Με τρεις διαφορετικές προσφορές από την βιβλιοθήκη του κυκλοφορεί αυτό το Σαββατοκύριακο 9-10 Μαΐου 2020 στα σημεία πώλησης και στα super market όλης της χώρας η εφημερίδα Φιλελεύθερος.
Οι αναγνώστες μας έχουν τη δυνατότητα να βρουν τα βιβλία :
1. “Ιστορίες από τον Εμφύλιο 1944-1949” του Σάκη Μουμτζή. Αυτή την εβδομάδα το δεύτερο μέρος του βιβλίου με τίτλο “Πώς η Ελλάδα παρέμεινε στον ελεύθερο κόσμο”
2. “Τα οικονομικά της παγκόσμιας ανάπτυξης”, του William Easterly. Εξωτερική βοήθεια ή Ελευθερία. Το δίλημμα για την ανάπτυξη των φτωχών κρατών
3. “Το εθνικό όφελος” του Anders Chydenius
Σάκης Μουμτζής
1944-1949
Ιστορίες από τον Εμφύλιο, ΜΕΡΟΣ Β'
Πώς η Ελλάδα παρέμεινε στον ελεύθερο κόσμο
Ο συγγραφέας Σάκης Μουμτζής γράφει για το βιβλίο του:
“Επειδή θέλω να είμαι τίμιος με τον αναγνώστη, ξεκαθαρίζω, ευθύς εξ αρχής, πως η ερμηνεία μου δεν θα είναι αντικειμενική, γιατί δεν υπάρχει αντικειμενική εξιστόρηση. Με δεδομένο πως ο χώρος της ιστορικής επιστήμης είναι ένα πεδίο όπου διεξάγεται έντονος ιδεολογικός αγώνας, είναι λογικό ο κάθε ιστορικός, επαγγελματίας ή ερασιτέχνης, να προσεγγίζει και να ερμηνεύει τα γεγονότα υπό το πρίσμα των γενικότερων πεποιθήσεών του. Ουδέτερη ερμηνεία δεν υπάρχει στην ιστορική επιστήμη.
Συνεπώς, η δική μου ματιά γίνεται από τον χώρο στον οποίο πρόσκειμαι ιδεολογικά και πολιτικά και έχει καταχωριστεί στην ιστορία ως ο χώρος των νικητών. Σκοπός μου είναι μέσα από την ακολουθία αυτών των κειμένων, που υπακούν σε μια χρονολογική σειρά, να δώσω στον αναγνώστη να κατανοήσει όλα τα γεγονότα που, επί δεκαετίες, αποκρύπτει ή διαστρεβλώνει η αφήγηση των ιστορικών της Αριστεράς.
Μονομερής υποστολή της σημαίας των ιδεών μας είναι ιδεολογικός κατευνασμός, που είναι ό,τι χειρότερο για μια μεγάλη παράταξη. Οι μεγάλες παρατάξεις είναι υπερήφανες για την ιστορία τους. Δεν ντρέπονται και δεν κρύβονται, πολύ περισσότερο όταν η εξέλιξη των γεγονότων τις δικαίωσε πλήρως.
Στην πατρίδα μας συμβαίνει το πρωτοφανές. Οι ηττημένοι του Εμφυλίου, οι ηττημένοι της Ιστορίας, να είναι νικητές στη μάχη των ιδεών, γιατί ο αντίπαλος δεν κατέβηκε καν να αγωνιστεί. Η Αριστερά, μέχρι πρότινος, κέρδιζε άνευ αγώνος”.
WILLIAM EASTERLY
Τα οικονομικά της παγκόσμιας ανάπτυξης
Εξωτερική βοήθεια ή Ελευθερία. Το δίλημμα για την ανάπτυξη των φτωχών κρατών
Η παροχή ανθρωπιστικής και αναπτυξιακής βοήθειας ελάχιστα έχει βοηθήσει τους φτωχότερους λαούς του πλανήτη να βρουν τον δρόμο προς την ανάπτυξη και την ευημερία, το ίδιο και τα μεγαλεπήβολα αναπτυξιακά σχέδια διεθνών οργανισμών όπως η Παγκόσμια Τράπεζα, τα οποία καταρτίζονται συνήθως από δυτικούς τεχνοκράτες με ελάχιστη γνώση των τοπικών συνθηκών και επιβάλλονται στους λαούς εκ των άνω, συχνά σε συνεργασία με αυταρχικά και διεφθαρμένα τοπικά καθεστώτα.
Εκείνο που πραγματικά χρειάζονται οι φτωχοί λαοί του κόσμου είναι εκείνο που οδήγησε κάποτε τις δυτικές χώρες στην ευημερία και έχει έκτοτε βοηθήσει και πολλές μη δυτικές χώρες να αναπτυχθούν, ακόμα και χωρίς ξένη βοήθεια: την πολιτική και οικονομική ελευθερία που επιτρέπει στους ανθρώπους να αξιοποιούν τις δικές τους δυνάμεις και να ευημερούν μέσα από τις δικές τους προσπάθειες. Αυτό είναι το κεντρικό μήνυμα του William Easterly, ενός κορυφαίου επικριτή των συμβατικών προγραμμάτων βοήθειας προς τις φτωχές χώρες, οι ιδέες του οποίου συνοψίζονται με ζωντανό και προσιτό τρόπο στη διάλεξή του που αναπαράγεται στον ανά χείρας τόμο.
Παρόμοιο μήνυμα στέλνουν και τα τρία άρθρα που σχολιάζουν κριτικά τη διάλεξη του Easterly, επεκτείνοντας, συμπληρώνοντας και εφαρμόζοντας τις ιδέες του σε συγκεκριμένα πλαίσια. Οι αναγνώστες και οι αναγνώστριες που νοιάζονται για τα προβλήματα της φτώχειας στον κόσμο και προβληματίζονται για τις λύσεις, θα βρουν σε αυτό το μικρό βιβλίο έναν πλούτο ιδεών και ερεθισμάτων για τη σκέψη τους.
Anders Chydenius
Το εθνικό όφελος
Το Εθνικό Οφελος του Φινλανδού ιερέα, πολιτικού και φιλελεύθερου στοχαστή Anders Chydenius εκδόθηκε περίπου μια δεκαετία πριν από τον Πλούτο των Εθνών του Ανταμ Σμιθ και σε μεγάλο βαθμό προοιωνίζεται τις ιδέες που ανέπτυξε στο μεγάλο έργο του ο Σκώτος πατέρας της πολιτικής οικονομίας: ιδίως την ιδέα ότι η ελευθερία των ανθρώπων να εργάζονται και να συναλλάσσονται στην αγορά, όπως κρίνουν οι ίδιοι, δεν οδηγεί στην αταξία και το χάος αλλά στην αρμονία και την ευημερία, ενώ η προσπάθεια καθοδήγησης της οικονομικής ζωής εκ των άνω προκαλεί συνήθως στρεβλώσεις και φτώχεια, συχνά προς όφελος ιδιοτελών συμφερόντων που παρουσιάζονται υπό την αμφίεση του «κοινού καλού».
Το μικρό αυτό βιβλίο, επομένως, είναι ένα πρωτοποριακό κείμενο στην ιστορία του κλασικού φιλελευθερισμού και θα αποτελέσει μια πολύτιμη προσθήκη στη βιβλιοθήκη κάθε αναγνώστη και κάθε αναγνώστριας που ενδιαφέρεται για την ιστορική εξέλιξη των φιλελεύθερων ιδεών, αλλά και της πολιτικής και οικονομικής σκέψης γενικότερα.
Ωστόσο, πέρα από το αναμφισβήτητο ιστορικό του ενδιαφέρον, οι ιδέες και τα επιχειρήματα που αναπτύσσει διατηρούν στο ακέραιο την επικαιρότητά τους, καθώς η διαμάχη ανάμεσα στον κρατισμό και την ελευθερία είναι τόσο ζωντανή σήμερα, όσο και την εποχή στην οποία γράφτηκε.