Με 1.635.676 εμβολιασμούς να έχουν ήδη πραγματοποιηθεί, 1.066.880 Έλληνες να έχουν εμβολιαστεί με τουλάχιστον μία δόση (αριθμός που αντιστοιχεί σε ποσοστό εμβολιαστικής κάλυψης 10,14% του πληθυσμού) και 568.796 συνανθρώπους μας να έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό, μια νέα δυνατότητα προσφέρεται σε όσους έχουν κλείσει ή επιθυμούν να κλείσουν το ραντεβού τους στην πλατφόρμα, προκειμένου να εμβολιαστούν νωρίτερα.
Αυτό μπορεί να συμβεί δηλώνοντας συμμετοχή σε λίστα αναμονής, η οποία αξιοποιεί μέσω ενός νέου μηχανισμού αναπλήρωσης τις δόσεις των εμβολίων που περίσσεψαν σε κάθε εμβολιαστικό κέντρο. Δικαίωμα «εκμετάλλευσης» των δόσεων αυτών-όπως εξηγεί ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους-έχουν όσοι έχουν κλείσει ραντεβού ή πρόκειται να κλείσουν άμεσα ραντεβού (εδώ θυμίζουμε ότι άνοιξε η πλατφόρμα για τις ηλικίες 70-74 ετών και την Παρασκευή ανοίγει για τις ηλικίες 65-69 ετών), καθώς και οι εκπαιδευτικοί.
Οι εκπαιδευτικοί αποτελούν την μοναδική επαγγελματική κατηγορία που έχει λάβει προτεραιότητα για τον εμβολιασμό καθώς θα ξεκινήσουν συστηματικά να εμβολιάζονται τον Μάιο μαζί με την ομάδα Β των ευπαθών ατόμων, μόλις ολοκληρωθούν οι εμβολιασμοί της ομάδας Α των ευπαθών ατόμων με πολύ υψηλό κίνδυνο.
Στα κυβερνητικά έδρανα αλλά και στα γραφεία των φορέων του τουρισμού έχει ανοίξει για τα καλά η συζήτηση για το πότε θα μπορέσουν να ξεκινήσουν οι εμβολιασμοί των ανθρώπων που δραστηριοποιούνται στον τουρισμό και την εστίαση -δηλαδή απασχολούνται στην εμπροσθοφυλακή της «βαριάς» βιομηχανίας της χώρας μας. Σύμφωνα με την σχετική δήλωση του Μάριου Θεμιστοκλέους, μακάρι να είχαμε απεριόριστη διαθεσιμότητα εμβολίων ώστε να μπορούσαμε να ξέρουμε πότε θα συμβεί αυτό -και να συμβεί άμεσα.
Όλα εξαρτώνται από τις παραδόσεις που περιμένουμε οι οποίες έχουν ως εξής: Από την εταιρεία Pfizer περιμένουμε 1,1 εκατομμύριο δόσεις, από την εταιρεία AstraZeneca 450.000 δόσεις, από την εταιρεία Moderna επιβεβαιώθηκαν οι παραδόσεις 100.000 δόσεων και σε αυτό το πλαίσιο αναμένουμε ακόμη μία παράδοση μέχρι το τέλος Απριλίου και η Johnson & Johnson έδωσε ένα ενδεικτικό πλάνο παραδόσεων των επόμενων τριών μηνών, με 70.000 δόσεις περίπου τον Απρίλιο, 300.000 δόσεις το Μάιο και 960.000 δόσεις τον Ιούνιο.
Ο προγραμματισμός του υπουργείου Υγείας είναι να διενεργηθούν 1,5 εκατομμύριο εμβολιασμοί μόνο το μήνα Απρίλιο. Μέχρι να εμβολιαστούν οι εργαζόμενοι στον τουρισμό, την εστίαση και τα ΜΜΜ, η κυβέρνηση σκοπεύει να αξιοποιήσει στο έπακρον το «εργαλείο» του self- testing, που κατά τον καθηγητή πολιτικής υγείας του London School of Economics πρέπει να χρησιμοποιηθεί στοχευμένα σε ειδικές ομάδες όπως είναι οι εκπαιδευτικοί και οι μαθητές Γυμνασίου και Λυκείου, καθώς και οι εργαζόμενοι σε βιομηχανίες και σε χώρους που είναι αδύνατον να διατηρηθούν οι αποστάσεις όπως είναι τα τηλεφωνικά κέντρα. Πάντως ο ίδιος εκτίμησε ότι η συμβολή των self-test στον έγκαιρο εντοπισμό των ασυμπτωματικών φορέων είναι μικρή.
Μιλώντας σε διαδικτυακό σεμινάριο για την Υγεία στην μετά-Covid εποχή, ο Ηλίας Μόσιαλος εξέφρασε την εκτίμηση ότι θα δούμε ουσιαστική αποκλιμάκωση της πανδημίας μέσα στον Ιούνιο, εφόσον τηρηθούν οι αναμενόμενες παραδόσεις των δόσεων των εμβολίων για τους μήνες Απρίλιο και Μάιο, ενώ αν υπάρξουν καθυστερήσεις τότε θα πρέπει να μεταθέσουμε τις ελπίδες μας για τον Σεπτέμβριο. Πάντως όταν θα έχει εμβολιαστεί το 75% των ατόμων άνω των 50 ετών και όλοι οι ευπαθείς-ανοσοκατεσταλμένοι, θα είμαστε πλέον κοντά στο τέλος του εφιάλτη. Η προσωπική του εκτίμηση είναι πως ο «εφιάλτης» της Covid θα μας καταδιώκει μέχρι το τέλος του 2021 και πώς όσοι εμβολιάστηκαν μέχρι τώρα θα χρειαστεί να εμβολιαστούν με μία αναμνηστική δόση το φθινόπωρο. Το αν η δόση αυτή θα είναι μια 3η δόση του εμβολίου που έλαβαν ή ένα νέο εμβόλιο της ίδιας εταιρίας που θα «πιάνει» τις μεταλλάξεις-αυτό μένει να το δούμε και θα εξαρτηθεί από το ποιες μεταλλάξεις θα έχουν εμφανιστεί και θα έχουν διαδοθεί. Σε ό,τι αφορά το ερώτημα, αν έχουμε ξεμπερδέψει με τα κύματα της πανδημίας, ο καθηγητής πολιτικής Υγείας του LSE θεωρεί πιθανό να δούμε προς τον Δεκέμβριο ένα 4ο κύμα που θα πλήξει νεότερες ηλικίες (λόγω της διάδοσης των μεταλλάξεων) αλλά και τους αρνητές των εμβολίων και πιστεύει ότι ο κορωνοϊός θα εξελιχθεί σε μια ενδημική λοίμωξη σαν την γρίπη και δεν θα εξαφανιστεί.
Κι επειδή η επιχείρηση εμβολιασμού έχει ακόμα δρόμο μπροστά της, εκτός από τις παραδόσεις των δόσεων των εμβολίων του Απριλίου, σημαντικό ρόλο έχουν και οι δόσεις του Μαΐου, με την ελπίδα η Pfizer να προσφέρει άλλο 1 εκατ. δόσεις και να μην αργήσουν να έρθουν τα επόμενα δύο εμβόλια, το Novavax και το Curevac, που αναμένονται το καλοκαίρι.