Για τον κίνδυνο της Ελλάδας να γίνει «μια μαύρη τρύπα» για τους πρόσφυγες, εάν δεν μειωθεί η ροή τους προειδοποιεί με δηλώσεις του στους Financial Times ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, στο περιθώριο της συνεδρίασης του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις Βρυξέλλες και πριν τη συνάντησή του με τον Τούρκο ομόλογό του Ahmed Davutoglu.
«Η Ελλάδα κατηγορείται ότι δεν είναι σε θέση να προστατεύσει τα σύνορά της, αλλά (οι άλλες χώρες της ΕΕ) δεν μας λένε τι περιμένουν από εμάς να κάνουμε». Κάνουμε ότι καλύτερο μπορούμε, συμπλήρωσε ο πρωθυπουργός, προκειμένου να αντιμετωπίσουμε αυτό το πρόβλημα χωρίς να κάνουμε έκπτωση στις αξίες μας.
«Πρέπει να σώσουμε τους ανθρώπους που κινδυνεύουν να χάσουν τη ζωή τους (στη θαλάσσια διέλευση από την Τουρκία). Αν θέλουν να κάνουν επαναπροωθήσεις, πρέπει να το πουν», πρόσθεσε.
«Η Σλοβενία, η Κροατία και η ΠΓΔΜ όλες πήραν την απόφαση να φιλτράρουν τους ανθρώπους βάσει εθνικότητας, για παράδειγμα, να μη δέχονται ανθρώπους από τη βόρεια Αφρική και το Ιράν. Αυτό δεν είναι σωστό», τόνισε.
Σύμφωνα με τους FT, ο Α. Τσίπρας εξέφρασε, επίσης, απογοήτευση με τα σχέδια της δημιουργίας μιας νέας συνοριακής δύναμης της ΕΕ.
Σημειώνεται πως λίγες ώρες πριν από τη σημερινή Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και ενόψει των συνεδριάσεων στις Βρυξέλλες, ο Αλέξης Τσίπρας έστελνε το μήνυμα ότι η Ελλάδα σε δύσκολες συνθήκες κατάφερε να υλοποιήσει τις υποσχέσεις της και πως τώρα είναι σειρά των άλλων ευρωπαϊκών κρατών-μελών να υλοποιήσουν τις δικές τους υποχρεώσεις, όπως είναι και υποχρέωση της Τουρκίας να συνδράμει ουσιαστικά ώστε να μειωθούν οι ροές.
Ο Έλληνας πρωθυπουργός, σύμφωνα με το πρόγραμμα της επίσκεψής του στις Βρυξέλλες, στις 10:20 θα έχει κατ'' ιδίαν συνάντηση με τον Τούρκο πρωθυπουργό, Ahmed Davutoglu και εν συνεχεία, στις 11:00 θα συμμετάσχει σε συνάντηση κρατών-μελών της Ε.Ε. με την Τουρκία. Ο κ. Τσίπρας θα έχει κατ΄ ιδίαν συνάντηση με τον Βρετανό πρωθυπουργό David Cameron στις 15:30 και εν συνεχεία θα συμμετέχει στη Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου που ξεκινά στις 16:00.
Στις Βρυξέλλες αναμένεται να βρεθεί στο επίκεντρο η προσφυγική κρίση και η διαχείριση της και η μετατροπή του Frontex σε ευρωπαϊκή συνοριοφυλακή και ακτοφυλακή. Σε ό,τι αφορά τη συγκρότηση ευρωπαϊκής δύναμης φύλαξης των συνόρων η Αθήνα θεωρεί ότι είναι ευπρόσδεκτη αυτή η βοήθεια στα θαλάσσια σύνορα μας, αλλά υπογραμμίζεται ότι επιχειρήσεις από μια τέτοιου είδους δομή δεν μπορεί να γίνονται χωρίς τη συγκατάθεση κράτους-μέλους. Θέση με την οποία συμφωνούν και άλλες χώρες (όπως π.χ. Ισπανία, Ουγγαρία, Πολωνία) όπως καταγράφηκε, σύμφωνα με πληροφορίες, στη συνεδρίαση του Συμβουλίου Γενικών Υποθέσεων την Τρίτη, ενώ, κατά τις ίδιες πληροφορίες, υπουργοί άλλων χωρών επίσης εξέφρασαν τις ζωηρές επιφυλάξεις τους στο παρασκήνιο της συνεδρίασης.
Επιπλέον, η Αθήνα δεν θέλει να υπάρχει αναφορά σε κοινές επιχειρήσεις με τρίτες χώρες, αλλά συντονισμός επιχειρήσεων με τρίτες χώρες.
Διαβάστε ακόμα:
- Στη Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου σήμερα ο Αλ. Τσίπρας
- Νέα συνάντηση για το προσφυγικό πρότεινε ο A. Davutoglou στον Αλ. Τσίπρα