Την άμεση απελευθέρωση των δύο δημοσιογράφων του Reuters στη Μιανμάρ ζητά ο ΟΗΕ

Την άμεση απελευθέρωση των δύο δημοσιογράφων του Reuters στη Μιανμάρ ζητά ο ΟΗΕ

Η Ύπατη Αρμοστής του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, Μισέλ Μπατσελέ, ζήτησε σήμερα την «άμεση» απελευθέρωση των δύο δημοσιογράφων που καταδικάστηκαν στη Μιανμάρ σε κάθειρξη επτά ετών σχετικά με την έρευνά τους για τη σφαγή μουσουλμάνων Ροχίνγκια από τον στρατό.

«Έχω σοκαριστεί (…) Όλη η διαδικασία ήταν μια παρωδία δικαιοσύνης», δήλωσε σε ομάδα δημοσιογράφων η Μπατσελέ η οποία ανέλαβε τα καθήκοντά της σήμερα στη Γενεύη.

«Νομίζω πως οι πληροφορίες που έδωσαν για τη σφαγή ήταν προς το δημόσιο συμφέρον», πρόσθεσε.

«Καλώ ως εκ τούτου την κυβέρνηση της Μιανμάρ να τους απελευθερώσει το συντομότερο, αμέσως», είπε. Λίγο αργότερα σε ανακοίνωσή της κάλεσε για την απελευθέρωσή τους «χωρίς όρους».

Όπως είπε, η καταδίκη των δύο δημοσιογράφων «στέλνει το μήνυμα σε όλους τους δημοσιογράφους στη Μιανμάρ πως δεν μπορούν να λειτουργούν χωρίς φόβο, αλλά μάλλον πρέπει να επιλέξουν ανάμεσα στην αυτολογοκρισία και στον κίνδυνο να διωχθούν».

Η Μπατσελέ, που διαδέχεται τον Ιορδανό Ζέιντ Ράαντ αλ-Χουσέιν, ανακοίνωσε πως η Υπάτη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα θα δημοσιοποιήσει τις επόμενες ημέρες μια έκθεση για την ελευθερία της έκφρασης στη Μιανμάρ.

Εξάλλου, η βρετανική κυβέρνηση κάλεσε για την «άμεση» απελευθέρωση των δύο δημοσιογράφων του πρακτορείου Ρόιτερς από τη Μιανμάρ που καταδικάστηκαν σήμερα στη χώρα αυτή σε φυλάκιση επτά ετών γιατί ερεύνησαν τη σφαγή μουσουλμάνων Ροχίνγκια από τον στρατό.

«Σε κάθε δημοκρατία, οι δημοσιογράφοι πρέπει να είναι ελεύθεροι να ασκούν το επάγγελμά τους χωρίς φόβο και κατατρομοκράτηση. Η ετυμηγορία αυτή είναι ένα πλήγμα στην ελευθερία του Τύπου στη Μιανμάρ», δήλωσε εκπρόσωπος της Ντάουνινγκ Στριτ. «Απαιτούμε την άμεση απελευθέρωση των δημοσιογράφων.»

Από την πλευρά της, η Γαλλία εξέφρασε «λύπη» για την καταδίκη των δύο δημοσιογράφων, την οποία χαρακτήρισε «σοβαρό πλήγμα στην ελευθερία του Τύπου και στο κράτος δικαίου» στη Μιανμάρ.

«Η Γαλλία επαναλαμβάνει την έκκλησή της για την απελευθέρωσή τους και για τον σεβασμό των θεμελιωδών δικαιωμάτων τους, καθώς και για την ελεύθερη πρόσβαση των ΜΜΕ στην πολιτεία Αρακάν» (πολιτεία Ραχίν), βορειοδυτική περιοχή της χώρας όπου ζει η διωκόμενη μουσουλμανική μειονότητα Ροχίνγκια, δήλωσε σήμερα εκπρόσωπος του γαλλικού υπουργείου Εξωτερικών.

«Επαναλαμβάνει τη σταθερή δέσμευσή της υπέρ της ελευθερίας του Τύπου και της ελευθερίας της έκφρασης. Ο σεβασμός των ελευθεριών αυτών αποτελεί θεμέλιο κάθε δημοκρατικής κοινωνίας», πρόσθεσε.

Οι δύο δημοσιογράφοι, ο Ουά Λόουν, 32 ετών και ο Κιάου Σόε Όο, 28 ετών, οι οποίοι κρατούνταν από τον Δεκέμβριο, καταδικάστηκαν σήμερα σε κάθειρξη επτά ετών για παραβίαση του νόμου περί «κρατικών μυστικών», επειδή προμηθεύτηκαν, σύμφωνα με το κατηγορητήριο, έγγραφα που σχετίζονταν με τις επιχειρήσεις των δυνάμεων ασφαλείας της Μιανμάρ στην πολιτεία Ραχίν.

Οι δημοσιογράφοι ερευνούσαν τη δολοφονία μελών της μουσουλμανικής μειονότητας στο χωριό Ιν Ντιν. Μερικές ημέρες μετά τη σύλληψή τους, ο στρατός παραδέχθηκε πως στρατιώτες και βουδιστές χωρικοί είχαν σκοτώσει εν ψυχρώ αιχμαλώτους Ροχίνγκια στις 2 Σεπτεμβρίου 2016, και επτά στρατιωτικοί καταδικάστηκαν σε φυλάκιση δέκα χρόνων για τη σφαγή αυτή.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ