Το σίριαλ με το υβριδικό έργο στο Αμάρι του δήμου Σητείας μετρά πάνω από μια δεκαετία. Οι πρώτες διαδικασίες ξεκίνησαν το 2011, το έργο στην πορεία έλαβε δεκάδες θετικές γνωμοδοτήσεις από υπηρεσίες και φορείς, ενώ νωρίτερα φέτος εντάχθηκε στο νόμο για τις Στρατηγικές Επενδύσεις. Τελευταίο εμπόδιο, η προσφυγή τοπικών φορέων στο Συμβούλιο της Επικρατείας, από το οποίο φαίνεται επιτέλους πως ξεμπλοκάρει.
Σύμφωνα με τα όσα προκύπτουν από το διατακτικό - καθώς ακόμα η σχετική απόφαση δεν έχει καθαρογραφεί – το ΣτΕ απέρριψε σχεδόν όλες τις αιτιάσεις που είχαν διατυπωθεί κατά της υλοποίησης του υβριδικού project, ενώ για τα δύο ζητήματα που αναγνώρισε, οι σχετικές λύσεις έχουν ήδη δρομολογηθεί.
Σύμφωνα με τις πληροφορίες, το δικαστήριο δεν εντόπισε κανένα απολύτως ζήτημα με το αντλησιοταμιευτικό σκέλος του έργου, ενώ για το αιολικό πάρκο αναγνώρισε μόνο την ανάγκη εκπόνησης Ειδικής Οικολογικής Αξιολόγησης, καθώς και απομάκρυνσης 4 ανεμογεννητριών. Τόσο το ένα, όσο και το άλλο ζήτημα έχουν, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, αντιμετωπιστεί, καθώς η σχετική μελέτη έχει ήδη ολοκληρωθεί. Νωρίτερα άλλωστε μέσα στη χρονιά είχε εγκριθεί από τις αρμόδιες αρχές η τροποποίηση του σχεδιασμού του αιολικού πάρκου, με μείωση του αριθμού των ανεμογεννητριών, χωρίς να επηρεάζεται η συνολική του ισχύς (72 MW).
Στο τεχνικό σκέλος, ο υβριδικός σταθμός Αμαρίου βασίζεται στην ενεργειακή αξιοποίηση του φράγματος Ποταμών και συνδυάζει την παραγωγή αιολικής ενέργειας με την αποθήκευσή της μέσω αντλησιοταμίευσης. Συνολικής ισχύος 153 MW, θα αποτελέσει το μεγαλύτερο υβριδικό έργο στην Ευρώπη και το πρώτο τέτοιου μεγέθους και χαρακτηριστικών στην Ελλάδα.
Η μέθοδος της αντλησιοταμίευσης είναι ο μόνος τρόπος αξιόπιστης, στρατηγικής αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας, που επιτρέπει την ενσωμάτωση μεγαλύτερου ποσοστού ενέργειας από ΑΠΕ. Καλύπτει στην ουσία, πιθανά προβλήματα ευστάθειας του συστήματος λόγω της απρόβλεπτης φύσης της παραγωγής των ΑΠΕ.
Αυτός είναι και ο λόγος που οι λύσεις αποθήκευσης με αυξημένη προστιθέμενη αξία, όπως τα υβριδικά και η αντλησιοταμίευση, αποτελούν προτεραιότητα συνολικά για την Ευρώπη, εξασφαλίζοντας κοινοτική χρηματοδότηση και στήριξη.
Εκτός της εθνικής και ευρωπαϊκής σημασίας του έργου, εξαιρετικά σημαντική είναι και η συμβολή του στην τοπική κοινωνία. H κατασκευή του θα δημιουργήσει 1.000 νέες θέσεις εργασίας, ενώ κατά την περίοδο λειτουργίας του θα απασχολεί τουλάχιστον 100 άτομα, τροφοδοτώντας τους τοπικούς δήμους και τις κοινότητες με 110 εκατ. ευρώ πρόσθετα έσοδα σε ορίζοντα 25ετίας. Εξασφαλίζει επίσης στους κατοίκους μειωμένο τιμολόγιο ηλεκτρικού ρεύματος, ενώ προστατεύει τοπικά από ακραία καιρικά φαινόμενα, όπως οι πλημμύρες.