Μήνυμα προς το... εξωτερικό και δη προς το Βερολίνο έστειλε ο Αλέξης Τσίπρας για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών. Απαντώντας σε σχετική ερώτηση της βουλευτού της Νέας Δημοκρατίας, Ντόρας Μπακογιάννη φωτογράφισε τον Β. Σόιμπλε ότι επιδίωκε να επαναφέρει το Grexit στο προσκήνιο. «Καταλαβαίνω την πικρία ορισμένων κύκλων, που προσδοκούσαν μια αποτυχία στο θέμα αυτό. Ήθελαν να ξαναφέρουν από το παράθυρο τα σενάριο του grexit», τόνισε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός. Ισχυρίστηκε, μάλιστα, ότι στελέχη της ΝΔ - που σήμερα διεκδικούν και την αρχηγία - υποκινούσαν την εκροή καταθέσεων πριν αναλάβει ο ΣΥΡΙΖΑ!
Σε ό,τι αφορά τους αριθμούς της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών ο κ. Τσίπρας υπογράμμισε ότι το ελληνικό δημόσιο γλίτωσε χρέος ίσα με το 10% του ΑΕΠ. Κι αυτό διότι, όπως είπε, το ΤΧΣ χρεώθηκε μόνο με 5,43 δισ. ευρώ, αν και η αρχική εκτίμηση του Ιουλίου ήταν ότι θα απαιτηθούν περίπου 25 δισ. ευρώ. «Οι ιδιώτες επενδυτές πάρα τις προβλέψεις περί του αντιθέτου, είχαν σημαντική συμμετοχή», προσέθεσε ο πρωθυπουργός, συμπληρώνοντας:
«Μπήκαν 6,5 δισ. από την αγορά στις τράπεζες, γεγονός που επισφραγίζει την εμπιστοσύνη των επενδυτών στην ελληνική οικονομία. Αυτό δεν δείχνει απαξίωση, αλλά δημιουργεί θετικές προσδοκίες ανάκαμψης». Ο ίδιος, ανέφερε, ακόμα ότι είναι πιο σημαντικό το 25% σε μια τράπεζα πλήρως αν κεφαλαιοποιημένη, παρά ένα ποσοστό 40 % σε μια τράπεζα που πάει σε εκκαθάριση.
Από την πλευρά της η Ντόρα Μπακογιάννη τον κατηγόρησε ότι έκλεισε τις τράπεζες, επέβαλε έλεγχο κεφαλαίων και «χρεώσατε τα παιδιά και τα εγγόνια μας με δεκάδες δισεκατομμύρια». «Σε καμία χώρα το Δημόσιο δεν έχασε από ανακεφαλαιοποίηση τραπεζών. Εδώ έχουμε παγκόσμια πρωτοτυπία», τόνισε η βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, για να περάσει ο κ. Τσίπρας στην αντεπίθεση. «Έχετε λόγους να ξεχνάτε τη διάλυση της ΑΤΕ και του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου. Ειδικά στην αγροτική τα κόμματά σας ήταν κακοπληρωτές. Μαζί με το ΠΑΣΟΚ αυτά δεν θα ξεπληρωθούν ποτέ και θέλετε να τα φορτωθεί ο ελληνικός λαός», υπογράμμισε ανεβάζοντας τους τόνους! Συνέχισε, μάλιστα, την επίθεση προς την Νέα Δημοκρατία ισχυριζόμενος ότι παλαιότερα μόνο η Eurobank έχασε χρηματιστηριακά το 97% της αξίας της, παρά τη σκανδαλώδη χρηματοδότηση από το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο.
Η συζήτηση, πάντως, εξελίχθηκε σε κόντρα ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ μετά την δευτερολογία της κυρίας Μπακογιάννη. «Την καταστροφή την φέραμε εμείς ή εσείς του ναι σε όλα; Επειδή η παράταξή σας μιλούσε για success story. Αύξησε τα κόκκινα δάνεια κατά 53 δισ. ευρώ και έρχεστε εδώ να μας δώσετε το μουτζούρη που προσπαθούμε με να ξεπλύνουμε τα άπλυτα που αφήσατε», είπε σε έντονο ύφος ο πρωθυπουργός. Παράλληλα, κάλεσε την βουλευτή της ΝΔ να «φτιάξουν όσες επιτροπές απαιτούνται» για τα δάνεια των κομμάτων, που –κατά τον ίδιο- η προηγούμενη κυβέρνηση επιχείρησε να ξεπλύνει με νυχτερινές τροπολογίες!
Απαντώντας δε σε προηγούμενη αιχμή της κ. Μπακογιάννη, ο κ. Τσίρπας ανέφερε ότι "θα ήταν δικαιολογημένη μια μικρή οίηση, για κάποιον που δεν προέρχεται από ''τζάκι'' και κατάφερε στα σαράντα του να γίνει πρωθυπουργός".
Να σημειωθεί, τέλος, ότι η κυρία Μπακογιάννη μιλώντας αργότερα με κοινοβουλευτικούς συντάκτες εκτίμησε ότι ο κ. Τσίπρας δεν είπε τίποτα επί της ουσίας, για το κόστος της ανακεφαλαιοποίσης, πως εξελίχθηκε και που μπορεί να οδηγήσει.
Η Ελλάδα μπορεί να μετατραπεί σε αποθήκη ψυχών
Στην παραδοχή ότι η χώρα μπορεί να μετατραπεί σε αποθήκη ψυχών προχώρησε ο Αλέξης Τσίπρας απαντώντας στη Βουλή σε ερώτηση για το προσφυγικό στον πρόεδρο της Ένωσης Κεντρώων, Βασίλη Λεβέντη. Παράλληλα, έστειλε σαφές μήνυμα προς τους άσπονδους γείτονες της Ελλάδας, για το γεγονός ότι κλείνουν τα σύνορά τους! «Τα Σκόπια κλείνουν τα σύνορα παρανόμως. Υπάρχει κίνδυνος η χώρα να μετατραπεί σε αποθήκη. Έχουμε κάνει τις κινήσεις σε διεθνές επίπεδο για την επανεισδοχή και πρέπει να τηρήσουν τις υποχρεώσεις του και η Τουρκία και το Πακιστάν», τόνισε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός. Την ίδια ώρα, ο κ. Τσίπρας ξεκαθάρισε ότι θα επιμείνει στην πολιτική του ανθρωπισμού και του διεθνούς δικαίου. «Είναι ηθική και νομική υποχρέωση. Εύχομαι και ελπίζω ότι σ' αυτή την προσπάθεια θα έχουμε δίπλα μας, πλην της Χρυσής Αυγής, όλες τις πτέρυγες του Κοινοβουλίου», τόνισε και επιτέθηκε σε όσους επιχειρούν να καλλιεργήσουν κλίμα εξόδου της Ελλάδας από την συνθήκη Σένγκεν.
Σε ότι αφορά την πρόσφατη επιχείρηση της αστυνομίας στην Ειδομένη, ο πρωθυπουργός εμφανίστηκε ικανοποιημένος από την αντίδραση της ΕΛΑΣ. «Αποδείξαμε ότι ακόμη και στα δύσκολα υπάρχει τρόπος να οργανώνουμε επιχειρήσεις της Αστυνομίας χωρίς να ανοίγει μύτη, χωρίς να κάνουμε επιχειρήσεις όπως αυτές της Ουγγαρίας. Έλεγαν ότι «θα δείτε πως δέρνει η Αριστερά» και διαψεύστηκαν», υποστήριξε ο πρωθυπουργός και μίλησε για την κατάσταση που επικρατεί αυτήν την στιγμή στο Τάε Κβο Ντο. Αφού ομολόγησε ότι μια τέτοια κατάσταση δεν είναι ευχάριστη, τόνισε ότι δεν θα πρέπει να μεγεθύνουμε το πρόβλημα. «Το μείζον είναι πως θα αντιμετωπίσουμε ένα υπαρκτό πρόβλημα από την ώρα που χώρες αποφασίζουν να κλείσουν παρανόμως τα σύνορα, διότι δεν μπορεί να γίνει ταυτοποίηση της προσφυγικής ιδιότητας μόνο από την εθνικότητα», τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας.
Παράλληλα, ξεκαθάρισε ότι η Ελλάδα δεν έχει αντίρρηση στην δημιουργία ευρωπαϊκής ακτοφυλακής, μια και όπως είπε «καλώς να μας έρθει». Αντιθέτως απέκλεισε εκ νέου τις κοινές περιπολίες με την Τουρκία στα θαλάσσια σύνορα της χώρας. «Δεν έχουμε καμία αντίρρηση στη δημιουργία της λεγόμενης ακτοφυλακής. Εκεί που έχουμε, γιατί δεν κάνουμε εκπτώσεις, είναι να κάνουμε κοινές περιπολίες με την τουρκική ακτοφυλακή», ήταν η χαρακτηριστική του φράση!
Επίσης ο Αλέξης Τσίπρας απάντησε και για κατηγορίες περί «ξέφραγου αμπελιού» μετά και την επίθεση στο Παρίσι, όταν και αποδείχτηκε ότι ένας εκ των δραστών ταυτοποιήθηκε στην Λέρο. «Μόνο εδώ ταυτοποιήθηκε, πουθενά αλλού. Όταν πέρασε στην Ευρώπη ταυτοποιήθηκε μόνο στη Σερβία και πουθενά αλλού», τόνισε και έκανε λόγο για μικροκομματική αντιπαράθεση σχετικά με τις φήμες περί εξόδους της Ελλάδας από την συνθήκη Σένγκεν. Όπως είπε η αντιπολίτευση διακινδυνεύει την διεθνή θέση της χώρας, όμως «δυστυχώς γι' αυτούς το Συμβούλιο της Ε.Ε. όχι μόνο δεν απείλησε την Ελλάδα με έξοδο από την Σένγκεν, αλλά της απέδωσε και εύσημα που ανταποκρίνεται στις υποχρεώσεις της με μεγάλη προσπάθεια».
Για τα «hotspots» σημείωσε ότι ουσιαστικά η δημιουργία τους στα νησιά επιβλήθηκε από την γεωγραφία και την πραγματικότητα και από την υποχρέωση να τηρηθεί η συνθήκη. «Είναι η διεθνής μας υποχρέωση, πέραν των ηθικών ζητημάτων, για να συμβάλλουμε ουσιαστικά στην αντιμετώπιση της τρομοκρατίας, να υπάρχει καταγραφή και ταυτοποίηση. Προφανώς αιφνιδιαστήκαμε το καλοκαίρι. Εντούτοις από τον Σεπτέμβριο και μετά η διαδικασία γίνεται με τρόπο εξαιρετικό, χάρη στις υπεράνθρωπες προσπάθειες της ΕΛΑΣ και του Λιμενικού και σήμερα δεν υπάρχει ούτε ένας πρόσφυγας που να μην ταυτοποιείται. Βεβαίως το πρόβλημα είναι ότι δεν επαρκούν τα μηχανήματα και είμαστε υποχρεωμένοι να χρησιμοποιούμε την παραδοσιακή διαδικασία, οπότε έχουμε ένα θέμα καθυστέρησης λίγων ωρών που παίζουν κάποιο ρόλο», κατέληξε ο πρωθυπουργός.
Α.Δ.