Αν υπάρχει μία πρωτεύουσα εκτός Ευρώπης που αναμένει με περισσότερη αγωνία το αποτέλεσμα των γερμανικών εκλογών αυτή δεν βρίσκεται πέρα από τον Ατλαντικό, αλλά αλλού. Το Πεκίνο περιμένει το αποτέλεσμα των εκλογών του Σεπτεμβρίου στη Γερμανία με το μεγαλύτερο ενδιαφέρον, ενδεχομένως περισσότερο από κάποιες χώρες στην ίδια την Ευρώπη. Η αλήθεια είναι πως σε τόσο προηγμένα κράτη όπως η Ευρώπη, ο κρατικός μηχανισμός μπορεί να επιτελεί βασικές λειτουργίες ακόμα και δίχως την ύπαρξη κυβέρνησης για ένα διάστημα. Το παράδειγμα του Βελγίου, όπου δεν μπορούσε να σχηματιστεί κυβέρνηση για παραπάνω από ένα χρόνο είναι άλλωστε σχετικά πρόσφατο. Ωστόσο, ο τομέας της εξωτερικής πολιτικής έχει τις ιδιαιτερότητες του.
Ένα μείζον ζήτημα με πιθανές συνέπειες στις σχέσεις Κίνας και Ευρώπης είναι το περιβάλλον. Η κλιματική αλλαγή αναμενόταν να αποτελέσει βασικό ζήτημα στις φετινές γερμανικές εκλογές, λόγω εν μέρει και της πληθώρας των φυσικών καταστροφών που έπληξαν την Ευρώπη και βέβαια τη Γερμανία.
Αν και προς το παρόν, δεν μπορεί να πει κάποιος με σιγουριά ακριβώς τον τρόπο που θα επηρεάσει το τελικό αποτέλεσμα, η άνοδος των Πρασίνων αλλά και η προοπτική αναβάθμισης μέχρι την καγκελαρία του σοσιαλδημοκράτη Όλαφ Σόλτς έχει θορυβήσει το Πεκίνο. Καθώς η Κίνα αποτελεί τον μεγαλύτερο ρυπαντή παγκοσμίως και η Ευρωπαϊκή Ένωση έναν βασικό εμπορικό προορισμό για τα κινεζικά προϊόντα, η πιθανότητα δυσμενούς αλλαγής των όρων από μεριάς της Ευρώπης είναι υπαρκτή. Η ομιλία του Προέδρου Σι Τζινπίνγκ στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ ήταν άλλωστε προσαρμοσμένη στην επίδειξη της κινεζικής δέσμευσης στην προστασία του περιβάλλοντος άλλωστε. Σε κάθε περίπτωση, η Κίνα δεν θέλει να βρίσκεται υπόλογη για τη ρύπανση του περιβάλλοντος και να ρισκάρει τις εμπορικές και ευρύτερες σχέσεις.
Το ερώτημα βέβαια αντίστοιχα είναι εάν η ενίσχυση των Χριστιανοδημοκρατών, πλησιάζοντας προς την ημερομηνία που οι Γερμανοί θα προσέλθουν στις κάλπες, ανησυχεί την Ουάσιγκτον. Μία πιθανή καγκελαρία Αρμίν Λασέτ, του διαδόχου της Άνγκελα Μέρκελ στους χριστιανοδημοκρατικούς κύκλους προϊδεάζει για μία συνέχεια στο άνοιγμα της Γερμανίας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τόσο προς την Κίνα όσο και προς τη Ρωσία. Ο Τζο Μπάιντεν αντιμετώπισε πάντως με μετριοπάθεια την πολιτική της καγκελαρίου Μέρκελ, με αποκορύφωμα βέβαια τη συμβιβαστική αναβολή της διαχείρισης του θέματος του ενεργειακού αγωγού Nord Stream 2 με τη Ρωσία. Παραμένει αβέβαιο πάντως πως θα διαμορφωθεί η νέα σχέση μεταξύ Βερολίνου και Ουάσιγκτον μετά τις τελευταίες εξελίξεις.
Όπως είναι αναμενόμενο, τα αποτελέσματα στη Γερμανία θα επηρεάσουν την καρδιά της Ευρώπης. Το Παρίσι φαίνεται αποφασισμένο να συνεχίσει να διεκδικεί την πρωτοκαθεδρία στην Ευρωπαϊκή Ένωση ταυτόχρονα βέβαια με την εκμετάλλευση της γερμανικής δυναμικής. Οι εναλλαγές της γερμανικής πολιτικής και οι πιθανές κυβερνητικές αλλαγές δεν τρομάζουν τον Εμμανουέλ Μακρόν. Κι ο ίδιος άλλωστε αναδύθηκε από πολύ ιδιαίτερες συνθήκες στην κεφαλή της Γαλλίας και αναμένει τη νέα ηγεσία σε μία πολύ κρίσιμη περίοδο για την Ευρώπη.