Τέταρτη δίωξη σε βάρος του επιχειρηματία Θωμά Λιακουνάκου, για την προμήθεια των Απάτσι αυτή τη φορά, ασκήθηκε από την Εισαγγελία Διαφθοράς, λίγες μέρες μετά την δημοσιοποίηση του περίφημου μηνύματος Λιακουνάκου προς τον Άγγλο συγκατηγορούμενό του Κόλετιτζ, για την υπόθεση των οπλικών συστημάτων, που εμφανίστηκε ως προσπάθεια του να μεσολαβήσει μεταξύ της εισαγγελίας διαφθοράς και του κατηγορούμενου για να εμφανιστεί και "να κλείσει ο φάκελος".
Αλλά και λίγες ημέρες μετά τα ερωτήματα που διατυπώθηκαν για το γεγονός ότι επί μακρόν δεν είχαν δεσμευθεί οι λογαριασμοί ή περιουσιακά στοιχεία του προσωρινά κρατούμενου επιχειρηματία, κάτι που συνήθως γίνεται από την έναρξη της έρευνας.
Παράλληλα αυτή είναι η δεύτερη δικογραφία για τη διερεύνηση τυχόν ποινικών ευθυνών του πρώην υπουργού Εθνικής Άμυνας, Γιάννου Παπαντωνίου, που στέλνεται στη Βουλή από την Εισαγγελία Διαφθοράς. Αφορά τα αντισταθμιστικά ωφελήματα της σύμβασης για την προμήθεια των 12 επιθετικών ελικοπτέρων τύπου AH-64D Apache από την εταιρία Boeing, για τις ανάγκες του Ελληνικού Στρατού, έναντι συμβατικού τιμήματος $594 εκατομμυρίων.
Η δίωξη αφορά:
-Τον πρώην Γενικό Γραμματέα Οικονομικού Σχεδιασμού και Αμυντικού Επενδύσεων Σπυρίδωνα Τραυλό και
-επτά υπηρεσιακούς παράγοντες του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας, για απιστία σχετική με την υπηρεσία, υπό τις επιβαρυντικές περιστάσεις του νόμου περί καταχραστών του Δημοσίου.
-Επίσης, ποινική δίωξη ασκήθηκε, σε βαθμό κακουργήματος, σε βάρος του επιχειρηματία Θωμά Λιακουνάκου, για ηθική αυτουργία κατά συρροή στην πιο πάνω αξιόποινη πράξη.
Σε βάρος του Θωμά Λιακουνάκου, εκκρεμούν ακόμα οι διώξεις του συστήματος ηλεκτρονικού πολέμου για τον Ελληνικό Στρατό, των Αντισταθμιστικών Ωφελημάτων στο πλαίσιο της προμήθειας των αρμάτων μάχης Leopard 2HEL και του Αερομεταφερόμενου Συστήματος Έγκαιρης Προειδοποίησης & Ελέγχου ERIEYE, στο πλαίσιο της οποίας κρατείται προσωρινά, τις οποίες, επίσης, επεξεργάστηκαν οι ίδιοι εισαγγελείς.
Σύμφωνα με την έρευνα η Σύμβαση 22/2003 υπογράφηκε κατά παράβαση της σχετικής νομοθεσίας και των Κατευθυντήριων Οδηγιών του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας και επέφερε ζημία στο δημόσιο:
-Τα αντισταθμιστικά έργα που βαραίνουν την προμηθεύτρια εταιρία ήταν χαμηλότερης αξίας κατά $14 εκατομμύρια σε σχέση με εκείνο που απαιτούσε ο νόμος
-η αναπροσαρμογή λόγω της παρόδου χρόνου της ονομαστικής αξίας των Αντισταθμιστικών Ωφελημάτων πραγματοποιήθηκε κατά τρόπο τέτοιο, ώστε να είναι χαμηλότερη κατά $2,5 εκατομμύρια σε σχέση με εκείνη που θα προέκυπτε εάν εφαρμόζονταν οι κείμενες διατάξεις.
- Παράλληλα, τα προγράμματα Αντισταθμιστικών Ωφελημάτων με αντικείμενο την ανάπτυξη προγράμματος ψηφιοποίησης πυροβολικού μάχης και τον εκσυγχρονισμό-αναβάθμιση του συστήματος “ΔΑΙΔΑΛΟΣ” εκτελέσθηκαν κατά τρόπο ώστε η αξία των υλικών και υπηρεσιών που προσφέρθηκαν στο Ελληνικό Δημόσιο ήταν χαμηλότερη κατά περίπου $9 εκατομμύρια, αυτή τη φορά με αντίστοιχη ωφέλεια της εταιρίας SONAK, ιδιοκτησίας του Θωμά Λιακουνάκου, η οποία απαλλάχθηκε από την υποχρέωση προσφοράς ισάξιων υλικών και υπηρεσιών προς το Ελληνικό Δημόσιο.