Το ζήτημα του επαναπατρισμού ρώσων επιχειρηματιών που βρίσκονται στο εξωτερικό, αλλά δεν μπορούν να επιστρέψουν επειδή εκκρεμούν εις βάρος τους δικαστικές υποθέσεις, άρχισε όπως φαίνεται να δρομολογείται από τη ρωσική κυβέρνηση και η αμνηστία για επαναπατρισμό ρωσικών κεφαλαίων.
Η ρωσική Δούμα ενέκρινε χθες Τετάρτη σε πρώτη ανάγνωση και εν συνεχεία σε δεύτερη ανάγνωση ένα πακέτο νομοσχεδίων με παραίνεση του Βλαντίμιρ Πούτιν, που αφορούν την αμνηστία για επαναπατρισμό κεφαλαίων. Το βασικό επιχείρημα που θα χρησιμοποιηθεί για να πεισθούν όσοι έχουν μεταφέρει τα κεφάλαια τους στο εξωτερικό θα είναι, όπως γράφει η εφημερίδα Kommersant αυτό που λέει ότι ο καπιταλισμός στο εξωτερικό είναι χειρότερος από αυτόν που υπάρχει στην Ρωσία
Το 2016 η πρώτη αμνηστία που δόθηκε για τον επαναπατρισμό κεφαλαίων στην Ρωσία αγνοήθηκε από τον επιχειρηματικό κόσμο. Ο πρόεδρος της Ρωσικής Ένωσης Επιχειρηματιών Αλεξάντρ Σόχιν είχε δηλώσει τότε ότι «οι μεγάλες εταιρείες δεν ενδιαφέρονται για την αμνηστία αυτή, επειδή δεν τους αγγίζει». Στη συνέχεια ο συνήγορος των επιχειρηματιών Μπορίς Τιτόφ, (ο οποίος τις τελευταίες εβδομάδες μεσολαβεί για να επιστρέψουν στην Ρωσία ρώσοι επιχειρηματίες που βρίσκονται στο εξωτερικό, αλλά δεν μπορούν να επιστρέψουν επειδή εκκρεμούν εις βάρος τους δικαστικές υποθέσεις) είχε αξιολογήσει την τότε προσπάθεια ως μια αποτυχημένη εκστρατεία. Ανεξάρτητα όμως από τις εκτιμήσεις αυτές, γράφει η εφημερίδα, οι ειδήμονες θεωρούν ότι η πολιτική αυτή δεν θα είναι τόσο αποτελεσματική επειδή δεν υπάρχει εμπιστοσύνη στο κράτος.
Το νέο πακέτο των νομοσχεδίων δίνει το περιθώριο στους επιχειρηματίες να επαναπατρίσουν τα κεφάλαια τους στην Ρωσία από 1ης Μαρτίου του 2018 έως τις 28 Φεβρουαρίου 2019. Ο επικεφαλής της επιτροπής προϋπολογισμού της ρωσικής Δούμας που είναι αρμόδιος για τα νομοσχέδια προσπάθησε να πείσει τους συναδέλφους του, για πόσο άσχημα νοιώθουν οι ρώσοι επιχειρηματίες στο εξωτερικό. «Οι συμπατριώτες μας για πρώτη φορά κατάλαβαν ότι τα χρήματα τους μπορούν να προστατευθούν καλύτερα μόνο στην Ρωσία. Εκείνοι που μετέφεραν την επιχειρηματική τους δραστηριότητα στο εξωτερικό, επειδή πίστευαν ότι οι κανόνες δικαίου λειτουργούν καλύτερα απ' ότι τα δικά μας δικαστήρια, διαπίστωσαν πώς λειτουργούν όταν εφαρμόζονται στους ρώσους πολίτες».
Ο Μακάροφ υπογράμμισε ότι η παράταση που δίνεται τώρα για τον επαναπατρισμό κεφαλαίων από το εξωτερικό, είναι η «τελευταία ευκαιρία». Ο Ανατόλι Αξάκοφ επικεφαλής της επιτροπής οικονομικών της ρωσικής Δούμας, αναφερόμενος στις πιέσεις που δέχονται οι ρώσοι επιχειρηματίες στο εξωτερικό, εξέφρασε την εκτίμηση ότι η αμνηστία αυτή θα είναι πιο αποτελεσματική από την πρώτη.
Ο Διευθυντής του Κέντρου Στρατηγικών Μελετών Αλεξέι Κουντρίν που είχε διατελέσει και υπουργός Οικονομικών, αντιμετωπίζει τις εξελίξεις στο ζήτημα αυτό του επαναπατρισμού κεφαλαίων με συγκρατημένη αισιοδοξία, εκτιμώντας ότι ο επαναπατρισμός κεφαλαίων σε σχέση με την πρώτη αμνηστία, θα είναι αυξημένος περίπου κατά 20%. Και αυτό γιατί όπως λέει ο ίδιος «υπάρχει ανεπάρκεια εμπιστοσύνης προς το κράτος» και «αυτή τη στιγμή προστίθεται το στοιχείο των κυρώσεων».
Το στέλεχος της εταιρείας νομικών συμβούλων Goltsblat BLP Γιεβγκένι Τιμοφέγιεφ, θεωρεί ότι σε αντίθεση με την πρώτη αμνηστία για τον επαναπατρισμό κεφαλαίων, «αυτή τη φορά όλα θα είναι διαφορετικά, επειδή υπάρχει ένας μεγάλος αριθμός ανθρώπων και εταιρειών, οι οποίοι απλώς δεν έχουν προφθάσει να μελετήσουν την κατάσταση και να δουν ότι όλα αυτά γίνονται σοβαρά».
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ