To συντηρητικό Χριστιανοδημοκρατικό Κόμμα (CDU) της καγκελαρίου Angela Merkel ανακοίνωσε σήμερα ότι θέλει να εντάξει την Τυνησία, το Μαρόκο και την Αλγερία στον κατάλογο «των ασφαλών χωρών προέλευσης» προκειμένου να επιταχυνθούν οι διαδικασίες εξέτασης των αιτημάτων χορήγησης ασύλου και να διευκολυνθούν οι απελάσεις.
«Αναμένουμε ότι το SPD (σ.σ Σοσιαλδημοκράτες, εταίροι του CDU στον κυβερνητικό συνασπισμό) θα υποστηρίξει την απόφαση που λάβαμε να διασφαλίσουμε ότι το Μαρόκο, η Αλγερία και η Τυνησία θα κηρυχθούν ασφαλείς χώρες προέλευσης» δήλωσε στον Τύπο ο γενικός γραμματέας του κυβερνώντος κόμματος, Πέτερ Τάουμπερ.
«Είναι κρίσιμης σημασίας να το εφαρμόσουμε σύντομα» προσέθεσε ο ίδιος.
Η ένταξη ενός κράτους στις «ασφαλείς χώρες προέλευσης» περιορίζει δραματικά το ενδεχόμενο να γίνει αποδεκτό το αίτημα ασύλου ενός υπηκόου από μια τέτοια χώρα. Το Βερολίνο ελπίζει επίσης να αναχαιτίσει τον αριθμό των μεταναστών που προέρχονται από τη Βόρεια Αφρική, που έχει σημαντικά αυξηθεί τους τελευταίους μήνες.
Το φθινόπωρο, η Γερμανία είχε ήδη εντάξει στον κατάλογο των «ασφαλών» χωρών την Αλβανία, το Μαυροβούνιο και το Κόσοβο, ενώ δεκάδες χιλιάδες αιτούντες άσυλο προέρχονταν από αυτές τις χώρες. Ο αριθμός τους κατόπιν μειώθηκε, χάρη ιδίως στις καμπάνιες που προβλήθηκαν στα μέσα μαζικής ενημέρωσης σε αυτές τις χώρες όπου καθίστατο σαφές ότι οι πιθανότητες να λάβουν έναν τίτλο διαμονής στη Γερμανία ήταν ελάχιστες.
Τα πολιτικά κόμματα της Γερμανίας ενέτειναν τις εκκλήσεις υπέρ της επιτάχυνσης των διαδικασιών απέλασης των υπηκόων χωρών Μάγρεμπ τις τελευταίες εβδομάδες ιδίως αφού πολλοί από τους υπόπτους των επιθέσεων της Πρωτοχρονιάς στην Κολονία ταυτοποιήθηκαν ως Αλγερινοί και Μαροκινοί, σύμφωνα με την αστυνομία.
Αυτά τα γεγονότα συμπίπτουν με μια αύξηση των αιτημάτων χορήγησης ασύλου που υπέβαλαν οι πολίτες από αυτές τις χώρες: τον Ιούνιο 847 Αλγερινοί και 368 Μαροκινοί είχαν υποβάλλει αίτημα και μόνο τον μήνα Δεκέμβριο ο αριθμός τους είχε ανέλθει σε 2.296 και 2.896 αντίστοιχα.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ