Τρεις εκτελέσεις από τη Χαμάς, αντιδράσεις από την Παλαιστινιακή Αρχή

Τρεις εκτελέσεις από τη Χαμάς, αντιδράσεις από την Παλαιστινιακή Αρχή

Τρεις άνδρες που είχαν καταδικαστεί στην εσχάτη των ποινών εκτελέστηκαν σήμερα από τις δυνάμεις ασφαλείας της Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας, ανακοίνωσε ο γενικός εισαγγελέας που έχει διοριστεί από το ισλαμιστικό κίνημα, το οποίο ελέγχει τον παλαιστινιακό αυτό θύλακα.

Οι τρεις άνδρες, καταδικασμένοι για εγκλήματα του κοινού ποινικού δικαίου, εκτελέστηκαν τα ξημερώματα, με άκρα μυστικότητα, μια ενέργεια που καταδικάζουν τοπικές και διεθνείς οργανώσεις προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και πιθανόν να οδηγήσει σε βαθύτερο διχασμό ανάμεσα στις παλαιστινιακές παρατάξεις.

Πρόσφατα ο γενικός εισαγγελέας Ισμαΐλ Τζαμπέρ είχε προτείνει οι τρεις κατάδικοι για ποινικά εγκλήματα να εκτελεστούν σε δημόσιο χώρο, μια μεταχείριση που συνήθως επιφυλάσσουν οι αρχές για τους Παλαιστινίους που κατηγορούνται για συνεργασία με τον ισραηλινό εχθρό.

Οι τρεις άνδρες κρίθηκαν ένοχοι για φόνο σε χωριστές υποθέσεις και καταδικάστηκαν σε θάνατο αφότου εξαντλήθηκαν όλα τα ένδικα μέσα (δίκη και εφέσεις), ανακοίνωσε η Χαμάς τονίζοντας ότι οι οικογένειες των θυμάτων απαιτούσαν την εκτέλεση των ποινών.

Οι δύο εκτελέστηκαν από εκτελεστικό απόσπασμα και ο τρίτος, ένας αστυνομικός, απαγχονίστηκε, σύμφωνα με πηγές των υπηρεσιών ασφαλείας.

"Για να επιτευχθεί η δημόσια αποτροπή και να εμποδιστεί η εγκληματικότητα, οι αρμόδιες αρχές εκτέλεσαν σήμερα τα ξημερώματα την τις δικαστικές αποφάσεις για τρεις καταδικασθέντες για φοβερούς φόνους. Η εκτέλεση όλων των δικαστικών αποφάσεων είναι νομικό καθήκον για την προστασία της κοινωνίας", ανακοίνωσε η γενική εισαγγελία, η οποία υποστήριξε τη νομιμότητα των καταδικαστικών αποφάσεων, βεβαιώνοντας ότι "όλα τα νομικά στάδια" και οι "νομικές εγγυήσεις των κατηγορουμένων τηρήθηκαν" κατά τη διάρκεια της διαδικασίας.

Ηγετικά στελέχη της Χαμάς είχαν καλέσει πρόσφατα τις δικαστικές αρχές, τις οποίες ελέγχει το ισλαμιστικό κίνημα αφότου πήρε δια της βίας την εξουσία στη Γάζα το 2007, να προχωρήσουν στην εκτέλεση δεκατριών ανδρών που έχουν καταδικαστεί σε θάνατο για ποινικά εγκλήματα που διέπραξαν.

Η έκκληση αυτή προκάλεσε έντονες αντιδράσεις, με υπερασπιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, διεθνείς οργανώσεις, την Ευρωπαϊκή Ένωση και τον ΟΗΕ να καλούν να μην γίνουν οι εκτελέσεις.

Ωστόσο, ο εισαγγελέας άφησε εκ νέου να εννοηθεί σήμερα ότι ίσως ακολουθήσουν και άλλες εκτελέσεις.

Παράνομες οι εκτελέσεις

Σύμφωνα με την παλαιστινιακή νομοθεσία, ο παλαιστίνιος πρόεδρος Μαχμούντ Αμπάς πρέπει να συμφωνήσει για την εφαρμογή της θανατικής ποινής. Λόγω των διενέξεων μεταξύ Χαμάς και Φάταχ, του κινήματος του Μαχμούντ Αμπάς, οι ισλαμιστές δεν έλαβαν την έγκριση του προέδρου. Ο αστυνομικός που εκτελέστηκε, είχε προσληφθεί από την Παλαιστινιακή Αρχή.

Σε ανακοίνωσή της, η Παλαιστινιακή Αρχή τονίζει ότι οι εκτελέσεις ήταν παράνομες. "Οι εκτελέσεις αυτές συνιστούν κατάφωρη παραβίαση του παλαιστινιακού Συντάγματος", δήλωσε ο ''Αχμεντ Μπρακ, ο γενικός εισαγγελέας στη Ραμάλα.

Ο Μπρακ δήλωσε ότι αυτοί που μετείχαν στις εκτελέσεις είναι συνεργοί σε φόνο και θα υπόκεινται στο παλαιστινιακό και το διεθνές δίκαιο.

Για το Παλαιστινιακό Κέντρο για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, η επιβολή της ποινής του θανάτου χωρίς την επικύρωση του παλαιστινίου προέδρου συνιστά εξωδικαστική εκτέλεση. Διεθνείς οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων καταδίκασαν την απόφαση.

"Η θανατική ποινή είναι μια εγγενώς ωμή και αμετάκλητη ποινή σε όλες τις περιστάσεις", δήλωσε ο Σάρι Μπάσι, ο διευθυντής για το Ισραήλ και την Παλαιστίνη του Παρατηρητηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (Human Rights Watch). "Είναι ανήκουστο να εκτελούνται κατηγορούμενοι που καταδικάστηκαν στη Γάζα, της οποίας το δικαστικό σύστημα είναι γεμάτο εκφοβισμούς, βασανιστήρια και αυθαίρετες διαδικασίες".

Τις τελευταίες εβδομάδες σημειώνονται πολλές δολοφονίες στη Γάζα, με συνέπεια να ασκούνται πιέσεις στη Χαμάς για πάταξη των δραστών.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ