"Ο ΣΥΡΙΖΑ καταθέτει ένα πόρισμα τίμιο. Ένα πόρισμα που εκθέτει όλες τις απόψεις ένθεν κακείθεν. Και του Προέδρου της Δημοκρατίας και του κ. Φορτσάκη και άλλων καθηγητών και τη νομολογία, και τις αντίθετες απόψεις. Είναι ένα έντιμο πόρισμα και σε καμία περίπτωση ένα προπαγανδιστικό πόρισμα", ανέφερε ο πρόεδρος της ειδικής κοινοβουλευτικής επιτροπής προκαταρκτικής εξέτασης, Θοδωρής Δρίτσας, αμέσως μετά το τέλος της συνεδρίασης, που έγινε για μια ακόμη φορά χωρίς την παρουσία των βουλευτών των κομμάτων της αντιπολίτευσης.
"Κάναμε επιλογές τέτοιες ώστε να έχουμε ένα πόρισμα σύμφωνο με το Σύνταγμα και τους νόμους σε όλες του τις λεπτομέρειες. Η ουσία του πορίσματός μας, είναι "όλα στο φως". Ο μόνος τρόπος για να διαλευκανθεί η υπόθεση, ήταν να γίνει ανάκριση και να δικαστεί", ανέφερε ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Παρασκευόπουλος και τόνισε πως "αν η υπόθεση έμενε στη Βουλή, θα είχαμε παραγραφή και συσκότιση".
"Παρά την προπαγάνδα, τώρα γίνεται σαφές ότι χάρη στο πόρισμά μας είναι ανοιχτός ο δρόμος για τη διερεύνηση της υπόθεσης με όρους κράτους δικαίου. Και εμείς οι ίδιοι δεν θέλουμε να υπάρχουν στίγματα κατά αθώων ανθρώπων. Θα ερευνηθεί η υπόθεση. Θα φανεί ποιος είναι αθώος. Θα φανεί αν υπάρχουν ένοχοι, θα καταδικαστούν, και έτσι θα έχουμε στον τόπο αυτό που χρειαζόμαστε. Να γνωρίζουμε δηλαδή, ποια είναι η έκταση των ευθυνών για ένα σκάνδαλο, που ούτως ή άλλως ήταν γνωστό και υπαρκτό, και να έχουμε μια Δικαιοσύνη που θα επιτρέψει και στην πολιτική να προχωρήσει και στην κοινωνία να είναι ήσυχη", είπε ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ.
Στο ερώτημα "τι θα γίνει αν η Δικαιοσύνη και πάλι επιστρέψει την υπόθεση στη Βουλή", ο κ. Παρασκευόπουλος ανέφερε: "Δεν μπορούμε εμείς να εγγυηθούμε τι θα κάνει η Δικαιοσύνη. Η Δικαιοσύνη είναι ανεξάρτητη. Η Δικαιοσύνη μπορεί να κρίνει το "α" ή το "β". Εμείς κάναμε το καθήκον μας, κρίναμε με βάση το υλικό που είχαμε στη διάθεσή μας ότι οι πράξεις αυτές δεν έχουν τελεστεί κατά την άσκηση καθηκόντων, άρα δεν εμπίπτουν στην αρμοδιότητα της Βουλής, δεν εμπίπτουν στο άρθρο 86 του Συντάγματος και το στείλαμε στη Δικαιοσύνη. Η Δικαιοσύνη θα προχωρήσει με ευσυνειδησία, πιστεύουμε, και θα κρίνει η ίδια οτιδήποτε. Μπορεί να κρίνει ότι υπάρχει αθωότητα. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν ήταν σωστή η δική μας πράξη της αποστολής της υπόθεσης στη Δικαιοσύνη. Η Δικαιοσύνη είναι μια ανεξάρτητη λειτουργία και δεν υποχρεούται να κάνει τίποτα η Δικαιοσύνη εξαιτίας του δικού μας πορίσματος. Είναι ανεξάρτητη η Δικαιοσύνη και θα κρίνει όπως νομίζει".
Στο ερώτημα αν υπάρχει περίπτωση η Δικαιοσύνη να ξαναγυρίσει πίσω στη Βουλή την υπόθεση, ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ ανέφερε πως "όλα είναι ανοιχτά. Όλα είναι ανοιχτά, όλα δυνατά σε ό,τι αφορά την κρίση της Δικαιοσύνης. Μπορεί να μην το φαντάζομαι, αλλά πρέπει να σας πω ότι η Δικαιοσύνη είναι ανεξάρτητη και αυτή είναι η απάντησή μου.
"Βουλευτές της αντιπολίτευσης αξιώνουν διερεύνηση, διότι έτσι το επιβάλλει η προσωπικότητα των εμπλεκομένων. Δεν λένε όμως ότι αν μείνει στη Βουλή η υπόθεση παραγράφεται. Είναι τεράστια πολιτική υποκρισία αυτή η θέση αυτή", είπε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Σπύρος Λάππας.
Αρνησιδικία
Αρνησιδικία συνιστά η στάση των βουλευτών της αντιπολίτευσης που αρνήθηκαν να προσέλθουν, έστω στην τελική συζήτηση επί των πορισμάτων για την υπόθεση Novartis, εκτίμησε απόψε ο πρόεδρος της ειδικής επιτροπής προκαταρκτικής εξέτασης, Θοδωρής Δρίτσας.
"Δεν έχει ξαναγίνει επιτροπή προκαταρκτικής εξέτασης με τόσο μεγάλη ευθύνη για την αναζήτηση της διερεύνησης μέχρι τέλους, μιας υπόθεσης. Κάποιοι μπορεί να θεωρούν ότι αυτό είναι μια σκευωρία. Αλλά τα γεγονότα και ο τρόπος που έχει λειτουργήσει η επιτροπή, διαψεύδουν ότι πρόκειται για μια υπόθεση στην οποία η επιτροπή ενεπλάκη με τα χαρακτηριστικά των σκευωρών. Το απορρίπτω κατηγορηματικά, θλίβομαι και εξοργίζομαι", ανέφερε ο Θοδωρής Δρίτσας και πρόσθεσε: "Οποιοδήποτε πολιτικό πρόσωπο, μπορεί να έχει όποια αμυντική θέση θέλει. Ιδιαίτερα αν είναι μεταξύ εκείνων που ελέγχονται. Αλλά όταν φτάνουμε στο τελικό στάδιο, των πορισματικών εκθέσεων και λείπουν τα υπόλοιπα μέλη της επιτροπής, αυτό είναι κατάντια και προσβολή του κύρους του κοινοβουλίου. Είναι ανακριτές, είναι δικαστές που εκτελούν ανακριτικά καθήκοντα. Φαντάζεστε ανακριτή να φεύγει από την προανακριτική του λειτουργία και να εγκαταλείπει τα καθήκοντά του; θα μπορούσε σε αυτή την τελική φάση να γίνει μια συζήτηση για τα πορίσματα", ανέφερε ο Θοδωρής Δρίτσας.
"Η εξεταστική επιτροπή εξετάζει θέμα δημοσίου συμφέροντος και οπωσδήποτε υπόκειται και στην πολιτική. Η επιτροπή προκαταρκτικής εξέτασης είναι δικαιοδοτική, λειτουργεί σαν δικαστήριο. Δεν επιτρέπεται ο δικαστής να λείπει και να αρνησιδικεί με οποιονδήποτε τρόπο", ανέφερε και ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Παρασκευόπουλος.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Φωτογραφία: Intime News