Συνεχίζονται με αμείωτη ένταση τα επεισόδια στη Γαλλία με αφορμή το ασφαλιστικό νομοσχέδιο της κυβέρνησης Ολάντ. Τα σοβαρά επεισόδια που σημειωθήκαν την Παρασκευή νύχτα στη Ρεν οδήγησαν τις αρχές να ζητήσουν από τους κατοίκους να παραμείνουν στα σπίτια τους.
Rennes. Les forces de l''ordre ont empeche tout debordement violent https://t.co/w0Lew8903N pic.twitter.com/DnjJVdJete
— Ouest-France 35 (@ouestfrance35) 14 Μαΐου 2016
Έντονες ήταν οι διαδηλώσεις και οι συγκρούσεις με την αστυνομία την Πέμπτη στη Γαλλία, για τον νέο εργατικό νόμο που χαρακτηρίζεται από τους Γάλλους ως αμφιλεγόμενος, ενώ η κυβέρνηση Ολάντ βρίσκεται πλέον αντιμέτωπη με την οργή των πολιτών.
Χιλιάδες διαδηλωτές σε πολλές πόλεις της Γαλλία, διαμαρτυρηθήκαν κατά της εργασιακής μεταρρύθμισης. Στο Παρίσι πραγματοποιήθηκε η κεντρική πορεία υπό στενή αστυνομική παρακολούθηση καθώς οι διαδηλωτές κατευθύνθηκαν προς το κτίριο της Κάτω Βουλής, όπου διεξήχθη η ψηφοφορία, με σκοπό να αυξήσουν την πίεση προς τους βουλευτές και την κυβέρνηση. Οι διαδηλωτές προσπάθησαν να εισέλθουν στο κτίριο και πετώντας πέτρες και βόμβες μολότοφ συγκρούστηκαν με την αστυνομία, η οποία έκανε χρήση χημικών.
Τουλάχιστον 55.000 Γάλλοι συμμετείχαν στις διαδηλώσεις. Οι περισσότεροι Γάλλοι θεωρούν πως η κυβέρνηση Ολάντ έπραξε με απαράδεκτο τρόπο και πολλοί δηλώνουν πως θα το θυμούνται στις προεδρικές εκλογές του 2017 αναφέρει η γαλλική Le Monde.
Σύμφωνα με αναλυτές η απόφαση της κυβέρνησης να περάσει ο νόμος με διάταγμα ελήφθη λόγω ανησυχιών πως Σοσιαλιστές μπορεί να καταψήφιζαν το νομοσχέδιο, το οποίο δεν θα έπαιρνε το «πράσινο φως» της γαλλικής Βουλής.
Επίσης, το γαλλικό κοινοβούλιο απέρριψε την Πέμπτη, όπως αναμενόταν, την πρόταση μομφής που είχε κατατεθεί σε βάρος της κυβέρνησης του πρωθυπουργού Μανουέλ Βαλς.
Παρά τα γεγονός πως η κυβέρνηση του Βαλς κέρδισε τη ψηφοφορία οι βαθιές ρωγμές στην Κοινοβουλευτική Ομάδα των Σοσιαλιστών είναι πλέον εμφανής.
Τα συνδικάτα, από την πλευρά τους, έχουν προαναγγείλει κλιμάκωση των κινητοποιήσεων, φτάνοντας ακόμη και σε γενική απεργία.
Τα βασικά σημεία των αλλαγών στο νέο εργατικό νόμο
- Πιο ελαστικό πλαίσιο για τις απολύσεις.
- Οι 35 ώρες εργασίας την εβδομάδα παραμένουν ωστόσο οι εταιρείες θα μπορούν να διαπραγματευθούν λιγότερες ή περισσότερες εργάσιμες ώρες με πλαφόν τις 46 ώρες την εβδομάδα.
- Μεγαλύτερη ελευθερία στις εταιρείες να μειώνουν τους μισθούς.
- Πιο ελαστικό περιθώριο προκειμένου οι εργοδότες να διαπραγματεύονται τις άδειες και τις ειδικές άδειες, όπως την άδεια λοχείας.
- Περιορισμό της επιρροής των συνδικάτων τα οποία θεωρούνται οι μεγάλοι χαμένοι από τις νέες μεταρρυθμίσεις.
Πηγή: Le Figaro