Της Αθηνάς Καλαϊτζόγλου
Την κατάληξη των διαπραγματεύσεων της Socar με τρεις ευρωπαϊκές εταιρίες, για τη διάθεση μέρους του αρχικού 66% που διεκδικούσαν οι Αζέροι στο ΔΕΣΦΑ, αναμένει η DG Comp, προκειμένου να δώσει το πράσινο φως για την ολοκλήρωση της «παγωμένης» ιδιωτικοποίησης του Διαχειριστή Φυσικού Αερίου.
Σύμφωνα με διασταυρωμένες πληροφορίες του liberal.gr, οι διαπραγματεύσεις αφορούν πλέον στο τίμημα για την πώληση μεριδίου, το οποίο, οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν, δεν αποκλείεται να είναι και μεγαλύτερο του 17%, που υπέδειξε αρχικά η DG Comp. Κρίσιμο στοιχείο που ενισχύει την αποφασιστικότητα και τη βούληση της Socar «να τελειώνει τάχιστα με αυτήν την υπόθεση» είναι το γεγονός ότι στη συνάντηση που είχαν, την προηγούμενη Τρίτη, ο πρέσβης του Αζερμπαϊτζάν στην Ελλάδα Ραχμάν Μουσταφάγεφ και ο διευθύνων σύμβουλος της Socar Energy Greece Ανάρ Μαμάντοφ με τη διοίκηση της ΡΑΕ, ήταν ότι ζήτησαν πληροφορίες για τα νέα τιμολόγια του ΔΕΣΦΑ, τα οποία θα ισχύσουν από το 2016 και έχουν να κάνουν ευθέως με το έσοδο της, συνεπώς, και την αξία της.
Βεβαίως, επ' αυτού η διοίκηση της ΡΑΕ δεν είχε στοιχεία να ενημερώσει τους συνομιλητές της, καθώς, οι πολιτικές εξελίξεις των τελευταίων μηνών στη χώρα μας έχουν καθυστερήσει την εισήγηση του ΔΕΣΦΑ προς το Ρυθμιστή. Συν τοις άλλοις, η λήψη της απόφασης από την Ολομέλεια του ΔΕΣΦΑ φαίνεται ότι θα καθυστερήσει σημαντικά, δεδομένου ότι από τις αρχές Δεκεμβρίου αποχωρούν τέσσερα από τα επτά μέλη της. Παρά το γεγονός, συνεπώς, ότι τα τιμολόγια του Διαχειριστή αναθεωρούνται υποχρεωτικά κάθε τρία χρόνια, με την προθεσμία να λήγει τέλη του 2015, εκτιμάται ότι η οριστική απόφαση της ΡΑΕ για το θέμα αυτό δεν θα ληφθεί πριν από το Πάσχα του 2016.
Στην κούρσα των διεκδικητών για την εξαγορά τουλάχιστον του 17% από το 66% που επιθυμούσε αρχικά η Socar συμπεριλαμβάνονται τρεις εταιρίες. Η ισπανική Enagas, η βελγική Fluxys και πολύ πρόσφατα προστέθηκε και ο Ιταλικός ΔΕΣΦΑ, η Snam S.p.A. Η Socar φέρεται διατεθειμένη να απεμπολήσει μεγαλύτερο ποσοστό από το 17% και στη φάση αυτή οι συζητήσεις αφορούν στο τίμημα, που θα αποτελέσει, όπως δείχνουν τα πράγματα, το κρίσιμο κριτήριο για την κατακύρωση του δεύτερου επενδυτή στο ΔΕΣΦΑ.
Η Fluxys έχει «κάστανα να βγάλει», δεδομένου ότι ένας από τους μετόχους της, η καναδική Caisse de depot et placement du Quebec (με 20%), προβληματίζεται σοβαρά για το ρίσκο της χώρας μας, υποδεικνύοντας την υποχώρηση του ενδιαφέροντος της εταιρίας. Δεν έχουν, όμως, την ίδια άποψη η Publigas (με 77,7%) και η επενδυτική FPIM (2,1%), που επιμένουν. Παρουσιάζει, συνεπώς, εξαιρετικό ενδιαφέρον η συνέχεια της «κόντρας» αυτής.
Δεν θεωρείται τυχαίο, λένε ορισμένες πληροφορίες, ότι στο σκηνικό αυτό αναδύεται το επενδυτικό ενδιαφέρον της Snam, η οποία, μάλιστα, δεν αποκλείεται να παίξει κομβικό ρόλο.
Σε κάθε περίπτωση, πληροφορίες που έχει στη διάθεση του το liberal.gr αναφέρουν ότι η ιδιωτικοποίηση του ΔΕΣΦΑ οδεύει προς οριστική κατάληξη, ώστε να είναι σε θέση και η DG Comp να διαμορφώσει και να εκδώσει την τελική απόφαση της, με τρόπο που να μην διακυβευθεί η εγκυρότητα του διαγωνισμού. Με άλλα λόγια, η συμφωνία μεταξύ Socar και του δεύτερου επενδυτή, το ποσοστό και το τίμημα που θα συνομολογηθεί, θα συνιστούν επί της ουσίας την απόφαση της DG Comp, για να μην υπάρξει πρόβλημα ακύρωσης της διαγωνιστικής διαδικασίας.