Την ερχόμενη εβδομάδα στο Νταβός η συνάντηση για το Κυπριακό

Την ερχόμενη εβδομάδα στο Νταβός η συνάντηση για το Κυπριακό

Την ερχόμενη Πέμπτη, 21 Ιανουυαρίου, θα πραγματοποιηθεί στο Νταβός, στο περιθώριιο του οικονομικού φόρουμ, η κοινή συνάντηση του γγ του ΟΗΕ Ban Ki-moon, με τους ηγέτες των δύο κοινοτήτων της Κύπρου. Ο γγ του ΟΗΕ κάλεσε τους Ν. Αναστασιάδη και M. Ak?nc? για να αξιολογήσουν μαζί του την έως τώρα πορεία των διαπραγματεύσεων στο Κυπριακό.

Στο μεταξύ, χθες βράδυ οι δύο ηγέτες παραβρέθηκαν και μίλησαν σε εκδήλωση, που οργάνωσε η Μόνιμη Επιτροπή του Πανσυνδικαλιστικού Φόρουμ Κύπρου. Ο Ν. Αναστασιάδης εξέφρασε την προσδοκία ότι με τη λύση του Κυπριακού «δεν θα υπάρχουν περισσότερο ή λιγότερο ευρωπαϊκά εδάφη στην Κύπρο» και πρόσθεσε ότι η φιλοδοξία είναι «το ευρωπαϊκό κεκτημένο να εφαρμοστεί σε ολόκληρο το νησί, όπως άλλωστε προβλέπεται και στη Συνθήκη Προσχώρησης στην Ευρωπαϊκή Ένωση».

Επίσης, τόνισε ότι με τον Mustafa Ak?nc? «δεν έχουν άλλη επιλογή και άλλο δρόμο, παρά να φέρουν την ειρήνη στην Κύπρο». Ο κ. Αναστασιάδης σημείωσε ότι «το στάτους κβο είναι ασυμβίβαστο με τις αρχές του διεθνούς και ευρωπαϊκού δικαίου και συνιστά μόνιμη πηγή διαταραχής της δημογραφικής ισορροπίας και ασφάλειας στο νησί», υποδεικνύοντας ότι αυτή η κατάσταση θα πρέπει οριστικά να τερματιστεί, αλλά και ότι οι μεγάλες προοπτικές ανάπτυξης και ευημερίας, που υπάρχουν, υπονομεύονται από την παρούσα κατάσταση αντιπαράθεσης καθώς η ύπαρξη της διαχωριστικής γραμμής συνιστά σημαντικό εμπόδιο στο αναπτυξιακό δυναμικό της Κύπρου. Επίσης, δήλωσε ότι αποτελεί ιδιαίτερη ευθύνη των δύο πλευρών να αποφασίσουν πως στο πλαίσιο της λύσης είναι απαραίτητη προϋπόθεση η ταχεία σύγκλιση της μακροοικονομικής πολιτικής, με στόχο την ανάπτυξη, την ανάπτυξη των θεσμών και της αγοράς εργασίας και των εργασιακών σχέσεων και εξέφρασε στο πλαίσιο αυτό τη βεβαιότητα ότι τα συμπεράσματα από τις εργασίες των διαφόρων εργαστηρίων του Πανσυνδικαλιστικού Φόρουμ θα είναι πολύτιμα και θα ενισχύσουν τις δύο πλευρές στο να υιοθετήσουν κανόνες που να δημιουργούν τις συνθήκες ενιαίας αγοράς εργασίας, ενιαίας αγοράς και ανάπτυξης ευρύτερα.

Ο Mustafa Ak?ncι ανέφερε ότι το υφιστάμενο στάτους κβο θέτει τους Τουρκοκύπριους σε μια λιγότερο ευνοϊκή θέση σε θέματα στα οποία έχουν δίκαιο, όπως είπε, «επειδή οι Τουρκοκύπριοι επιθυμούν να αποτελέσουν μέρος του διεθνούς δικαίου».

Σημείωσε ότι οι Συμφωνίες του 1960 που δημιούργησαν την Κυπριακή Δημοκρατία δεν προνοούσαν «μονοκοινοτική δομή, αλλά δικοινοτική δομή» προσθέτοντας ότι μια νέα δομή, η οποία θα συμφωνηθεί θα αλλάξει το υφιστάμενο στάτους κβο και θα επιτρέψει την μετεξέλιξη αυτού του στάτους κβο σε μια διαφορετική δομή.

Ο Τουρκοκύπριος ηγέτης εκτίμησε ότι έχει επιτευχθεί κάποια πρόοδος στις συνομιλίες, ανέφερε ωστόσο ότι υπάρχουν ακόμη σημαντικά προβλήματα, τα οποία θα πρέπει να ξεπεραστούν. 

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ