«Σύμφωνα με την νέα πρόβλεψη καταλήγουμε στο συμπέρασμα ότι θα εμβολιασθεί συνολικά το 55-58%, πολύ λιγότερο από το 75% που απαιτείται», ανέφερε ο αναπληρωτής καθηγητής του Πολυτεχνείου Κρήτης, Γεώργιος Ατσαλάκης, εκτιμώντας ότι θα υπάρξει ένα νέο κύμα από τον Αύγουστο, οπότε θα αρχίσει μια έξαρση των κρουσμάτων κυρίως σε ανεμβολίαστους.
Μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα ο αναπληρωτής καθηγητής του Πολυτεχνείου Κρήτης, Γεώργιος Ατσαλάκης ανέφερε ότι «αρχές Μαρτίου είχαμε κάνει μια ανάλυση με την οποία είχαμε προβλέψει ότι μέχρι τέλος Ιουνίου θα έχει εμβολιαστεί το 35% του πληθυσμού, όπως και έγινε. Το ανησυχητικό είναι όμως ότι από τις 25 Μαΐου περίπου, άρχισε η κάμψη του ρυθμού προσέλευσης για την μία δόση και αυτό έχει ως αποτέλεσμα την νέα μας πρόβλεψη. Το χρονικό σημείο της κάμψης των εμβολίων της πρώτης δόσης ήταν όταν είχε εμβολιαστεί το 30% του πληθυσμού. Αν το σημείο της κάμψης είχε γίνει στο 40%, θα φτάναμε κάπου στις αρχές του φθινοπώρου στο πολυπόθητο νούμερο του 75%».
Ο κόσμος πρέπει να πειστεί για τους λόγους που πρέπει να εμβολιαστεί και σε αυτούς τους λόγους πρέπει να προστεθεί και η οικονομική διάσταση, που αρχίζουμε τώρα να την κατανοούμε, επισημαίνει ο κ. Ατσαλάκης, που είναι η αύξηση στις τιμές όχι μόνο στα βασικά αγαθά αλλά και σε άλλα προϊόντα κυρίως από τις ασιατικές χώρες, της τάξεως του 10-50%.
Ο κ. Ατσαλάκης, εκτιμά πως ο εμβολιαστικός ρυθμός πέφτει γιατί οι συμπολίτες μας δεν έχουν ζυγίσει τα αρνητικά με τα θετικά του εμβολιασμού. Τα δεδομένα μας λένε ότι θα κάνουμε αρκετή παρέα ακόμα με τον κορονοϊό, προβλέπει ο καθηγητής, γιατί όπως εξηγεί, κάθε μετάλλαξη είναι πιο μεταδοτική από την προηγούμενη και δεν βλέπουμε να εξασθενεί. Αυτό μας λέει ότι μπορεί να έχουμε ακόμη τόσο βίο, μπροστά μας με τον ιό.
Μεταξύ των ανεμβολίαστων, προβλέπεται πως θα εμφανιστεί ένα νέο κύμα από τον Αύγουστο, οπότε θα αρχίσει μια έξαρση των κρουσμάτων. «Πριν σβήσει το παρόν κύμα ενδέχεται να δούμε να αναπτύσσεται το επόμενο. Αναμέναμε μέχρι τέλος Ιουλίου κάτω και από 100 κρούσματα σε σταθερή βάση. Δεν βλέπω να το καταφέρνουμε, με την μετάλλαξη Δέλτα, γιατί με το που κολλήσει κάποιος μπορεί και να το μεταδώσει σε άλλους 9».
«Ξέρουμε ότι υπάρχουν κοινωνικά ρεύματα που αντιδρούν στον εμβολιασμό και δημιουργούν αμφισβητήσεις και αυτό είναι κάτι που πρέπει να το λάβουμε υπόψη μας. Οι ανεμβολίαστοι θα είναι εντελώς απροστάτευτοι σε σχέση με τον υπόλοιπο πληθυσμό, γι’ αυτό και θα υπάρξει σημαντική έκθεση στον ιό. Σε συνδυασμό με την ισχυρή μεταδοτικότητα του ιού Δέλτα θα έχουμε σημαντικό αριθμό κρουσμάτων», είναι η εκτίμηση του κ. Γιώργου Ατσαλάκη.