Ένταση επικράτησε λίγο μετά τις 11.30 το πρωί -και για περίπου 15 λεπτά- στην Πολυτεχνική Σχολή του ΑΠΘ, όταν εκπρόσωποι του ΣΥΡΙΖΑ ήλθαν για να καταθέσουν στεφάνι στο μνημείο για τους νεκρούς της εξέγερσης του Πολυτεχνείου.
Μέλη φοιτητικής παράταξης της εξωκοινοβουλευτικής Αριστεράς προπηλάκισαν τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, απωθώντας τα, αρπάζοντας από τα χέρια τους το στεφάνι και φωνάζοντας συνθήματα εναντίον τους και κατά της κυβέρνησης.
Η αντιπροσωπεία του ΣΥΡΙΖΑ -ο συντονιστής της Περιφερειακής Συντονιστικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ Κεντρικής Μακεδονίας, Κώστας Γκοντίνος, το μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Παυλίδης, ο συντονιστής της Νομαρχιακής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ Α' Θεσσαλονίκης Δημήτρης Δημητριάδης, ο συντονιστής της Νομαρχιακής Επιτροπής Β'' Θεσσαλονίκης Χρήστος Ρώσσιος και η επικεφαλής της παράταξης "Θεσσαλονίκη Ανοιχτή Πόλη", Ρία Καλφακάκου- τελικά αποχώρησε, χωρίς να καταθέσει στεφάνι, το οποίο μέλη του ΣΥΡΙΖΑ που βρίσκονταν στον χώρο προσπάθησαν να πάρουν πίσω, με αποτέλεσμα να συνεχιστεί για λίγα λεπτά η ένταση.
Από την πλευρά του ΚΚΕ, ο ευρωβουλευτής του κόμματος, Σωτήρης Ζαριανόπουλος, ο οποίος ήταν παρών την ώρα που συνέβη το επεισόδιο ξεκαθάρισε ότι τα μέλη της φοιτητικής παράταξης του ΚΚΕ, που ήταν επίσης παρόντα, δεν είχαν την παραμικρή ανάμειξη σε αυτό.
Αφότου εκτονώθηκε η ένταξη ξεκίνησε η κατάθεση στεφάνων από εκπροσώπους φορέων, συνδικάτων και κομμάτων (ΚΚΕ, ΛΑΕ, ΠΑΣΟΚ).
Την "εξαφάνιση" -για δεύτερη συνεχή χρονιά- των στεφάνων του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου Θεσσαλονίκης και της ΠΑΣΚΕ γνωστοποίησε ο πρόεδρος του ΕΚΘ Παναγιώτης Ταραμπουλίδης. Σε ό,τι αφορά στο φετινό μήνυμα της επετείου της εξέγερσης του Πολυτεχνείου σημείωσε ότι "δεχόμαστε μία ανελέητη επίθεση από την τρόικα και το κουαρτέτο, έχουμε χάσει πάρα πολλά από τις κατακτήσεις των προηγούμενων χρόνων, όμως, θα αγωνιστούμε, θα συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε, μέχρι να τα πάρουμε πίσω, για να έλθουν καλύτερες μέρες για τους εργαζόμενους και την κοινωνία".
Μετά την κατάθεση στεφανιού από αντιπροσωπεία της Λαϊκής Ενότητας, η πρώην βουλευτής του κόμματος, Ιωάννα Γαϊτάνη δήλωσε: "Μετά το τρομοκρατικό χτύπημα στη Γαλλία, οι ηγεσίες των μεγάλων δυνάμεων μας έχουν υποσχεθεί τρία πράγματα: Νέα φτωχοποίηση, πολέμους και περιστολή της δημοκρατίας. Ο αντιδικτατορικός αγώνας μας δείχνει τον δρόμο. Υπεράσπιση των λαϊκών μαζών, υπεράσπιση της δημοκρατίας".
Δήλωση του πρύτανη του ΑΠΘ
Στα ελληνικά πανεπιστήμια υπάρχει μια μερίδα ατόμων που προσπαθεί οπωσδήποτε να επιβάλει την άποψή της, είπε ο πρύτανης στο ΑΠΘ Περικλής Μήτκας, μιλώντας στο "Πρακτορείο 104,9 FM" και στην εκπομπή "Καθημερινά" των Χρήστου Μάτη και Νικόλ Καζαντζίδου αναφορικά με τις αντιδράσεις που σημειώθηκαν και φέτος στη διάρκεια κατάθεσης στεφανιών για την επέτειο του
"Στην Ελλάδα έχουμε μια ιδιαιτερότητα. Το ελληνικό πανεπιστήμιο δεν έχει αποδεχτεί τελείως, δεν έχει υιοθετήσει την ανοχή σε όλες τις απόψεις. Παρόλο που είναι πάρα πολύ ελεύθερο, πάρα πολύ δημοκρατικό με την έννοια της συνδιοίκησης, υπάρχει ακόμα κάποια μερίδα, η οποία πιστεύει ότι πρέπει να επιβάλει οπωσδήποτε τη δική της άποψη" επισήμανε ο κ. Μήτκας.
Ο πρύτανης τόνισε ότι το ΑΠΘ τιμά τον αγώνα των αγωνιστών, των θυμάτων της καταστολής και το διαχρονικό όραμα για "ψωμί - παδεία - ελευθερία", αλλά -όπως είπε- αυτό το μήνυμα δεν μπορεί κάποιος να το υιοθετεί. "Αυτό το μήνυμα δεν μπορεί κάποιος να το υιοθετεί και να το περιχαρακώνει στα δικά του τα μέτρα και σταθμά. Δεν μπορεί να αποκλείει κάποιους άλλους. Είναι τόσο πανανθρώπινη, τόσο ελληνική, τόσο ευρωπαϊκή αυτή η αξία που δεν ανήκει σε μια ομάδα, σε μια πολιτική παράταξη, η σε κάποια πολιτική άποψη" υπογράμμισε.
Όπως εξήγησε, η πρυτανεία επέλεξε να καταθέσει στεφάνι στο άγαλμα του Α. Παπαναστασίου, αντί στο μνημείο της Πολυτεχνικής Σχολής για να μη δώσει -όπως είπε- λαβή για τέτοιου είδους αντιπαραθέσεις. "Αυτές οι αντιπαραθέσεις καταλήγουν σε προσβολή του θεσμού της πρυτανείας γιατί το στεφάνι του πρύτανη εκπροσωπεί το σύνολο της πανεπιστημιακής κοινότητας" είπε.
Καταλήγοντας, τόνισε ότι στην Ελλάδα επικρατεί μια λανθασμένη άποψη, ότι οι καθηγητές και οι φοιτητές και αντίστοιχα οι δάσκαλοι και οι μαθητές βρίσκονται σε αντίπαλα στρατόπεδα και κατέληξε λέγοντας ότι αυτό προσπαθούν ορισμένες ομάδες να το περάσουν σαν κυρίαρχη άποψη μέσα στο πανεπιστήμιο.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ