Είναι γρίπη, απλό κρυολόγημα ή κορονοϊός; Είναι το πιο σύνηθες ερώτημα με τον πρώτο βήχα και γδάρσιμο στο λαιμό, ειδικά όταν αυτά συνοδεύονται από ρίγη, μυικούς πόνους, δέκατα ή πονοκέφαλο. Πως θα τα ξεχωρίσουμε, πώς θα μάθουμε να αξιολογούμε τα συμπτώματα, ειδικά σε μια συγκυρία όπου τα κρούσματα σπάνε καθημερινά ρεκόρ και η πανδημία καλπάζει ταυτόχρονα με τις εποχικές ιώσεις;
Στα εύλογα αυτά ερωτήματα, προφανώς και τη πιο ασφαλή απάντηση δίνει ο εργαστηριακός έλεγχος, μόνο με rapid ή PCR μοριακό τεστ μπορούμε να αναγνωρίσουμε την λοίμωξη Covid. Πριν φτάσουμε όμως εκεί ας δούμε τα ύποπτα συμπτώματα. Τα ευρήματα από τη Νότιο Αφρική, την Μ. Βρετανία και τις ΗΠΑ επιβεβαιώνουν ότι η Όμικρον εκδηλώνεται με συμπτώματα που θυμίζουν κοινό κρυολογήματα κι αφορούν το ανώτερο αναπνευστικό σύστημα- όπως βήχας, πονόλαιμος, φτάρνισμα, κόπωση, μυικοί πόνοι και πονοκέφαλος, σε αντίθεση με τη Δέλτα που πλήττει κυρίως τον κατώτερο αναπνευστικό, προκαλεί δύσπνοια και υψηλό πυρετό και οδηγεί στην επιπλοκή της Covid πνευμονίας που σε πολλούς ασθενείς με την λοίμωξη του κορονοϊού έχει πολύ χειρότερη εξέλιξη από την πνευμονία η οποία εκδηλώνεται ως επιπλοκή της γρίπης.
Είναι φανερό από τα προαναφερθέντα ότι οι άνθρωποι με κλινική εικόνα και τα συμπτώματα κοινού κρυολογήματος μπορεί να έχουν μολυνθεί με το στέλεχος Όμικρον και γι αυτό ο αναπληρωτής καθηγητής επιδημιολογίας ΕΚΠΑ Δημήτρης Παρασκευής συμβουλεύει οποιονδήποτε εμφανίζει αυτά τα συμπτώματα να θεωρεί τον εαυτό του άτομο θετικό στον κορονοϊό και να περιορίσει τις επαφές του με άλλους ανθρώπους και να χρησιμοποιεί μάσκα αυξημένης προστασίας, σε όλους τους χώρους ακόμα και όταν βρίσκεται στο σπίτι του για να προστατεύσει τα ευπαθή άτομα της οικογένειάς του.
Τα συμπτώματα της γρίπης διαφέρουν από αυτά της Όμικρον και θυμίζουν περισσότερο την μόλυνση με το στέλεχος Δέλτα, με την γρίπη να παρουσιάζει αιφνίδια έναρξη των συμπτωμάτων, κατά κανόνα υψηλό πυρετό και αιφνίδια επιδείνωση.
Τι ισχύει για την καραντίνα, την αναρρωτική άδεια και το πιστοποιητικό νόσησης
Σύμφωνα με τα νέα μέτρα που εισηγήθηκε ο ΠΟΥ και το CDC και λήφθηκαν και στην πατρίδα μας, τα άτομα με συμπτώματα Covid 19 λοίμωξης μένουν 5 ημέρες σε αυτοπεριορισμό στο σπίτι και επιστρέφουν στις δραστηριότητες τους και την εργασία τους με αρνητικό rapid test, ενώ συνεχίζουν να φορούν παντού για άλλες 5 ημέρες μάσκα υψηλής προστασίας ΚΝ95 και τηρούν τα μέτρα προστασίας (απολύμανση χεριών, αποστάσεις). Το συγκεκριμένο πρωτόκολλο ισχύει και για τους εμβολιασμένους και για τους μη εμβολιασμένους ανθρώπους.
Για όσους έρχονται σε επαφή με κρούσμα, αν είναι εμβολιασμένοι δεν υπάρχει γι αυτούς η έννοια της καραντίνας, απλά φορούν μάσκα υψηλής προστασίας για 10 ημέρες και τηρούν σχολαστικά και τα άλλα μέτρα προστασίας. Οι μη εμβολιασμένοι πρέπει να μείνουν σε αυτοπεριορισμό 5 ημέρες και μετά άλλες 5 ημέρες με μάσκα υψηλής προστασίας και να τηρούν τα μέτρα υγιεινής και προστασίας.
Η εκτόξευση των κρουσμάτων κορονοϊού λόγω της Όμικρον αλλάζει και τον τρόπο με τον οποίο θα χορηγείται το πιστοποιητικό νόσησης. Έτσι με Υπουργική Απόφαση, πλέον όσοι είναι εμβολιασμένοι θα αρκεί να έχουν θετικό rapid test για να εκδίδεται το πιστοποιητικό νόσησης, ενώ όσοι είναι ανεμβολίαστοι θα πρέπει να επιβεβαιώνουν το θετικό rapid test με μοριακό έλεγχο PCR.
Αυτή είναι και η μοναδική περίπτωση που απαιτείται η διενέργεια PCR-για την έκδοση 3μηνης διάρκειας πιστοποιητικό νόσησης στους ανεμβολίαστους.
Ωστόσο, προκειμένου να δοθεί αναρρωτική άδεια από την εργασία, αρκεί το θετικό rapid test για όλους τους εργαζομένους. Oι εργοδότες πρέπει να αποδέχονται το θετικό rapid test, προκειμένου να δίνουν την αναρρωτική άδεια και οι εργαζόμενοι που έχουν αναρρώσει επιστρέφουν με αρνητικό rapid test στην εργασία τους.