«Θερμή» υποδοχή του M. Centeno από αμερικανικά και γαλλικά μέσα ενημέρωσης

«Θερμή» υποδοχή του M. Centeno από αμερικανικά και γαλλικά μέσα ενημέρωσης

Η εκλογή του Πορτογάλου υπουργού Οικονομικών στο «τιμόνι» του Eurogroup απασχολεί τα μεγάλα διεθνή μέσα ενημέρωσης: τα αμερικανικά ΜΜΕ, για παράδειγμα, βλέπουν αλλαγή σελίδας για τη ζώνη του ευρώ, με αλλαγή προτεραιοτήτων εν συγκρίσει με το προηγούμενο δόγμα της αυστηρής λιτότητας, όπως επίσης ενίσχυση του ευρωπαϊκού Νότου. Διεθνή ΜΜΕ συνδέουν εξάλλου την εκλογή Centeno με την προώθηση της ατζέντας Macron. «Aριστερός επικεφαλής του Eurogroup», αναγορεύεται από το γαλλικό Τύπο, που αναδεικνύει, συν τοις άλλοις, τη θερμή υποστήριξη της συγκεκριμένης υποψηφιότητας από τον Έλληνα πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα.

Αναλυτικά

Η εφημερίδα “New York Times” εκτιμά ότι η εκλογή του Πορτογάλου Mario Centeno ως επικεφαλής του Eurogroup αποτελεί ένδειξη ότι ίσως παρήλθε η εποχή που η ευρωζώνη φαινόταν να βρίσκεται στο χείλος της κατάρρευσης. Δείχνει επίσης ότι αλλάζουν οι προτεραιότητες και η επιβολή λιτότητας σε προβληματικές χώρες, όπως η Ελλάδα, πλησιάζει στο τέλος της. Η ευρωζώνη έχει ανακάμψει και η κάθε χώρα καταγράφει ρυθμούς ανάπτυξης, ενώ δεν γίνεται πλέον λόγος για διάλυση της νομισματικής ένωσης. Υπάρχει πάντως γενική συμφωνία πως οι χώρες της ευρωζώνης πρέπει να κάνουν περισσότερα για την αποτροπή μελλοντικών κρίσεων και να συστήσουν Ταμείο, παρόμοιο του ΔΝΤ, για να βοηθούν τα μέλη που δοκιμάζονται. 

Από την πλευρά της, η εφημερίδα «Wall Street Journal” επισημαίνει στο δικότης ρεπορτάζ ότι οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης, εκλέγοντας τον Mario Centeno, μετατόπισαν την επιρροή από τον Βορρά στο Νότο, ενισχύοντας τους αντιπάλους των πολιτικών λιτότητας που καλωσόρισαν το αποτέλεσμα. 

Ενώ το πρακτορείο Bloomberg προβλέπει ότι ο νέος επικεφαλής του Eurogoup, Mario Centeno, θα ηγηθεί της μεταρρυθμιστικής προσπάθειας στην ευρωζώνη την ώρα που η οικονομική ανάκαμψη εδραιώνεται. Η αποστολή του είναι δύσκολη καθώς η νομισματική ένωση δυσκολεύεται να πραγματοποιήσει την τραπεζική ένωση και να κλείσει την οικονομική ψαλίδα μεταξύ των μελών της. Ωστόσο η ίδια η φύση της αποστολής του σημαίνει ότι απολαμβάνει της υποστήριξης του Emmanuel Macron, που έχει καταστήσει την μεταρρύθμιση της ευρωζώνης θεμέλιο λίθο της Προεδρίας του. 

Περίοπτη θέση και στο γαλλικό Τύπο

Αλλά και στο γαλλικό Τύπο, η εκλογή Centeno συγκεντρώνει θετικά σχόλια, με την επισήμανση ότι η εξέλιξη αυτή γεννά ελπίδες για την έναρξη μεταρρυθμίσεων και αλλαγών στους θεσμούς. Ακόμη υπογραμμίζεται ότι ο Πορτογάλος υπουργός κατάφερε να οδηγήσει τη χώρα του έξω από την κρίση χρέους της και να τη θέσει σε τροχιά ισχυρής ανάπτυξης.

Η εφημερίδα “Le Figaro” γράφει χαρακτηριστικά: «Ο Mario Centeno, ο Πορτογάλος υπουργός Οικονομικών εξελέγη πρόεδρος του Eurogroup έως το 2020, μία  ημερομηνία -κλειδί για την ανανέωση των ηγετικών ομάδων των Βρυξελλών, καθώς επίσης και για τη μεταρρύθμιση της νομισματικής ένωσης, την οποία επιθυμεί -μεταξύ άλλων- και ο Πρόεδρος Macron». Μάλιστα το δημοσίευμα επισημαίνει ότι «όπως ήταν αναμενόμενο,  είναι η Γαλλία και το Ελιζέ που έδωσαν την ισχυρότερη ώθηση υπέρ του Πορτογάλου υπουργού, με τους παραδοσιακούς μεσογειακούς  συμμάχους της, την Ισπανία, την Ιταλία και την Ελλάδα».

Στον ίδιο τόνο και ο ανταποκριτής της “Liberation” στις Βρυξέλλες Jean Quatremer, επισημαίνει στο σχετικό ρεπορτάζ του ότι ο Mario Centeno είναι ο «αριστερός επικεφαλής του Eurogroup», ενώ σημειώνει ότι ο εν λόγω Πορτογάλος υπουργός «είναι μέλος μίας κυβέρνησης που ένωσε τους σοσιαλιστές και τη ριζοσπαστική αριστερά, και εξελέγη επικεφαλής του θεσμού που καθοδηγεί την ευρωζώνη, η οποία έχει τη φήμη του ναού της οικονομικής δημοσιονομικής ορθοδοξίας (…) Η πιθανή επιστροφή του μεγάλου συνασπισμού στη Γερμανία με τους σοσιαλδημοκράτες του SPD που έχουν καταστήσει την εμβάθυνση της ευρωζώνης μία από τις προτεραιότητές τους, ο καιρός δείχνει να αλλάζει η Ευρώπη. Η σοσιαλιστική ομάδα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο χαιρέτισε επίσης την εκλογή ενός ανθρώπου που «έχει δείξει ότι μπορούμε να βγούμε από ένα πρόγραμμα της τρόικας, χωρίς  να απαρνηθούμε τον εαυτό μας». Εξάλλου, και ο Έλληνας πρωθυπουργός  Αλέξης Τσίπρας χαρακτήρισε αυτή την υποψηφιότητα «ελπιδοφόρα».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Φωτογραφία AP