Οι καταστροφές που σημειώθηκαν την περασμένη εβδομάδα στην πόλη λόγω της έντονης βροχόπτωσης και οι ενδεχόμενες ευθύνες του δήμου Θεσσαλονίκης, βρέθηκαν στο επίκεντρο της σημερινής συνεδρίασης του δημοτικού συμβουλίου.
«Μας κατηγορείτε ότι κοιμόμαστε τον ύπνο του δικαίου και ότι δεν προετοιμάσαμε την πόλη. ''Ολη την περασμένη εβδομάδα η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία έδινε βροχές και καταιγίδες. Καθαρίσαμε τα φρεάτια, ενώ με το που τελείωσε η μπόρα ξεκίνησε η υπηρεσία καθαριότητας και μάζεψε τα φερτά υλικά. Το βράδυ η πόλη γυάλιζε» δήλωσε ο κ.Μπουτάρης, ο οποίος εξέφρασε τις ευχαριστίες του στους εργαζόμενους στον τομέα της καθαριότητας.
Ο δήμαρχος αναφέρθηκε επίσης στο «μέτωπο» που συγκρότησαν έξι δημοτικοί σύμβουλοι, τρεις από τη διοικούσα παράταξη «Πρωτοβουλία», οι Ανδρέας Κουράκης, Παναγιώτης Αβραμόπουλος και Γιώργος Αρβανίτης, ο ανεξάρτητος Κωνσταντίνος Ζέρβας, ο Γιώργος Αβαρλής από την «Ανοιχτή Πόλη» και η Μόνικα Αϊβάζογλου, επικεφαλής της παράταξης «Γειτονιές σε Δράση».
Συγκεκριμένα, οι έξι κατέθεσαν αίτημα στο προεδρείο του δημοτικού συμβουλίου για την πρόσφατη κακοκαιρία αναφέροντας πως «για τρίτη συνεχόμενη φορά και μέσα σε διάστημα 15 μόνο μηνών, η Θεσσαλονίκη και οι άνθρωποι της υφίστανται μια μεγάλη ταλαιπωρία η οποία συνοδεύεται από οικονομικές και κοινωνικές συνέπειες. Η χιονόπτωση του 2017 κυριολεκτικά "πάγωσε" τη λειτουργία της πόλης, η παρατεταμένη διακοπή της υδροδότησης τον Απρίλιο του 2018 παρέλυσε τη ζωή επί οκτώ συνεχόμενες ημέρες και η καταιγίδα της προηγούμενης εβδομάδας προκάλεσε τριτοκοσμικές συνθήκες, κινδύνους και σημαντικές καταστροφές».
Στο ίδιο αίτημα γίνεται λόγος και για τις δηλώσεις του δημάρχου Γιάννη Μπουτάρη στο ραδιοφωνικό σταθμό του ΑΠΕ - ΜΠΕ «Πρακτορείο 104,9Fm» αναφορικά με όσους κοροϊδεύουν τη Θεσσαλονίκη ως «ρεζίλι - city».
«Λυπάμαι πολύ εάν θίχτηκε κανένας με το διανοητικά καθυστερημένοι, ήταν υπερβολικό. Τους χαρακτηρίζω όμως εξυπνάκηδες και αμόρφωτους όλους όσοι κοροϊδεύουν τη Θεσσαλονίκη» ανέφερε ο δήμαρχος, υπογραμμίζοντας για μία ακόμη φορά πως στο πρόγραμμα "Resilient Cities" «περιγράφονται τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν προκειμένου η πόλη να είναι ανθεκτική, σε θέματα φυσικών καταστροφών, σε θέματα μεταναστών και οικονομικά θέματα».
Ο κ.Μπουτάρης έκανε λόγο για «προσωπική προσβολή» από τους έξι δημοτικούς συμβούλους, προσθέτοντας πως «δεν δέχομαι από κανέναν να μου υποδεικνύει τον ρόλο του δημάρχου».
Κριτική και θέση της αντιπολίτευσης
«Η "Ανθεκτική Θεσσαλονίκη" δεν υπάρχει. Εδώ και χρόνια, με προπαγανδιστικό τρόπο, θέλετε να μας πείσετε ότι η Θεσσαλονίκη είναι μέλος του δικτύου, όταν καθημερινά αποδεικνύεται πως κάτι τέτοιο δεν ισχύει» ανέφερε ο Σταύρος Καλαφάτης, στις ανακοινώσεις του λίγο πριν αποχωρήσει από τη συνεδρίαση.
«Πάλι κοιμόσασταν τον ύπνο του δικαίου. Όταν, όλος ο κόσμος, γνώριζε ότι επέρχετο καταιγίδα πρωτόγνωρη για τα ελληνικά δεδομένα, δεν κάνατε το παραμικρό να ενημερώσετε τους κατοίκους» συμπλήρωσε ο επικεφαλής των «Εντάξει».
Η Ρία Καλφακάκου, επικεφαλής της παράταξης «Ανοιχτή Πόλη», στάθηκε στις ευθύνες της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας. «Τη μεγαλύτερη ευθύνη την έχει η Περιφέρεια. Ο περιφερειάρχης είναι ο καθύλην αρμόδιος και περιμένω από αυτόν που έχει την ευθύνη για τα αντιπλημμυρικά να δώσει απαντήσεις» είπε χαρακτηριστικά προσθέτοντας πως «μετά την πλημμύρα οι εργαζόμενοι και η διοίκηση ανταποκρίθηκαν άμεσα».
«Μια ολόκληρη πόλη πνίγηκε και είναι κυριολεκτικά τυχαίο ότι δεν θρηνήσαμε ανθρώπινα θύματα κι εμείς συζητάμε για άλλα θέματα. Αυτό που έγινε στην πόλη είναι ένα καμπανάκι για το πόσο ανθεκτική είναι η Θεσσαλονίκη. Η κατάσταση είναι τραγική, επικίνδυνη, χάθηκαν περιουσίες, ταλαιπωρήθηκαν άνθρωποι και κανείς δεν μπορεί να εγγυηθεί ότι δεν θα επαναληφθεί» πρόσθεσε από την πλευρά του ο Γιάννης Δελής από την παράταξη «Λαϊκή Συσπείρωση».
Ο επικεφαλής της παράταξης «Μένουμε Θεσσαλονίκη», Κωνσταντής Σεβρής, ανέφερε πως «η βροχή χωρίς την ασπίδα προστασίας με το Σέιχ Σου θα είχε προκαλέσει υπερδιπλάσιες ζημιές στην πόλη. Είναι εμφανές πως όσο ο δήμαρχος ταξιδεύει η πόλη μας χάνει το κύρος της στο εσωτερικό».
Το δημοτικό συμβούλιο αποφάσισε την επόμενη εβδομάδα να πραγματοποιηθεί μία ειδική συνεδρίαση -με τη συμμετοχή όλων των εμπλεκόμενων φορέων- προκειμένου να συζητηθεί αναλυτικά το θέμα των ευθυνών μετά τις πρόσφατες καταστροφές που σημειώθηκαν στην πόλη από τα έντονα καιρικά φαινόμενα και η λήψη μέτρων για προκειμένου να μην επαναληφθούν παρόμοιες καταστάσεις στο μέλλον.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ