Σε πολιτική αντιπαράθεση μεταξύ των κομμάτων της αντιπολίτευσης και της κυβέρνησης αναγορεύει τη συζήτηση για τον προϋπολογισμό ο Αλέξης Τσίπρας σε μια προσπάθεια να δημιουργήσει εντυπώσεις στο πλαίσιο του μετώπου το οποίο επιχειρεί να στήσει, μετά και την εκλογή του νέου προέδρου του ΚΙΝΑΛ. Μιλώντας στην ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ έκανε λόγο για «δημοσιονομικές προσαρμογές» επαναφέροντας στο προσκήνιο την περίοδο των μνημονίων…
Συγκεκριμένα, ο Αλέξης Τσίπρας κατά την ομιλία του στα μέλη της κοινοβουλευτικής του ομάδας σημείωσε ότι «πέρα από τα οικονομικά μεγέθη, η μάχη του Προϋπολογισμού, η πολυήμερη συζήτηση στη Βουλή δεν αφορά μονάχα την οικονομία» τονίζοντας πως «Είναι μία συνολική πολιτική αντιπαράθεση και ως τέτοια πρέπει να τη δούμε».
«Γιατί μπορεί εκ των πραγμάτων για την κυβερνητική πλειοψηφία να έχει παραδοσιακά το χαρακτήρα της ψήφου εμπιστοσύνης» συνέχισε προσθέτοντας ότι «έχει και το χαρακτήρα της αντίθεσης, της καταγγελίας και της αντιπρότασης για τα κόμματα της αντιπολίτευσης»
«Άρα» κατέληξε «πρέπει να δούμε αυτήν την αντιπαράθεση ως μία συνολική κοινοβουλευτική μάχη σύγκρουσης με την εφαρμοζόμενη πολιτική Μητσοτάκη», ενώ έκανε αναφορές σε δημοσιονομικές προσαρμογές και θυμήθηκε την περίοδο των μνημονίων κάνοντας λόγο για προϋπολογισμό που θυμίζει το 2013 την πιο σκληρή περίοδο
Στην ομιλία του ο Αλέξης Τσίπρας έδειξε την πρόθεσή του να «προκαλέσει» τα υπόλοιπα κόμματα στη λογική του αντικυβερνητικού αντιδεξιού μετώπου περιγράφοντας επί της ουσίας την τακτική που θα ακολουθήσει στο εξής, ειδικά μετά την εκλογή νέου αρχηγού στο ΚΙΝΑΛ, την οποία ανέμενε προκειμένου να θέσει διλημματικού χαρακτήρα ερωτήματα και προτάσεις, στο πλαίσιο του σχεδίου «εναγκαλισμού» των υπολοίπων «δημοκρατικών» όπως τα αναφέρει, κομμάτων της αντιπολίτευσης.
Κατά τα λοιπά, σύμφωνα με όσα έγιναν γνωστά από την Κουμουνδούρου ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ στην ομιλία του αναφέρθηκε στην πανδημία επιρρίπτοντας «βαρύτατες ευθύνες» στην κυβέρνηση για τους χειρισμούς της εξ αιτίας, όπως υποστήριξε, ότι η χώρα τους τελευταίους μήνες είναι «πρωταθλήτρια σε όλη τη Δυτική Ευρώπη σε απώλειες ανά εκατ. πληθυσμού» ενώ «το ΕΣΥ είναι υπό κατάρρευση»
Ανάλογη αναφορά στην ακρίβεια, έκανε λόγο και πάλι για «πανδημία της ακρίβειας» η οποία σύμφωνα με τον ίδιο δεν έχει ακόμη κορυφωθεί. «Βρισκόμαστε» είπε «ακόμα στην άνοδο του φαινομένου που πλήττει πολύ βαριά νοικοκυριά και επιχειρήσεις. Οι τρομακτικές ανατιμήσεις σε όλα τα προϊόντα και κυρίως οι εξωφρενικές αυξήσεις στους λογαριασμούς ρεύματος και στην ενέργεια βγάζουν εκτός προϋπολογισμού νοικοκυριά και επιχειρήσεις και οδηγούν σε ραγδαία μείωση εισοδήματος και αγοραστικής δύναμης»
«Δε πρέπει να παραβλέπουμε» τόνισε «ότι την ώρα της συζήτησης στη Βουλή, η πλειοψηφία των επαγγελματιών, οι αγρότες, οι μισθωτοί και κυρίως μικρομεσαίες επιχειρήσεις βρίσκονται αντιμέτωποι με μία τρομακτική διόγκωση του κόστους παραγωγής και συρρίκνωσης του εισοδήματος, ενώ τα νοικοκυριά βρίσκονται αντιμέτωπα με το σύνδρομο της τρίτης εβδομάδας. Τα χρήματά τους δηλαδή τελειώνουν πριν καν ολοκληρωθεί η τρίτη εβδομάδα του μήνα».
Και συνέχισε λέγοντας πως «Ο Προϋπολογισμός στα νούμερα δίνει στοιχεία ανάκαμψης, μετά την τρομακτική ύφεση του περασμένου έτους. Είναι άλλο όμως να μιλά κανείς για βιώσιμη ανάπτυξη και άλλο να μιλάμε για ανάκαμψη, το rebound δηλαδή, από την περσινή χρονιά που είχαμε πτώση του ΑΕΠ κοντά στις 9 μονάδες. Το κρίσιμο θέμα όμως, είναι εάν αυτή η ανάκαμψη θα είναι συμπεριληπτική, θα αφορά δηλαδή την πλειοψηφία των πολιτών, των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων ή αν θα αφορά κάποιους λίγους που θα έχουν αύξηση κερδών ακόμη και στην περίοδο της πανδημίας. Ενώ εξίσου κρίσιμο θέμα είναι η βιωσιμότητα, η προοπτική και η πορεία της ελληνικής οικονομίας συνολικά».
Χαρακτήρισε τον προϋπολογισμό «εκτός τόπου και χρόνου» υποστηρίζοντας πως ο λόγος που κατατίθεται από την κυβέρνηση και τον πρωθυπουργό «είναι οι δεσμεύσεις τους, οι οποίες αποτυπώθηκαν στο Μεσοπρόθεσμο που εγκρίθηκε τον περασμένο Ιούνιο, για δημοσιονομική προσαρμογή μέσα στο 2022 και το 2023 της τάξεως των 9 ποσοστιαίων μονάδων]
«Πρόκειται για μια τρομακτική δημοσιονομική προσαρμογή εν μέσω πανδημίας και έκρηξης της ενεργειακής κρίσης» υποστηρίζοντας ότι «Η κυβέρνηση έχει θέσει στόχο να πάει το πρωτογενές έλλειμμα από το 7% στο 1% στο τέλος του 2022 και στο +2% πλεόνασμα στο τέλος του 2023. Η δημοσιονομική προσαρμογή 9 μονάδων σε δύο χρόνια είναι αντίστοιχη της τρομακτικής δημοσιονομικής προσαρμογής που έγινε το 2013, την πιο σκληρή μνημονιακή περίοδο. Και είναι εξαιρετικά δύσκολο να επιτευχθεί χωρίς δραματικές οικονομικές και κοινωνικές συνέπειες και έκρηξη των ανισοτήτων».