Θεσσαλονίκη: Για το 43% του ΤΑΙΠΕΔ στην ιστορική Αγορά Μοδιάνο ενδιαφέρεται το Επαγγελματικό Επιμελητήριο

Θεσσαλονίκη: Για το 43% του ΤΑΙΠΕΔ στην ιστορική Αγορά Μοδιάνο ενδιαφέρεται το Επαγγελματικό Επιμελητήριο

Για την εξαγορά του ποσοστού περίπου 43%, που κατέχει το ΤΑΙΠΕΔ στην ιστορική Αγορά Μοδιάνο της Θεσσαλονίκης, ενδιαφέρεται το Επαγγελματικό Επιμελητήριο (ΕΕΘ), το οποίο εντός της εβδομάδας αναμένεται να καταθέσει ολοκληρωμένη πρόταση αξιοποίησής της, όπως γνωστοποίησε σήμερα ο πρόεδρος του φορέα, Μιχάλης Ζορπίδης, στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου. Διευκρίνισε ότι την πρόταση θα καταρτίσει η τεχνική υπηρεσία του φορέα, ενώ υποστήριξε ότι ο πρόεδρος του ΤΑΙΠΕΔ, Στέργιος Πιτσιόρλας, "είδε πολύ θετικά" το ενδιαφέρον του επιμελητηρίου.

Πρόσθεσε ότι το ΕΕΘ διαθέτει τόσο την τεχνογνωσία, όσο και τα κεφάλαια για ν'' αναλάβει πρωτοβουλία μέσα σε ένα νέο ιδιοκτησιακό σχήμα και γι'' αυτό θα συμμετάσχει στον σχετικό διαγωνισμό του ΤΑΙΠΕΔ, ο οποίος αναμένεται σύμφωνα με τον κ.Ζορπίδη να προκηρυχθεί εντός του 2016.

Ερωτηθείς πώς οραματίζεται τον ρόλο του ΕΕΘ την "επόμενη ημέρα" της εξαγοράς, αν η διαδικασία του διαγωνισμού αναδείξει το επιμελητήριο στη θέση του ιδιοκτήτη του 43%, ο κ.Ζορπίδης δήλωσε: ”Πήραμε την απόφαση να επενδύσουμε κάποια χρήματα αγοράζοντας το ακίνητο. Η Αγορά θα διοικείται από το ΕΕΘ μαζί με τον δήμο Θεσσαλονίκης και άλλους μικροϊδιοκτήτες (σ.σ. την ιδιοκτησία της αγοράς μοιράζονται η Ισραηλιτική Κοινότητα και 67 μικροϊδιοκτήτες)". Πρόσθεσε ότι μέχρι σήμερα κι επί χρόνια οι ιδιοκτήτες είναι ουσιαστικά παγιδευμένοι στη διατηρητέα Αγορά, όπου δεν έχει γίνει καμία επένδυση αποκατάστασης και αξιοποίησης.

Κατά τον κ.Ζορπίδη, ο σχεδιασμός του επιμελητηρίου για την Αγορά δεν έχει ώς κίνητρο το κέρδος, αλλά την αναβάθμισή της προς όφελος τόσο των καταστηματαρχών όσο και της τοπικής οικονομίας και κοινωνίας. Ο προγραμματισμός του ΤΑΙΠΕΔ για την πώληση του 43% "ταίριαξε γάντι" με την επιδίωξη του επιμελητηρίου για τη δημιουργία κεντρικής αγοράς στο πρότυπο εκείνων της Γερμανίας και ειδικά της Στουτγάρδης της Κολωνίας ή του Μονάχου. "Αρχικά σκεφτήκαμε να αναζητήσουμε ένα πολυώροφο πολυκατάστημα στο κέντρο της πόλης και να το δώσουμε στους επαγγελματίες της, αλλά όταν γνωστοποιήθηκε η περίπτωση του Μοδιάνο αποφασίσαμε να εστιάσουμε εκεί" εξήγησε.

Χτες, στη διάρκεια της εκδήλωσης ανοιχτού διαλόγου που διοργάνωσε το ΤΑΙΠΕΔ, ο πρόεδρος του Ταμείου, Στέργιος Πιτσιόρλας, προσδιόρισε σε 3,5 εκατ. ευρώ το κόστος της αποκατάστασης του ακινήτου ώστε να λειτουργήσει ξανά ώς αγορά τροφίμων. "Πιστεύω ότι μπορούμε να καταλήξουμε σε μια συμφωνία με τους ιδιοκτήτες (σ.σ. το ακίνητο ανήκει σε πολλούς μικρούς ιδιοκτήτες και την Ισραηλιτική Κοινότητα), ώστε να συσταθεί εταιρεία στην οποία θα έχουν συμμετοχή όλοι και να βρεθεί μια λύση" είχε συμπληρώσει.

Από το 1922 στο σήμερα

Ο θεμέλιος λίθος της αγοράς Μοδιάνο μπήκε το 1922. Όταν ολοκληρώθηκε, το όνομα που ήταν γραμμένο στο μέτωπο του συγκροτήματος της Αγοράς ήταν "ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΤΟΑ ΤΡΟΦΙΜΩΝ". Στην πορεία όμως το όνομα του οίκου των πανίσχυρων Μοδιάνο παραγκώνισε εκείνη την επίσημη ονομασία, παρότι η μεγάλη αυτή εβραϊκή οικογένεια ήταν τότε σε κρίση.

Το κτήριο της αγοράς κατασκευάστηκε με βάση τα σχέδια που συνέταξαν ο J.Oliphant (ως αρχιτέκτων) και ο Ελί Μοδιάνο (ως μηχανικός και κύριος του έργου). Ο τίτλος στα σχέδια, στη γαλλική γλώσσα: “Bazar Cetral Salonique”. Η Στοά χτίστηκε με τον τύπο της βασιλικής, προκειμένου να στεγάσει μια διάταξη καταστημάτων κατά το πρότυπο των bazaars. Τότε, οι εσωτερικοί δρόμοι εξειδικεύονταν. Στον κεντρικό αναπτύσσονταν τα κρεοπωλεία και παντοπωλεία, στους πλευρικούς τα ιχθυοπωλεία και τα παντοπωλεία. Στα δε καταστήματα της όψης, που "κοιτάζει" προς τη Βασιλέως Ηρακλείου, μοσχοβολούσαν τα οπωροπωλεία της αγοράς.

Η αγορά ήταν χτισμένη στην περιοχή εκείνη, όπου το σχέδιο του αρχιτέκτονα και πολεοδόμου Ερνέστ Εμπράρ για την αναγέννηση της Θεσσαλονίκης μετά την πυρκαγιά του 1917, προέβλεπε να δημιουργηθούν τα "bazaars" της πόλης. Βέβαια, η χρήση της βασιλικής αυτής στοάς ήταν αρχικά ... απαγορευμένη, αφού δεν επιτρεπόταν η στέγαση, στην περιοχή, "εξασκήσεως επαγγελμάτων προκαλούντων θόρυβον ή δυσοσμίαν, ώς πχ κρεοπωλείων, ιχθυοπωλείων, λαχανοπωλείων, σιδηρουργείων, μικρομαγειρείων, χαλκουργείων κτλ"!

Το εμβαδόν του κτιρίου της Αγοράς είναι 2681 τετραγωνικά και το μέγιστο ύψος 12,4 μέτρα. Στην κεντρική δίοδο, οι διαστάσεις των καταστημάτων είναι 3Χ4 μέτρα, με ύψος πέντε μέτρων, ενώ στις πλευρικές τα μεγέθη αλλάζουν ελαφρώς. Κάποτε, η αγορά φιλοξενούσε τα εκλεκτότερα εμπορεύματα. Για αυτό άλλωστε και οι τιμές ήταν υψηλότερες από τις γειτονικές αγορές.

Σήμερα η εικόνα είναι μάλλον αποκαρδιωτική: κλειστά καταστήματα (κατά τον κ. Ζορπίδη λειτουργούν περίπου δέκα από τα 144!), αλλά και η κατάσταση των κτηρίων καθεαυτών, που ουσιαστικά εγκαταλειμμένα για χρόνια, αντιμετωπίζουν προβλήματα.

Στο οικοδομικό τετράγωνο υπ'' αριθμόν 9 του ιστορικού κέντρου της Θεσσαλονίκης, όπου βρίσκεται και η αγορά Μοδιάνο, έχουν κηρυχθεί διατηρητέα πέντε κτήρια, βάσει υπουργικής απόφασης του 1995 και συγκεκριμένα: τα κτήρια της Αγοράς Μοδιάνο, της Οδού Ερμού 26, της Νέας Αγοράς επί της οδού Βασιλέως Ηρακλείου (ακριβώς δίπλα στη Μοδιάνο), της οδού Κομνηνών 32 και της Ερμού 22.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ