρχει σοβαρό πρόβλημα» και συνέστησε στους πολίτες να μην περιμένουν να γίνει υποχρεωτικό το μέτρο, αλλά να αποφασίσει ο καθένας για τον εαυτό του και να φορά μάσκα παντού για να προφυλαχθεί.
Υπενθυμίζεται ότι τα νέα κρούσματα κορονοϊού που ανακοινώθηκαν από τον ΕΟΔΥ την Δευτέρα ήταν και πάλι υψηλά, καθώς από τα συνολικά 303 νέα κρούσματα, τα 168 ήταν στην Αττική.
Όσον αφορά τις πιέσεις που δέχεται το σύστημα Υγείας, σύμφωνα με την κ. Παγώνη, σε όλη τη χώρα νοσηλεύονται με Covid-19, - συνολικά και όχι σε ΜΕΘ, γύρω στα 630 άτομα, ενώ όπως μετέδωσε ο τηλεοπτικός σταθμός στην Αττική, τα 2/3 των κλινών ΜΕΘ COVID-19 είναι κατειλημμένα.
Ειδικότερα, από τις 272 κλίνες ΜΕΘ COVID-19 που υπάρχουν πανελλαδικά, οι 99 είναι κατειλημμένες και 173 κενές (ποσοστό 64%). Μόνο στην Αττική υπάρχουν σήμερα 126 κλίνες ΜΕΘ COVID-19, με τις 84 να είναι κατειλημμένες, δηλαδή 42 να μένουν κενές (ποσοστό 33%).